Ζητείται ψηφιακή πυξίδα!

Απόψεις
Ζητείται ψηφιακή πυξίδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητούμε εναγωνίως αναπτυξιακές εξόδους από τη βαθιά, πολύχρονη και σαρωτική οικονομική κρίση και, την ίδια στιγμή, κλείνουμε τα μάτια στο ψηφιακό μέλλον, αρνούμαστε να γίνουμε μέτοχοι του ψηφιακού κόσμου που έρχεται με φόρα, και ο οποίος ήδη τροποποιεί τα όσα ισχύουν στην αγορά εργασίας, την οικονομία, την υγεία και τις μεταφορές.

Ο συντονισμός με τις σύγχρονες εξελίξεις όσο και όπου είναι δυνατόν, βάσει των δυνατοτήτων μας, αλλά και με υπέρβαση αυτών, είναι μονόδρομος για να αυτοβοηθηθούμε και να άρουμε το υποαναπτυξιακό τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Γράφει η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη

Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, προσκολλημένη σε παρελθοντικούς χρόνους, ονειρευόμενη τον ισότιμο επιμερισμό της φτώχιας και αναλύοντας τον σημερινό κόσμο με όρους τού χθες, έχει γυρίσει την πλάτη της στην ψηφιακή εξέλιξη. Αποδείξεις γι’ αυτό είναι πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία οι ελληνικές επιδόσεις στην ψηφιακή οικονομία αγγίζουν τον πάτο, αλλά και η άρνηση της χώρας μας να συνυπογράψει τη δήλωση συνεργασίας και την κοινή διακήρυξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συνέταξαν 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι στο 2020 υπολογίζεται ότι θα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 6 δισ. οι χρήστες κινητών και σε πάνω από 50 δισ. οι “έξυπνες” συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Η χώρα μας έχει την ατυχία, την πιο κρίσιμη περίοδό της από τη μεταπολίτευση, να κυβερνάται από μια αναχρονιστική κυβέρνηση και ενώ το διεθνές περιβάλλον εισέρχεται σε ένα νέο τρόπο ζωής, σκέψης και εργασίας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης είναι όσο σημαντικός ήταν πριν από 6 δεκαετίες ο άνθρακας και ο χάλυβας για την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Δε μιλάμε απλά για μια νέα διάσταση που θα προστεθεί στις ήδη γνωστές, μιλάμε για μια νέα πλατφόρμα ζωής, εργασίας και οικονομίας. Ήδη, στο “διαδίκτυο των Πραγμάτων” (Internet of Things, όρος που περιγράφει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συσκευών και τον έλεγχό τους μέσω ενός υπολογιστή ή κινητού) και τη ρομποτική προσανατολίζονται όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά των ψηφιακά εξελιγμένων κρατών. Ο ψηφιακός κόσμος “καλπάζει”, φτιάχνει το μέλλον και δεν περιμένει καμία χώρα- “χελώνα”.

Στη χώρα μας επαναλαμβάνεται μηχανικά στους δημόσιους λόγους το “τρένο της ψηφιακής σύγκλισης”. Ένα τρένο που, όμοια με αυτό της εκβιομηχάνισης, το χάνουμε, όπως αποδεικνύει άλλωστε και ο ευρωπαϊκός δείκτης.

Οι χαμηλές επιδόσεις μας στην ψηφιακή εποχή πιστοποιούνται από αξιολογητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει αυτής, η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην ψηφιακή οικονομία.

Το κριτήριο αξιολόγησης των 28 κρατών-μελών ήταν η χρήση ψηφιακών εργαλείων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Κρινόμενοι, λοιπόν, από τον βαθμό αφομοίωσης και προσαρμογής μας στις ψηφιακές δυνατότητες, τερματίσαμε προτελευταίοι, πίσω από τη Βουλγαρία και μία θέση μπροστά από την τελευταία χώρα της κατάταξης, τη Ρουμανία.

Η ίδια έκθεση υπέδειξε και την υστέρησή μας όσον αφορά στη μετάβαση στο περιβάλλον των γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων. Ποιες είναι οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή καθυστέρηση της χώρας;

Ευρωπαϊκός στόχος

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ του ψηφιακού μέλλοντος, με κατεύθυνση την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και με τη βεβαιότητα ότι έτσι θα προκύψουν βελτιωμένες υγειονομικές υπηρεσίες, ασφαλέστερες μεταφορές και πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους, υιοθετώντας κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και διαχείρισης της επίδρασής της στην αγορά εργασίας.

Αποτύπωμα αυτής της συνεργασίας η κοινή διακήρυξη από 24 κράτη-μέλη. Μοναδικές χώρες που δε συνυπέγραψαν η χώρα μας, η Κύπρος, η Κροατία και η Ρουμανία. Αναρωτιέμαι: γιατί; Αναρωτιέμαι, δηλαδή: γιατί η χώρα μας δε συμμετέχει στην προσπάθεια που συστηματικά θα καταβάλλει η Ευρωπαϊκή ήπειρος για να ψηφιοποιήσει τη βιομηχανία και την εκπαίδευσή της, να ενισχύσει τα ερευνητικά της κέντρα και να αποκτήσει τα ηνία του ψηφιακού κόσμου, ανταγωνιζόμενη τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ασία;

Ψηφιακό θαύμα

Μια σοβαρή κυβερνητική Αρχή θα είχε ως προτεραιότητα την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα περιελάμβανε διάθεση γενναιόδωρα οικονομικών πόρων, ενεργοποίηση σχετικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων και ενημερωτική καμπάνια του κόσμου για το ψηφιακό άλμα.

Μόνο μια καλά οργανωμένη, “επιθετική” ψηφιακή πολιτική μπορεί να μας φέρει κοντά σε ένα ψηφιακό θαύμα, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να καλύψει όλη την πρόοδο που τα χρόνια της κρίσης, και εξαιτίας της, έχουμε χάσει. Γι’ αυτό ζητείται ψηφιακή πυξίδα και μια πρόθυμη κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News