Απόψεις

Η μάχη της Λότζιας με τις «βραδυφλεγείς βόμβες»

Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του Δήμου από τη νυν δημοτική Αρχή υπήρξαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών ανακόλουθες και ψευδείς δηλώσεις στα MME, που αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της πρώην δημοτικής Αρχής. Δηλώσεις που είχαν να κάνουν με επιλήψιμες δήθεν συμπεριφορές που ανακάλυπτε, όπως “μαύρες τρύπες” στο ταμείο του Δήμου, παράνομες πληρωμές και αρκετά άλλα.

Στην πορεία βέβαια όλα αυτά αποδείχτηκαν περίτρανα ψέματα.

Γράφει ο Δημήτρης Αγαπάκης*

Την περίοδο που διανύουμε, λίγα βήματα πριν τη λήξη της δημοτικής θητείας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επανέρχεται και κατά δήλωσή του ανασύρει, τώρα, γνωστές από τότε που ανέλαβε ανείσπρακτες οφειλές των πολιτών, που του κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, χαρακτηρίζοντάς τες ως «βραδυφλεγή βόμβα» που ναρκοθετεί την οικονομική πορεία του Δήμου.

Μάλλον η ναρκοθέτηση της πορείας του Δήμου οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως στην ύπαρξη των περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ που παραδόξως παραμένουν αναξιοποίητα στο δημοτικό ταμείο κ.λπ.

Είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί προσεχώς η ευκαιρία στο Δ.Σ. να αναπτύξουμε και να αναλύσουμε γιατί δημιουργούνται και γιατί παραμένουν άλυτα τα προβλήματα του Δήμου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Προς το παρόν, θα βοηθούσε σημαντικά, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν θεσμική θέση ευθύνης και πολλές φορές ανακαλύπτουν διάφορα “κατά φαντασία” προβλήματα, για να δικαιολογήσουν δικές τους τυχόν ανεπάρκειες και παραλείψεις, να θυμηθούν και να παραδειγματιστούν από το έργο του Θερβάντες “Δον Κιχώτης”. Ας πάρουν εφόρμηση από το παρακάτω απόσπασμα:

«Η μάχη με τους ανεμόμυλους. Ο Δον Κιχώτης βάλθηκε να βρει χρήματα. Αφού πούλησε κάποια πράγματα, έβαλε ενέχυρο κάποια άλλα και ξεπούλησε τα υπάρχοντά του όσο-όσο, συγκέντρωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Ύστερα ανακοίνωσε στον Σάντσο Πάνσα τη μέρα και την ώρα που θα ξεκινούσαν, ώστε να πάρει μαζί του ό,τι του ήταν απαραίτητο.
Πήραν τον δρόμο τους κουβεντιάζοντας, όταν είδαν στον κάμπο τριάντα με σαράντα ανεμόμυλους. Ο Δον Κιχώτης, μόλις τους αντίκρισε, είπε στον ιπποκόμο του:
- “Η τύχη οδηγεί τα βήματά μας. Βλέπεις εκεί, φίλε μου Σάντσο Πάνσα, τριάντα, ίσως και λιγότερους, τεράστιους γίγαντες που ενάντιά τους θα πολεμήσω και θα τους πάρω τη ζωή;”.
- “Μα, ποιους γίγαντες;”, είπε ο Σάντσο.
- “Εκείνους εκεί κάτω. Δε βλέπεις;”, απάντησε ο αφέντης του. “Μερικοί μάλιστα έχουν χέρια μακριά ίσαμε δυο λεύγες”.
- “Κοιτάξτε, αφέντη μου” - παρατήρησε ο Σάντσο - “εκείνα εκεί κάτω που φαίνονται έτσι δεν είναι γίγαντες, αλλά ανεμόμυλοι, και αυτά που μοιάζουν με χέρια είναι τα φτερά τους, που, καθώς ο άνεμος τα γυρίζει, κάνουν τη μυλόπετρα να αλέθει”.
- “Πώς φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα από περιπέτειες! Αυτοί εκεί είναι γίγαντες και, αν φοβάσαι, πήγαινε στην άκρη να προσευχηθείς, όσο θα δίνω την άνιση μάχη ενάντιά τους”.
Και με αυτά τα λόγια, σπιρούνιασε τον Ροσινάντη χωρίς να δίνει σημασία στις φωνές του ιπποκόμου. Ήταν τόσο πεισμένος ότι οι ανεμόμυλοι ήταν γίγαντες, που δεν το κατάλαβε ούτε καν όταν τους πλησίασε. Στο μεταξύ, τους φώναζε:
- “Μη φεύγετε δειλά και άνανδρα πλάσματα, ένας και μόνο ιππότης σάς επιτίθεται”!
Εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε αέρας, τα μεγάλα φτερά των ανεμόμυλων άρχισαν να κινούνται και βλέποντάς το αυτό ο Δον Κιχώτης είπε:
- “Ε, λοιπόν, και περισσότερα από τον Βριάρεω χέρια να κινήσετε, θα το πληρώσετε!».
Έδωσε ένα χτύπημα με τη λόγχη του στο φτερό του ανεμόμυλου, αλλά ο αέρας το μετακίνησε με τόση ορμή που έσπασε στα δύο τη λόγχη και ξεπέταξε μακριά στα χωράφι άλογο και καβαλάρη.
- “Ο Θεός το ξέρει”, είπε ο Σάντσο, “μια ώρα δε φώναζα στην ευγένειά σας να προσέξει καλά τι κάνει, γιατί δεν ήταν γίγαντες αλλά ανεμόμυλοι;”».

* Ο Δημήτρης Αγαπάκης είναι εκπαιδευτικός-δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια