Πόσο ειλικρινείς είμαστε με τα παιδιά μας;

Απόψεις
Πόσο ειλικρινείς είμαστε με τα παιδιά μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο ειλικρινείς είμαστε με τα παιδιά μας; Πόσο αποκαλυπτικοί είμαστε των όσων σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε;

Και πόσο απαιτητικοί είμαστε εμείς, αντίστοιχα από εκείνα, για τις δικές τους πράξεις, τις δικές τους κουβέντες, τα δικά τους συναισθήματα;

Γράφει ο Ψυχολόγος - Οικογενειακός Σύμβουλος, Γιάννης Ξηντάρας

«Λέμε συχνά τι είναι αυτό που κάνεις!», «τι είναι αυτά που λες!» ή «τι κουβέντες είναι αυτές;»…

Έχουμε την προσδοκία, αν όχι την απαίτηση, τα παιδιά μας να τα κάνουν όλα σωστά, να είναι τα καλύτερα παιδιά, αλλά αυτό -αυτές οι προσδοκίες- τα γεμίζουν άγχος και συχνά ενοχές.

Σε κάθε περίπτωση εμείς ως γονείς λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας και μάλιστα τα σημαντικότερα (ευτυχώς!). Ως πρότυπα τους λοιπόν, πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Και αυτό ισχύει και για τα θέματα της επικοινωνίας.

Να λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος, τουλάχιστον σε ότι τα αφορά, κι όχι παραμύθια, ή τη μισή αλήθεια για να τα προστατεύσουμε, "να μην πληγωθούν..."

Να τους εξηγούμε το πως έχουν τα πράγματα με απλά λόγια κατανοητά. Και τέλος να τα αφήσουμε να νοιώσουν ότι θέλουν γι' αυτά που άκουσαν -χαρά, λύπη, θλίψη, φόβο, θυμό, αγωνία, λαχτάρα, ανακούφιση…- κι ας τα βοηθήσουμε μετά να εκφραστούν.

Μιλάω - Ακούω - Κατανοώ (και αντίστροφα).

Υ.Γ: θα εκπλαγείτε ευχάριστα από την ανταπόκριση των παιδιών…

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "Επαφή".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News