Παιχνίδια έντασης Ερντογάν με την Ελλάδα

Απόψεις
Παιχνίδια έντασης Ερντογάν με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι Έλληνες τα παιχνίδια έντασης που έχει επιλέξει η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας, με την τακτική των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, φανερώνοντας δια του Ερντογάν τις επεκτατικές και ανιστόρητες  θέσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τούρκου προέδρου καθιστά το παιχνίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο για να προκαλέσει ζημιά με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων  και κυρίως στην ανατροπή των ενθαρρυντικών προβλέψεων ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Αφορμή για την εκδήλωση της πολιτικής έντασης έλαβε ο Ερντογάν από τις υποσχέσεις που φέρεται να του είχε δώσει ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα επέστρεφε άμεσα τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα του Τουρκικού πραξικοπήματος.

Από τότε η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα με επεισόδια στο Αιγαίο όπως ο εμβολισμός του Λιμενικού σκάφους, την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ στο ζήτημα των ερευνών και την άδικη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Είναι βέβαιο ότι τα παιχνίδια έντασης του Ερντογάν θα συνεχιστούν, καθόσον οι σκοπιμότητες που τα επιβάλλουν εξυπηρετούν όχι μόνο τις πάγιες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά και την πολιτική επιβίωση του ίδιου εν όψει των προγραμματισμένων εκλογών στην Τουρκία το 2019. Θα πρέπει να περιμένουμε τη δημιουργία πρόσθετων εστιών έντασης και πρόκλησης ανιστόρητων θεωριών προκειμένου με κάθε τρόπο να παρασύρουν την Ελλάδα για να κάνει το λάθος και να μπει στο παιχνίδι της δικής τους προσχεδιασμένης αρένας έντασης.

Ποια είναι η αλήθεια και τι κρύβεται πίσω από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας; Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή της, η ορθή για τα Ελληνικά συμφέροντα εξωτερική πολιτική και η στρατηγική της Ελληνικής πλευράς για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων;

Κατά την άποψη έγκυρων γεωπολιτικών αναλυτών και γνωστών σχολιογράφων, σημαντικό ρόλο στη διαφαινομένη Τουρκική προκλητικότητα είναι η ίδια η Ελλάδα η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μήλο της Έριδος όχι μόνο για τους γείτονες της, αλλά και τις μεγάλες ισχυρές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία. Για αυτή την γεωπολιτική θέση έχουμε δεχθεί πολλές επιθέσεις στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές, όπως τα τελευταία χρόνια.

Είναι πολλά τα λεφτά που βρίσκονται πίσω από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας και η Τουρκική απειλή ο καλύτερος τρόπος για να φοβηθούν οι Έλληνες και να δώσουν γη και ύδωρ στους προαιώνιους προστάτες προκειμένου να προστατευθούν από τους προαιώνιους εχθρούς των.

Η στάση της Ελλάδας επιβάλλεται να είναι λογική και ψύχραιμη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν, ούτε μπορούμε να ακολουθήσουμε την κούρσα των αμυντικών εξοπλισμών στην οποία προσπαθούν να μας οδηγήσουν με υψηλό κόστος σε περίοδο οικονομικής ανέχειας. Με συμμάχους τον ενωμένο Ελληνικό λαό και την ενωμένη Ευρώπη, με αυτοσυγκράτηση και χωρίς ανόητες δηλώσεις, με σοβαρές διπλωματικές κινήσεις, αφήνουμε τον Ερντογάν να καβγαδίζει μόνος του.

Οι κοκορομαχίες δεν οδηγούν πουθενά και κυρίως δεν ωφελούν, αντίθετα ευνοούν αυτούς που έχουν το άδικο. Τα Ελληνικά δίκαια είναι δεδομένα, δεν επιτρέπουν παρερμηνείες και δεν χρειάζονται παιγνίδια για να επιβεβαιώνονται. Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση και επιμονή στην Ευρωπαϊκή υποστήριξη. Η απάντηση δεν δίδεται με εμπρηστικές δηλώσεις αλλά με σοβαρότητα υπευθυνότητα χειρισμών όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, λέγοντας όχι στα παιγνίδια έντασης του Ερντογάν και της Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News