«Μαύρη σκιά» στο καλοκαίρι μας οι πνιγμοί

Απόψεις
«Μαύρη σκιά» στο καλοκαίρι μας οι πνιγμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απέραντο γαλάζιο που κυκλώνει τη χώρα μας την κάνει ζηλευτή και είναι η δύναμή της. Είναι από τα πρώτα φυσικά στοιχεία που αντικρίζουν οι Έλληνες, που ο Όμηρος περιέγραψε με τα πιο όμορφα σύνθετα επίθετα... Αυτό το γαλάζιο δίνει στην ψυχή μας χαρά, αλλά και βαθιά θλίψη όταν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας απέναντί του.

Γράφει η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη

Αν και θαλασσινοί οι Έλληνες στην καρδιά και τη σκέψη... πνιγόμαστε κάθε καλοκαίρι. Οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν συνεχώς ότι τη θάλασσα πρέπει να τη σεβόμαστε. Σεβασμός. Αυτός πρέπει να είναι ο “κολυμβητικός” εξοπλισμός για να τη χαιρόμαστε με ασφάλεια. Ωστόσο, κάθε καλοκαίρι οι ελληνικές θάλασσες μετατρέπονται σε υγρό τάφο για Έλληνες και τουρίστες, για ενήλικες αλλά και για μεγάλο αριθμό παιδιών.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πιστοποιούν τη διάχυτη αίσθηση “ότι πνιγόμαστε”, αίσθηση που γεννιέται καθώς τη θερινή περίοδο διαβάζουμε ασταμάτητα ειδήσεις που αφορούν σε πνιγμούς σε παράκτιες περιοχές, αλλά και σε πισίνες. Τα τελευταία χρόνια, σε ετήσια βάση για τη χώρα μας, 400 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους, ενώ υπολογίζεται ότι στον πλανήτη κάθε 90 δευτερόλεπτα συμβαίνει και από ένας πνιγμός. Θλιβερότερη είναι η διαπίστωση ότι ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά.

Κύρια αιτία η απροσεξία

Η έρευνα και τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν και την πηγή του κακού, την αιτία αυτών των αναπάντεχων και βίαιων θανάτων. Αιτία είναι η απροσεξία, η αμέλεια, η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας...

Οι πνιγμοί γίνονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή, εκεί όπου αισθανόμαστε “ασφαλείς”, και σπάνια σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10 μέτρων. Η αψήφηση της αναρτημένης κόκκινης σημαίας, ακόμη και των νευμάτων του ναυαγοσώστη - όταν αυτός υπάρχει - η κολύμβηση σε κυματώδη αγριεμένη θάλασσα, το μπάνιο μετά από την κατανάλωση αλκοόλ ή γεύματος, μας φέρνουν κοντά στο μοιραίο.

Ειδικά στο Ηράκλειο, οι τακτικοί ισχυροί βοριάδες περιορίζουν αρκετά τις ασφαλείς κολυμβητικές ημέρες. Είναι μια άβολη καιρική συνθήκη για τα σχέδιά μας, αλλά οφείλουμε να τη σεβαστούμε για το δικό μας καλό...

Προστασία δημόσιας υγείας

Η “μαύρη” κατάσταση κάθε καλοκαίρι πρέπει να διορθωθεί, και η δημόσια υγεία να προστατευτεί από ατυχήματα στο νερό. Τόσο ατομικά όσο και συλλογικά οφείλουμε να επισπεύσουμε τις ενέργειες για να ελαττώσουμε, και εάν είναι δυνατό να μηδενίσουμε, τα μακάβρια στατιστικά. Η προσωπική μέριμνα, η αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών και τα μαθήματα εκμάθησης κολύμβησης μπορούν να χτίσουν μια ασπίδα προστασίας.

Προσωπική μέριμνα

Η φροντίδα για τη ζωή, τη δική μας και των παιδιών μας, αρχίζει από εμάς τους ίδιους. Κανείς μας δεν μπορεί να απασχολεί από έναν ναυαγοσώστη, ούτε να μεταφέρει την ευθύνη της ζωής του σε τρίτους, χωρίς ο ίδιος να μην την έχει φροντίσει εξαρχής. Γι’ αυτό τα παιδιά μας πρέπει να μπαίνουν στο νερό πάντα κάτω από τη δική μας επιτήρηση και οι ίδιοι να φροντίζουμε να κολυμπάμε χωρίς, προηγουμένως, να έχουμε καταναλώσει φαγητό ή αλκοόλ. Οι συστάσεις είναι γνωστές από τους ειδικούς και υπαγορεύονται από την κοινή λογική, ας μην τις αγνοούμε...

Κολυμβητική παράδοση

Η ικανότητα επίπλευσης και οι τεχνικές κολύμβησης πρέπει να γίνουν επίκτητη γνώση για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Μόνο έτσι το σώμα μας γίνεται το σωσίβιό μας και όχι βαρίδιο μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για γνώση προσβάσιμη με την εγγραφή μας σε κολυμβητικούς ομίλους και τμήματα κολύμβησης αθλητικών συλλόγων, που πλέον τηρούν υψηλές προδιαγραφές στη διδασκαλία και τις εγκαταστάσεις τους.

Η νησιωτική χώρα μας έχει τεράστια κολυμβητική παράδοση. Κατά την αρχαιότητα, πηγές μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι παράκτιων περιοχών ασκούνταν εντατικά στην κολύμβηση και ότι όσοι δε γνώριζαν αποκαλούνταν «απαίδευτοι». Στα νησιά μας, τα παιδιά πρώτα μαθαίνουν κολύμπι και μετά να περπατούν. Την πλούσια παράδοση οφείλουμε να συνεχίσουμε τώρα, επιλέγοντας σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κολύμβηση. Η εξοικείωση με το νερό ξεκινά από μια οριοθετημένη και ασφαλή κολυμβητική πισίνα.

Η δημόσια υγεία, στο σύνολό της, και σε οργανωτικό επίπεδο, είναι μέλημα της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην περίπτωση της θαλασσινής ακτογραμμής μας, όσοι περισσότεροι οι ναυαγοσώστες τόσο το καλύτερο. Γι’ αυτό οι Δήμοι πρέπει να ασκούν διαρκώς πιέσεις για αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών που μπορούν να προσλάβουν εποχικά, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερες περιοχές και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της βάρδιας, του χρόνου, δηλαδή, παρουσίας ναυαγοσώστη στην παραλία. Επιπρόσθετα, οι ναυαγοσώστες πρέπει να ενισχυθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα απινιδωτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν υπάρξει απινίδωση στα πρώτα 10 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επαναφοράς της καρδιακής λειτουργίας.

Ελλάδα σημαίνει, μεταξύ άλλων, και θάλασσα. Με δική μας ευθύνη και προσοχή ας είναι αυτή τόπος αναψυχής, απόλαυσης και ξεκούρασης. Ας διαγράψουμε από αυτό το καλοκαίρι το άσχημο παρελθόν που έχουμε μαζί της. Οι πνιγμοί στη θάλασσα και οι θάνατοι από τροχαία, δύο πληγές που τρέχουν αίμα συνεχώς για το νησί μας, ας τελειώσουν εδώ. Είναι στο δικό μας χέρι...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News