Τα φανερά ή κρυφά σημεία ομιλίας Κουράκη

Απόψεις
Τα φανερά ή κρυφά σημεία ομιλίας Κουράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα... αποκωδικοποίηση! Τις επιμέρους παραμέτρους, λεπτομέρειες που όμως σε αυτές τις περιπτώσεις λένε και σημαίνουν πολλά, και τα κρυφά μηνύματα ή σημεία πίσω από την προχθεσινή προαναγγελία καθόδου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Γιάννη Κουράκη επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν συνεργάτες, φίλοι, αντίπαλοι και απλοί... πολίτες!

Η προαναγγελία, για την ακρίβεια το στίγμα συμμετοχής του στην εκλογική μάχη που έδωσε κατά την κοπή της πίτας της παράταξής του ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, αποτέλεσε χθες θέμα συζήτησης σε πολλά στέκια και "πηγαδάκια".

Το ηχηρό "παρών" Κουράκη ενόψει κάλπης ανέβασε για τα καλά το πολιτικό θερμόμετρο εντός και πέριξ της Λότζιας, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες κάποιες σημειολογικού χαρακτήρα επιλογές του επικεφαλής των "Ανοιχτών Οριζόντων": Η επιλογή του να απευθυνθεί στον ηρακλειώτικο λαό, που στέλνει πολλαπλά μηνύματα εκτός αλλά και εντός παράταξης.

Η επιλογή του να εστιάσει στο μητροπολιτικό χαρακτήρα του δήμου Ηρακλείου, αναδεικνύοντας στην πρώτη γραμμή θέματα υπερτοπικού ενδιαφέροντος, με το βάρος να πέφτει και στο γειτονικό Μαλεβίζι.

Το κάλεσμά του για μια συλλογική προσπάθεια για το Ηράκλειο της επόμενης ημέρας. Οι ηχηρές τοποθετήσεις του σε καυτά θέματα της αυτοδιοικητικής ατζέντας, όπως η απλή αναλογική και ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ένα στίγμα πολύπλευρο έδωσε ουσιαστικά προχθές στην κοπή της πίτας ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος, αλλάζοντας τη λανθασμένη κατά πολλούς τακτική του στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έσπευσε αυτή τη φορά να δηλώσει ένα καθαρό "παρών" ενόψει εκλογικής μάχης.

Ένα "παρών" που ήρθε να ανοίξει μια μακρά πλέον προεκλογική περίοδο για το Δήμο Ηρακλείου και να θέσει από τώρα σε ετοιμότητα τόσο τα σημερινά στελέχη των "Ανοιχτών Οριζόντων", όσο όμως και τα στελέχη που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο -μετά το άνοιγμα και τις αναφορές Κουράκη περί μεγάλης συλλογικής προσπάθειας - ότι θα ενταχθούν για να εμπλουτίσουν την παράταξη...

Πώς όμως αποκωδικοποιούν φίλοι αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι του πρώην δημάρχου Ηρακλείου τα λεγόμενα, τις σημειολογικές λεπτομέρειες, την ατμόσφαιρα, το κλίμα και τις... ιδιαίτερες παρουσίες στην τελετή κοπής της πίτας των "Ανοιχτών Οριζόντων";

Από νωρίς το στίγμα

Πρώτο και πολύ βασικό, η δήλωση παρουσίας ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις προηγούμενες εκλογές, του 2014, ο Γιάννης Κουράκης, κατά γενική ομολογία, είχε κάνει ένα σημαντικό σφάλμα... Είχε αφήσει να αιωρείται επί μακρόν - επί υπερβολικά μακρόν - ένα άκρως ρευστό κλίμα ως προς τις προθέσεις του.

Όχι απλά είχε αργήσει να δώσει στίγμα διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, αλλά ακόμα και λίγο πριν τις εκλογές κανείς δεν ήταν σίγουρος, ακόμα και εντός της παράταξης, πως θα τους οδηγούσε στην εκλογική μάχη, επαναδιεκδικώντας το Δήμο.

Η ρευστότητα, το θολό αυτό τοπίο στοίχισε επί του πρακτέου, επί της κάλπης δηλαδή, στον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και του άνοιξε και εσωτερικά ζητήματα στην παράταξη.

