Συμπεριφορά... χιλίων καρδιναλίων μπροστά στο τιμόνι

Απόψεις
Συμπεριφορά... χιλίων καρδιναλίων μπροστά στο τιμόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε, λέει, οι χειρότεροι οδηγοί της Ευρώπης και οι πιο αγενείς, και αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας. Δυστυχώς όμως, αντί αυτό να μας προβληματίσει, αρχίσαμε να γεμίζουμε τα social media με ύβρεις και χοντράδες, γιατί αυτό μας προσβάλλει, λέει, σαν λαό ειδικά όταν ανακυκλώνεται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ευρώπης.

Δηλαδή, όλοι εσείς από ποιο πλανήτη έχετε πέσει σε αυτόν τον τόπο; Δεν παρατηρείτε το τι συμβαίνει στους δρόμους της Κρήτης; Δεν έχει τύχει να δείτε θέσεις ΑμεΑ κατειλημμένες, διαβάσεις πεζών μόνο στα χαρτιά, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, παιδιά στο μπροστινό κάθισμα χωρίς ζώνες ασφαλείας, όπως και παιδιά πάνω σε δίκυκλα, που οδηγεί ο μπαμπάς, χωρίς να φορούν κράνος;

Δυστυχώς, έχουμε χάσει την μπάλα και η οδηγική μας συμπεριφορά στέλνει την υπομονή των περισσοτέρων στα τάρταρα. Το πιο τραγικό απ’ όλα είναι βέβαια ότι όλοι μας έστω και μία φορά έχουμε κάνει την παρατυπία, για να βολευτούμε ή να εξυπηρετηθούμε, γιατί το ίδιο το κατεστημένο το επιτρέπει.

Όσα χρόνια και να περάσουν, αν δε γίνει κάτι επί της ουσίας, δυστυχώς θα καταγράφουμε αυτά τα μικρά και μεγαλύτερα εγκλήματα στους κρητικούς δρόμους. Αν κανείς ψάξει στο διαδίκτυο, θα εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις καταστάσεων σε ελληνικούς δρόμους, που οι τουρίστες έχουν ανεβάσει. Δυστυχώς, όσον αφορά στη συμπεριφορά μας στο τιμόνι δεν υπάρχει καμία απολύτως υπερβολή στις περιγραφές αλλά και στις περιπτώσεις που βλέπουμε καθημερινά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δρόμοι του Ηρακλείου, με τους πεζούς και τους ποδηλάτες να νιώθουν παρείσακτοι κινούμενοι στον δρόμο. Αυτές οι διαβάσεις των πεζών στο παράκτιο μέτωπο είναι μόνο στα χαρτιά, μιας και ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που θα σταματήσουμε, με κίνδυνο να συγκρουστούν με αυτοκίνητο που ακολουθεί. Δυστυχώς, αυτές οι εικόνες μάς ντροπιάζουν, μιας και αρκετοί έχουν μετατρέψει την οδήγηση σε συμπεριφορά... χιλίων καρδιναλίων μπροστά στο τιμόνι.

Σίγουρα υπάρχουν λύσεις και δεν είναι άλλες από την εκπαίδευση των νεότερων γενεών από τη νηπιακή ηλικία. Δυστυχώς, και αυτά τα παιδιά, όταν κινούνται με τους γονείς τους στους κρητικούς δρόμους, παρατηρούν και καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν. Όσο δε γίνεται κάτι επί της ουσίας, η Κρήτη θα θρηνεί ανθρώπους, που με τη συμπεριφορά τους οδηγούν ολόκληρες κοινωνίες στο να ζουν την τραγωδία της απώλειας εξαιτίας των τροχαίων. Άραγε, πόσο ακόμα θα ανεχτούμε αυτά τα εγκλήματα στους κρητικούς δρόμους;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News