Απόψεις

Η Μάχη της Κρήτης στην έδρα των ορεινών καταδρομέων της Βέρμαχτ

Μνήμες «ξύπνησαν» από την τις γερμανικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, το 2016, με το ακόλουθο κείμενο να γράφεται στο Bad Reichenhall της Βαυαρίας το Μάιο του 2016 και να δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

* Γράφει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης

Ήταν εξαιρετική η σημερινή μέρα στο Bad Reichenhall της Γερμανίας, μία από τις καλύτερες που έχω ζήσει! Τι παράξενο! Στην καρδιά του χιτλερικού καθεστώτος, στα βουνά της Βαυαρίας όπου εκπαιδεύονταν οι Ορεινοί Καταδρομείς της Βέρμαχτ, σήμερα τίποτα δεν ήταν όπως συνήθως.

Τύχαμε ευγενικής υποδοχής αλλά κάπως ψυχρής από τον κ. Λάχνερ, η οποία γλύκανε λίγο μετά τις αφηγήσεις μας για την δραματική ιστορία του Σκινέ και της Βιάννου, δύο τόπων που πρωταγωνίστησαν στο μαρτύριο και τη Θυσία στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Ο δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον την ανάλυσή μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, έδειξε ότι ευχαριστήθηκε με το δώρο μας (την σπουδαία έκθεση του Δοξιάδη για τη Θυσία της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) κι ένιωσε ανακούφιση όταν του είπαμε ότι σύνθημά μας είναι Διεκδίκηση! Όχι εκδίκηση.

Του μεταφέραμε το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου και του δημάρχου Πλατανιά (όπου ανήκει ο Σκινές) Γιάννη Μαλανδράκη και είχαμε μία φιλική συζήτηση. Δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί το σκληρό πρόσωπο του υπερσυντηρητικού δημάρχου, όταν αρνήθηκε να παρέμβει για να επιτραπεί η απρόσκοπτη προσέλευση νέων που ήλθαν από άλλες πόλεις της Βαυαρίας. Στην ημερίδα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα και τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, εκτός από το πλήθος που γέμισε ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα, ξεχείλιζε και το πάθος και η αποφασιστικότητα για Δικαιοσύνη! Καμιά επιείκεια στους σφαγείς, όχι στην αποσιώπηση, την παραχάραξη και την αντιδραστική συγγραφή της Ιστορίας, κοινός αγώνας για την απόδοση των γερμανικών οφειλών!

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί νέοι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις γνώριζαν (σε αντίθεση με τον κ. δήμαρχο, που δεν φάνηκε να τον γνωρίζει…) ως σύμβολο της Αντίστασης και τον άνθρωπο που μαζί με τον αείμνηστο Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, ήταν γεμάτο ευαισθησία, αγάπη για τον γερμανικό λαό και αγωνιστικό ήθος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κι έγινε δεκτό από το κοινό με σεισμικά χειροκροτήματα! Πραγματικά, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ξέρει πώς να ανοίγει τις πύλες της ανθρώπινης ψυχής…

Συγκίνησε και συγκλόνισε με τη γλαφυρή του αφήγηση και το πάθος του ο 93χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος του Σκινέ και Αντιστασιακός Νικόλαος Μαρινάκης. Αφηγήθηκε τους πολυήμερους καταστροφικούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς από τη Λουφτβάφε πριν τη Μάχη της Κρήτης, την αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση στον εισβολέα, τις πρωτόγνωρες θηριωδίες των Γερμανών, την ένταξη και συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους Γερμανούς μέχρι την τελευταία μέρα. Αλλά και την «επιβράβευση» της αντιστασιακής του δράσης από το μετακατοχικό ελληνικό κράτος με δίκες, φυλακίσεις και στρατιωτική θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Επί μια ώρα το ακροατήριο είχε καθηλωθεί και ρουφούσε αχόρταγα την εξιστόρηση μιας ζωής γεμάτη αγώνες και θυσία, όπως άλλωστε και η ιστορία της Ελλάδας.