Έχοντας αντιληφθεί το τίμημα της τότε στάσης του, ο ίδιος αποφάσισε αυτή τη φορά να δώσει εγκαίρως, από νωρίς, στίγμα. Έστω και αν απέφυγε - και ορθά θα πει κανείς, διότι στην πολιτική δεν υπάρχει τίποτε απολύτως σίγουρο - να πει με ευθύ, απόλυτα δεσμευτικό, τρόπο ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου.

Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία και λόγω ενός αιωρούμενου κλίματος που συνέχισε να αποτυπώνεται εντός της παράταξης Κουράκη και την περίοδο αυτή, μετά τις εκλογές.

Απευθύνθηκε στους δημότες

Ένα δεύτερο μήνυμα που ξεχωρίζει στην αποκρυπτογράφηση είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Κουράκης έδωσε στίγμα καθόδου στην εκλογική μάχη.

Δεν έμεινε απλά σε μια προαναγγελία καθόδου, αλλά απευθύνθηκε στον ηρακλειώτικο λαό. Μίλησε για ένα στρατηγικό σχέδιο για το Ηράκλειο του μέλλοντος. Μίλησε για μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Για πολλούς ήταν κάτι σαν διάγγελμα... επιστροφής προς την ηρακλειώτικη κοινωνία έξω από τα στενά περιχαρακωμένα πλαίσια μιας παράταξης.

Η κίνηση, η επιλογή αυτή έχει σημειολογικά μηνύματα και σε σχέση με την παράταξη. Με το να απευθυνθεί προς τον ηρακλειώτικο λαό, για τη μεγάλη αλλαγή, ο κ. Κουράκης έστειλε σαφές μήνυμα πως το τοπίο είναι ξεκάθαρο και εντός της παράταξης.

Πως δεν υπάρχουν θέματα όπως κατά καιρούς έχει ακουστεί και πως είναι πανέτοιμος, με βασική "μαγιά" το σημερινό σχήμα της παράταξης, αλλά και με διάθεση γενναίου εμπλουτισμού της, να οδηγήσει το Ηράκλειο σε μια άλλη - όπως περιέγραψε στην ομιλία του - εποχή.

Ταυτόχρονα "έδωσε" εύσχημα και στελέχη της παράταξης που έγραψαν το όνομά τους (συγκυριακά ή σκόπιμα) στο απουσιολόγιο της εκδήλωσης. Στελέχη μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρόσωπα που φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει ετοιμασίες δικής τους καθόδου στις εκλογές!

Με ηγετικό… αέρα: Πήρε θέση για τα "καυτά" ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Ένα άλλο μάλλον εμφανές μήνυμα: Στεκόμενος με έμφαση, παίρνοντας με ηχηρό τρόπο - στο πλαίσιο της εκδήλωσης - θέση για καυτά ζητήματα που απασχολούν εδώ και καιρό την αυτοδιοικητική σκηνή της χώρας (όπως το εκλογικό σύστημα, το σενάριο παράτασης της νυν θητείας), θέλησε να προσδώσει και έναν ηγετικό αέρα έναντι πολιτικών αντιπάλων, όπως αντίπερα στο στρατόπεδο της δημοτικής Αρχής Λαμπρινού, που μοιάζουν να τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι στα καίρια αυτά ζητήματα.

Για το τέλος, και επειδή μια εικόνα πράγματι πολλές φορές αξίζει όσο χίλιες λέξεις, διόλου απαρατήρητα δεν πέρασαν τα θερμά ενσταντανέ του Γιάννη Κουράκη με τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις τους δε φέρονταν τα προηγούμενα χρόνια να είναι θερμές. Ίσα-ίσα φιγούραραν συνήθως ως εν δυνάμει ανταγωνιστές για τα κορυφαία τοπικά αυτοδιοικητικά πόστα.

Η παρουσία του περιφερειάρχη όπως και του φερόμενου κατά καιρούς ενδιαφερόμενου για το δημαρχιακό θώκο βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στην κοπή της βασιλόπιτας, το εγκάρδιο κλίμα, ακόμα και η γλώσσα του σώματος έδειξαν πολλά. Για κάποιους έδειξαν ακόμα και το ότι έχει ξεκαθαρίσει οριστικά πλέον το τοπίο ως προς ποιος θα διεκδικήσει τελικά τι στην επικείμενη εκλογική μάχη...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News