Η νέα πολιτική πορεία

Απόψεις
Η νέα πολιτική πορεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική τομή αποτέλεσε για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς με αυτήν κλείνει οριστικά η ελληνική κυβέρνηση τον 8χρονο κύκλο των μνημονίων, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, και αποκτά περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και ευθύνη για μια συνετή, ανοδική πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αφήνοντας πίσω την εφιαλτική περίοδο της ύφεσης, της σκληρής λιτότητας και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει τα πολιτικά λάθη δεκαετιών, που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη χρεωκοπία της χώρας.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Η ρύθμιση του χρέους το καθιστά βιώσιμο (ο αγώνας για μια ριζική λύση μακροπρόθεσμα θα συνεχιστεί) και παρέχει τεράστια ανάσα στην ελληνική οικονομία για μια 15ετία, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας δυνατότητες υλοποίησης βασικών προτεραιοτήτων, πολιτικών παρεμβάσεων και δράσεων, που αποτελούν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, με κύριο στοίχημα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που δικαιούται η χώρα μας, ανακτώντας τη δύναμη και την αξιοπρέπειά της.

Ο θετικός απόηχος των επιτευγμάτων του ελληνικού κράτους και της οικονομικής δυναμικής του - επακόλουθα σκληρής δουλειάς, εφαρμογής πρωτοπόρων στρατηγικών πολιτικών σχεδιασμών και σθεναρής υπεράσπισης των εθνικοκοινωνικών συμφερόντων - αντανακλάται στην αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, που επέστρεψαν στα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου, του 2006, και στην ενθάρρυνση των αγορών, με βάση και τα ευμενή δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου, ενώ η χώρα μας ετοιμάζει την επόμενη έξοδό της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μετά το τέλος του προγράμματος.

Η συμφωνία ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ενίσχυσε επιπλέον την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, όπως επιβεβαιώνει και ο ΣΕΒ. Αξιοποιώντας άμεσα την ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Αγγλία διεκδίκησε παράλληλα από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, παρουσιάζοντας το θετικό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Ήδη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στο επιχειρηματικό φόρουμ της Ινδίας, αφού πρότεινε να είναι η ασιατική χώρα τιμώμενη στη ΔΕΘ το 2019, εξέφρασε τη φιλοδοξία του να γίνει το υπουργείο Οικονομίας υπουργείο Επενδύσεων και η Ελλάδα παγκόσμιος, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης είχε συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Σικάγο, παρουσιάζοντας στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, καθώς αναγνωρίζεται πλέον η Ελλάδα ως σοβαρός περιφερειακός παίχτης από τη διεθνή κοινότητα και ότι «έχει αλλάξει σελίδα». Το θετικό συνεπώς επενδυτικό πρόσημο ενισχύεται και ήδη υπάρχουν επενδυτικά σχέδια ύψους 14 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Άλλωστε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ανακοίνωσαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και DBRS, λόγω των μειωμένων κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους, και στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν οι οίκοι Fitch και Moody's τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Θωρακίζεται λοιπόν η χώρα και, την ώρα που δίνει τη μάχη να σταθεί όρθια, οποιοδήποτε σχέδιο εκτροπής και αποσταθεροποίησής της από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πέφτει στο κενό, καθώς αυτή η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας “έχει περάσει από 40 κύματα”, τη στηρίζει ο εντολοδόχος λαός και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι δεδομένη. Εξάλλου όσοι περιφρονούν τον μόχθο των εργαζομένων και τις θυσίες του ελληνικού λαού, δυσφημίζοντας και υπονομεύοντας την Ελλάδα, θα λάβουν το τίμημα από τον λαό-τιμωρό στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019.

Από την άλλη, το ελληνικό ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, μοναδικό σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα αποτελέσει την πυξίδα της νέας πορείας της Ελλάδας, με βασικό πυρήνα τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του. Στοχεύει να περισώσει τα εργασιακά δικαιώματα και, μετά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, ανοίγει ο δρόμος τον Σεπτέμβριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού (το 2012 μειώθηκαν στα 586 ευρώ και 511 για τους νέους ως 25 ετών).