Πιο πριν, οι εξαίρετοι ιστορικοί Δρ Στέφαν Στράκε και Δρ Ραλφ Κλάιν (γνωστός και από την αυστηρή κριτική του στο βιβλίο του Χάιντς Ρίχτερ για την άλωση της Κρήτης) παρουσίασαν με πληρότητα και ακρίβεια το ιστορικό καιπολιτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων και τεκμηρίωσαν τη σημασία της παρέμβασής μας στο Bad Reichenhall, την έδρα των ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, όπου ακόμη αποδίδονται τιμές από τους επίσημους γερμανικούς φορείς στους θύτες των θηριωδιών και όχι στα θύματα. Ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ, ψυχή της ομάδας «ΑΚ Distomo» από το Αμβούργο, παρουσίασε αναλυτικά το δικαστικό οδοιπορικό της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Πραγματικά οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους αυτούς και σε πολλούς ακόμη Γερμανούς δημοκράτες, που κυριολεκτικά σώζουν την τιμή της Γερμανίας!

Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε το μαρτύριο της Βιάννου, της Κρήτης κι ολόκληρης της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής, το δράμα των επιζώντων, την προκλητική αδιαφορία του γερμανικού κράτους επί δεκαετίες, τα διπλωματικά και νομικά τεχνάσματα που μετέρχεται η μετακατοχική Γερμανία για να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της και να αποδείξει την μεταμέλειά της για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ. Μιλήσαμε για τον τιτάνιο αγώνα των θυμάτων και του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, για Δικαιοσύνη και Επανόρθωση. Ένας αγώνας που δεν είχε την ουσιαστική στήριξη των κυβερνήσεων, μηδέ της παρούσης εξαιρουμένης.

Μιλήσαμε επίσης για τις νεοϊμπεριαλιστικές πρακτικές της Γερμανίας για την άλωση των μαρτυρικών δήμων (Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, Ελληνογερμανική Συνέλευση), την παραχάραξη της Ιστορίας και την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Εκφράσαμε, τέλος, την αποφασιστικότητα του κινήματος διεκδίκησης και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να επιμείνουμε ανυποχώρητα στον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση!

Στη συνέχεια όλοι μαζί διαδηλώσαμε στην πανέμορφη τουριστική πόλη, χαλώντας για λίγο την ησυχία των (ηλικιωμένων και συντηρητικών) κατοίκων, με τις φωνές μας και τα αντιφασιστικά συνθήματά μας. Στη γέφυρα της Κρήτης, εκεί όπου από το 1968 βρίσκεται το μνημείο των βετεράνων Ορεινών Καταδρομέων που κατέσφαξαν τον λαό μας, προχωρήσαμε σε μία υψηλού συμβολισμού κίνηση: τοποθετήσαμε μία πινακίδα που αποδίδει τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και όχι στους θύτες αυτής! Μία οφειλόμενη πράξη για να τμηθεί η Μάχη της Κρήτης και η Θυσία του ελληνικού λαού! Τώρα, μετά από σειρά παρεμβάσεων στη Γερμανία, ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν και τα τελευταία ναζιστικά και δωσιλογικά σύμβολα (μνημεία, πινακίδες, ονόματα κατοχικών δημάρχων κτλ) απ’ όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εννοώ όταν λέω ότι τίποτα δεν θύμιζε αυτή την ημέρα, την έδρα των επίλεκτων κομάντο του Χίτλερ και στυγερών εθνικοσοσιαλιστών. Μακάρι η μνήμη να θριαμβεύσει της λήθης! Μακάρι η ιστορία να υπερισχύσει της προπαγάνδας. Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ ώστε να ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας του ελληνικού με τον γερμανικό λαό! Μακάρι να κλείσει οριστικά ο δρόμος στον φασισμό! Χρειάζεται σκληρός αγώνας! Στο χέρι μας είναι!!!

* Ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, είναι Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Σχόλια