default-image

Η «βουβή» και «κουφή» εβδομάδα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων

Απόψεις
Η «βουβή» και «κουφή» εβδομάδα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κείμενα της «βουβής» εβδομάδας από την 26 Μαρτίου (στο φετινό ημερολόγιο) μέχρι την Κυριακή των Βαΐων περιέχουν όλο το θεολογικό περιεχόμενο των προηγούμενων εβδομάδων.

Δρ. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

Την Ενανθρώπιση του Κυρίου ως τέλεια Θεοφάνεια μέσα στην ιστορία, το γεγονός ότι η Παναγία χάρισε στον Θεάνθρωπο μόνο την ανθρώπινη φύση, όχι και τη θεϊκή, επομένως πριν τον γεννήσει εκείνος υπήρχε στην Αγία Τριάδα, αλλά και τον εκούσιο θάνατο του Κυρίου, δηλαδή πέρασε από το θάνατο για το δικό μας χατίρι επειδή περνούμε και εμείς, χωρίς να τον έχει ανάγκη, και γι’ αυτό ο θάνατος του λέγεται «εκούσιος», ενώ ο δικός μας «ακούσιος», καθώς εμείς θέλουμε πεθαίνουμε. Τα τρία αυτά θεολογικά κεφάλαια ακούγονται συνεχώς μέσα στη «Βουβή» Εβδομάδα.

«Βουβή» λέγεται γιατί δεν λέμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. «Κουφή» γιατί δεν ακούμε την καμπάνα για την τέλεση ιερής ακολουθίας. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της βουβής εβδομάδας και των προηγουμένων.

Αντιθέτως η λεγόμενη «βουβή» είναι πλουσιότερη των προηγουμένων σε θεολογικά μηνύματα καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην Μεγάλη Εβδομάδα και θα μας οδηγήσει στο Μεγάλο Σάββατο, όπου κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού λάμβανε χώρα η βάφτιση των Κατηχούμενων˙ μόνο στη θεία λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου γίνονταν βαφτίσεις.

Λειτουργικά περιέχει όλες τις ακολουθίες του Νυχθημέρου, όπως το Μεγάλο και το Μικρό Απόδειπνο, Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες, Εσπερινό, και καμία ακολουθία δεν λείπει. Κυρίως βέβαια δεν λείπει η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται κανονικά και αυτήν την εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News