Στόχος μια "εθνική γραμμή" για το Σκοπιανό

Απόψεις
Στόχος μια "εθνική γραμμή" για το Σκοπιανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την οικοδόμηση εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ενώ με έμφαση υποστήριξε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «άλλωστε η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε σε όλους τους τόνους πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, ενώ όσον αφορά στα ζητήματα του αλυτρωτισμού είπε πως είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα.

Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά:

«Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ένα μεγάλο δίδαγμα είναι ότι οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της Αλβανίας, είπε ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940 - ήταν μια εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο στο δεύτερο ζήτημα, αυτό του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, είναι και ζήτημα της Ε.Ε.» και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι, ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση, αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς πως πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο πραγματοποιήθηκε ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης και Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Συνάντηση με Καμμένο και Κοτζιά

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα επόμενα βήματα στο ονοματολογικό, στον απόηχο του Νταβός.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η στάση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. για το αν θα προχωρήσει κάποια λύση στο θέμα των Σκοπίων και κατά πόσον το κόμμα του θα στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση του πρωθυπουργού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, ακόμα και σε σύνθετη ονομασία, ο όρος "Μακεδονία".

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Οι σημερινές συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως εξής:

- Στις 10:30 π.μ., με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,

- Στις 12:30 μ.μ., με τη Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

- Στη 1:30 μ.μ., με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ,

- Στις 3 μ.μ., με τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και

- Στις 5:30 μ.μ., με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Υψηλοί τόνοι: Κόντρα Μαξίμου με Ν.Δ. και Φώφη

«Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, από πηγές της Ν.Δ., στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στο Μαξίμου πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει να κάνει λάθος χειρισμούς στο Σκοπιανό, τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία, ενώ του υπενθύμισε ότι δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τη συναίνεση του κυβερνητικού του εταίρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση».

Ο ίδιος προσθέτει: «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δε θα έβλαπτε».

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό», απαντούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους ανώνυμους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επιχειρούν να εγκαλέσουν τη Φώφη Γεννηματά, διότι, όπως υποστηρίζουν, έδωσε στη δημοσιότητα ανακριβή διάλογο από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα χθες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News