Παράλληλα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξάλειψης της αδήλωτης εργασίας, της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας και δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας. Αντίθετα η Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τη Χρυσή Αυγή ψήφισαν την κατάργηση του 8ωρου ημερησίως και του 48ωρου εβδομαδιαίως, βάλλοντας κατά των εργαζομένων, υπηρετώντας τα κέρδη των εργοδοτών, ταυτιζόμενες με τον ακροδεξιό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, που ψήφισε το 12ωρο στην εργασία.

Αλλά και όσον αφορά στις συντάξεις, η Ν.Δ. (και ο ΣΕΒ) επιμένει πιέζοντας τους Θεσμούς να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου. Το μέτρο αυτό, που επέβαλε το ΔΝΤ, με τους λανθασμένους υπολογισμούς του, είναι “αχρείαστο” και αντιαναπτυξιακό, και τον Οκτώβριο θα επανεξεταστεί, αποτελώντας ένα “κρυφό χαρτί” του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς έχει τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων σε ήδη ψηφισθέντα άδικα μέτρα, όπως πέτυχε στις επαναδιαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς να περισώσει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα νησιά - και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Επιπρόσθετα σχεδιάζονται, για τις μάχες του φθινοπώρου, πρωτοβουλίες από τα αρμόδια υπουργεία στοχευμένων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες, τα οποία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8-9 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη μεταμνημονιακή διακήρυξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση, αυτή του 2014. Αναμένεται να επιδώσει ο υπουργός Οικονομικών στον πρωθυπουργό μελέτη με τις στοχευμένενες φορολογικές ελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019. Οι προϋπολογισμοί στο εξής «θα εμπεριέχουν θετικές εκπλήξεις», κατά τον υπουργό Οικονομίας.

Η Ελλάδα βάζει τάξη “στα του οίκου της” και απομακρύνεται από τις παθογένειες του παρελθόντος: Μετατρέπει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα, μηδενίζει τον επόμενο μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μειώνει την ανεργία, τη φτώχια και τις ανισότητες και ενισχύει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποσπώντας τα εύσημα από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.

Διαθέτει ταμειακά αποθέματα να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της - 22,9 δισ. ευρώ - τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ενώ, απεναντίας, όταν ανέλαβε την εξουσία, τον Γενάρη του 2015, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 425 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΓΛΚ, και παράλληλα “έτρεχαν” τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις χωρίς δανειακή σύμβαση, στήνοντας η υπεύθυνη γι' αυτά προηγούμενη κυβέρνηση την παγίδα της χρεωκοπίας της χώρας.

Το ελληνικό κράτος έπρεπε να πληρώσει, την περίοδο 2015-2019, 80 δισ. ευρώ σε τοκοχρεωλύσια. Πώς λοιπόν το τρίτο μνημόνιο - 61,9 δισ. ευρώ - για αποπληρωμή αυτών των τοκοχρεωλυσίων, ήταν «αχρείαστο»; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «χρέωσε 100 δισ. τη χώρα»; Τα δύο πρώτα μνημόνια, πέρα από την κατάρρευση της κοινωνίας, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, στοίχισαν σε πρόσθετα δάνεια 226,9 δισ. ευρώ. Οι εμπνευστές, εξάλλου, των μνημονίων ονειρεύονται και τέταρτο, αφού ανταποκρίνεται στα φιλελεύθερα δόγματά τους.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να κλείσει τις “πληγές” του παρελθόντος, που κληρονόμησε, να διευθετήσει εκκρεμότητες σε όλους τους τομείς και να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αγωνίζεται να βάλει την Ελλάδα στην οικονομική τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης, απομακρύνοντάς την από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της κρίσης.

Με πολιτική βούληση, σχέδιο, γνώση και προτάσεις προωθεί τομές για τη βελτίωση του ελληνικού κράτους, με όπλο την αλήθεια και το εθνικό καθήκον, γιατί, όπως υπέδειξε από την ελληνική Βουλή ο οικονομικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, «ένας πολιτικός δεν πρέπει να στρέφεται κατά της αλήθειας, εις βάρος της χώρας του...».

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News