Οι έφεδροι αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Βασιλάκη

Απόψεις
Οι έφεδροι αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Βασιλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο Κρητικό επιχειρηματία, ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, στέλνει με επιστολή του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ηρακλείου, μέλος του οποίου ήταν και ο εκλιπών.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Ο έφεδρος αξιωματικός και Μεγάλος Κρητικός επιχειρηματίας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Ο θάνατος του μεγάλου Κρητικού επιχειρηματία (17/5/2018), Θεόδωρου Βασιλάκη, βύθισε στο πένθος όχι μόνο την Κρήτη, την Ελλάδα, αλλά και όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του στην αλλοδαπή. Κοντά σε αυτούς που πόνεσαν για τον θάνατό του είμαστε και εμείς οι έφεδροι αξιωματικοί του νομού Ηρακλείου. Ο εκλιπών ήταν μέλος του Συνδέσμου μας. Υπηρέτησε την πατρίδα ως έφεδρος αξιωματικός αλλά και ως Μεγάλος επιχειρηματίας με αγάπη και αφοσίωση. Ο θάνατός του έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες, στα κανάλια και σε κάθε ΜΜΕ.

Αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στη ζωή του και στη θριαμβευτική επιχειρηματική του πορεία. Εμείς, το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Ηρακλείου, θα τον τιμήσομε αναφερόμενοι στις μεγάλες του αρετές, προσπαθώντας να τις ζήσομε και να τις μεταδώσομε στους νεότερους. Δε θα κάμομε πανηγυρικό σ' αυτές για να τον επαινέσομε, γιατί ο Μεγάλος Κρητικός έχει την “έξωθεν καλή μαρτυρία” που θέλει η εκκλησία μας. Είναι δε τόσο καταξιωμένος και παινεμένος, που ό,τι καλά και να πούμε δε θα είναι καλύτερα από αυτά που λένε οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι αλλά και πελάτες των επιχειρήσεών του.

Η πρώτη και μεγάλη αρετή, κανόνας για όλες τις άλλες, είναι η Ευσέβεια, έκφραση Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης, που τον εμπνέει σ' όλη του τη ζωή. Αυτό φαίνεται στη δεμένη και αγαπημένη του οικογένεια με τη σύζυγό του Εμμανουέλα, μητέρα των δύο γιων τους, Ευτύχη και Γιώργου - στενοί συνεργάτες της επιχειρηματικής του επιτυχίας. Η υπομονή και επιμονή τον κάνουν γενναίο, εργατικό και ακούραστο. Από μικρός αγαπά την εργασία και όχι τα παιχνίδια. Μεταφέρει “κουβάδες” με καύσιμα από το πρατήριο του πατέρα του στους πελάτες. Τα βράδια πουλάει τσιγάρα και καραμέλες. Είναι ο μεγάλος μαχητής της ζωής. Η αεροπορική του εταιρεία Aegean και ο Όμιλος επιχειρήσεων αυτοκινήτου οικοδομήθηκαν εκ του μηδενός και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στα εκατομμύρια των πελατών, αλλά και στην εθνική οικονομία της πατρίδας μας.

Όλη του η ζωή είχε θεμέλια “τις ανθρώπινες αξίες και την πολλή δουλειά”, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις του και τους εργαζόμενους σ' αυτές, αλλά και για την προκοπή της χώρας. Η έγνοια και η αγάπη για τους ανθρώπους τον οδηγούν σε πολύτιμες ευεργεσίες, όχι μόνο στους συνεργάτες του και εργαζομένους των επιχειρήσεών του, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη. Αγαπούσε την πατρίδα και πονούσε για την άσχημη εικόνα της. Πονούσε για τη συμπεριφορά των Νεοελλήνων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του έλεγε: “Προσπαθώ να αλλάξω τη νοοτροπία του μέσου Έλληνα, να βγάλω μέσα από τον καθένα το φιλότιμο. Να σταματήσει αυτό το “δε βαριέσαι”. Εμείς οι Έλληνες έχομε προϋποθέσεις για καλύτερη Ελλάδα”.

Σταθμός στη θριαμβευτική πορεία του Θεόδωρου Βασιλάκη ήταν η εξαγορά της “Ολυμπιακής Αεροπορίας” τον Οκτώβριο του 2013. Από τότε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άρχισε να ανταγωνίζεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σήμερα, ύστερα από την αγορά και ενίσχυση της εταιρείας με νέα αεροπλάνα και με 50 νέους προορισμούς εξωτερικού, η εταιρεία είναι η καλύτερη περιφερειακή της Ευρώπης, βοηθώντας δυναμικά τον ελληνικό τουρισμό. Τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε την παραγγελία έως και 42 αεροσκαφών Airbus Α320, νέας γενιάς - “η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα”. Έτσι διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά της στο μέλλον.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μαζί με τον φίλο του Βασίλη Κωνσταντόπουλο - λάτρεις του γκολφ - δημιούργησαν στη Μεσσήνη και την Κρήτη γήπεδα του αθλήματος, προβάλλοντας την Ελλάδα στους γκόλφερ του κόσμου. “Το γκολφ με βοηθάει να ενισχύω τον αυτοέλεγχό μου”, είπε ο Θεόδωρος Βασιλάκης σε συνέντευξή του, “γι' αυτό μ' αρέσει”.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Θεόδωρος Βασιλάκης δεν έχει ανάγκη από τα δικά μας κείμενα και αναφορές. Αυτά που γράψαμε και λέμε είναι δική μας ανάγκη και χρέος. Είναι από το βιβλίο της καρδιάς μας, όπου έχει γραφτεί τ' όνομά του για να τον αναστορούμαστε όταν το διαβάζουμε και ν' ανοίγουμε δρόμους. Για να είναι το πρότυπό μας, προπαντός σ' εμάς του έφεδρους αξιωματικούς, και να μας οδηγούν οι παραινέσεις του: “Να μην κοιτάζουμε το χωράφι του γείτονά μας”, να γνωρίζουμε πως “ο αυτοέλεγχος και η βελτίωση του δικού μας χώρου είναι το κλειδί για κάθε επιτυχία”. Στο χώρο της εργασίας: “Να επιλέγουμε ανθρώπους πρώτα από το χαρακτήρα τους και μετά από τις γνώσεις” και “να βεβαιωνόμαστε ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν. Χωρίς αυτή την αγάπη δε γίνεται τίποτα”.

“Η κάθε προσπάθεια”, έλεγε, “να κάνει καλό στο μικρό ή το μεγάλο κοινωνικό χώρο που δραστηριοποιείστε. Έτσι μόνο θ' απολαύσετε την αναγνώριση και την εκτίμηση που είναι η καλύτερη ανταμοιβή”. Kαι το τελευταίο: “Nα προσπαθείτε να είστε καλύτεροι για να πουν όσοι μείνουν πίσω ότι αυτός έκανε κάτι καλό”.

Το παρόν κείμενο, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ηρακλείου, θα σταλεί στην οικογένεια του αείμνηστου έφ. λοχαγού ΠΖ Θεόδωρου Βασιλάκη, θα δημοσιευτεί στον τοπικό και ημερήσιο Τύπο και θα φυλάσσεται στο αρχείο του Συνδέσμου μας.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος,

Παντελής Κρουσαλάκης, εφ. λοχαγός ΜΧ.

Ο γραμματέας,

Στυλιανός Βελεγράκης, εφ. ανθυπολοχαγός ΤΘ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News