Απόψεις

«Η Επιχειρησιακή Βραχασίου γίνεται και πάλι… σάκος του μποξ»

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Επιχειρησιακή Βραχασίου γίνεται… σάκος του μποξ, τόσο από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, όσο και από τη «γνωστή παρέα» η οποία ξεχωρίζει για τις… λασπολογικές της δυνατότητες.

Γράφει ο κ. Γιώργος Φθενάκης

Στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι ξεχνάνε την πραγματικότητα και κινούνται στην σφαίρα του παραλογισμού και της εικονικής πραγματικότητας, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εντυπώσεις στην τοπική μας κοινωνία, με απρόβλεπτες ωστόσο καταστάσεις και συνέπειες σε ανθρώπους βιοπαλαιστές και με προβλήματα υγείας.

Οφείλω από τη θέση ευθύνης να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή η δημοτική αρχή να… λογικευτεί, να βάλει νερό στο κρασί της, δίνοντας λύση σε ένα οικονομικό ζήτημα που ανέκυψε εξαιτίας της εμμονής της «γνωστής παρέας» που μόνο κακό και διχόνοια σπέρνει στο πέρασμα της, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή πριν φτάσουμε στα απαράδεκτα όπως θεωρώ γεγονότα  με τη «βούλα» του δήμου, με την παράλληλη παραπλάνηση του δημοτικού συμβουλίου.

Όταν ανέλαβα τη διοίκηση της Επιχειρησιακής Βραχασίου, ψηφίστηκε από το τότε δημοτικό συμβούλιο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη υπήρξε διότι υπήρχε εμμονή κάποιων από το τοπικό συμβούλιο διότι είχαν διάφορες υποψίες οικονομικής φύσεως για το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.

Εξάλλου είναι γνωστά τα όσα συνέβησαν τη περίοδο εκείνη, όπως για παράδειγμα ότι κάποιοι ήθελαν να αναλάβουν την προεδρία της εταιρείας με απώτερο σκοπό να «συμπληρώσουν» τον μισθό τους, δεδομένου ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να ψηφίσει για έμμισθη θέση.

Τότε προσωπικά αντέδρασα έντονα, όπως και άλλοι συμπολίτες μου καθώς το ζητούμενο για μας δεν ήταν η καρέκλα ή ο μισθός αλλά το συμφέρον του χωριού!

Έτσι λοιπόν υπήρξε απόφαση να αναλάβω τη προεδρία άμισθος!

Το πρώτο πόρισμα του ορκωτού λοιπόν δεν έδειξε ούτε κακοδιαχείριση ούτε κανένα χρέος στην εταιρεία!

Στη συνέχεια το πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα, μετέπειτα στην αρμόδια ΔΟΥ στο ΙΚΑ για τυχόν εκκρεμότητες και απάντησαν αρνητικά στον Εισαγγελέα, καθώς η εταιρεία είχε διευθετήσει τις όποιες υποχρεώσεις.

Τα παραπάνω ευχάριστα νέα προκάλεσαν δυσφορία και πονοκέφαλο στην «γνωστή παρέα» η οποία αποφάσισε να προχωρήσει ακόμη και σε καταγγελία στο γραφείο του κ. Σαμαρά, ζητώντας δημοσιονομικό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών!

Τα… τσακάλια της «γνωστής παρέας» πάλι απογοητεύτηκαν καθώς και αυτός ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει κάτι μεμπτό. Εξαίρεση ωστόσο αποτέλεσαν οι προσλήψεις των υπαλλήλων, οι οποίες έγιναν χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ κάτι όμως που είχε δικαίωμα να κάνει η εταιρεία με το καθεστώς που υπήρχε πριν το μνημόνιο.  Στον αστερισμό των μνημονίων, πέρασε ένας νόμος, τον οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζαμε και θα έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τον ΑΣΕΠ.

Η έκθεση του Δημοσιονομικού ελέγχου, πέρα από τις προσλήψεις δεν βρήκε κάτι άλλο.  Απλά γνωμάτευσε ότι οι προσλήψεις όντως έγιναν με κριτήρια ΑΣΕΠ , ωστόσο δεν εστάλη για έγκριση.

Και ενώ συνέβησαν όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου επιχείρησε να παραπλανήσει το δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για έκθεση - καταπέλτη!  

Αναρωτιέμαι αν πράγματι διάβασε την έκθεση του δημοσιονομικού ελέγχου…

Η «γνωστή παρέα» η οποία επεξεργάζεται και μεθοδεύει πρωί - βράδυ διάφορα σχέδια εξόντωσης εναντίον όλων όσων κάνουν καλά τη δουλειά τους αποφάσισε να κάνει καταγγελία και στο ΣΔΟΕ για τα ταμειακά της εταιρείας.

Όπως διαπιστώθηκε και σε αυτό το ζήτημα δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα ήταν μια χαρά!

Ο εισαγγελέας λοιπόν περίμενε και αυτόν τον έλεγχο και μαζί με το πόρισμα υπήρξε ποινικοποίηση μόνο για τις προσλήψεις.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο έκδωσε αθωωτική απόφαση!

Και αυτή η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται ότι αμφισβητήθηκε για μια ακόμη φορά από τον Δήμαρχο ο οποίος επιχείρησε να προκαλέσει εντυπώσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εμμονές και…επιθέσεις στο «φουλ»! Εκεί υπάρχουν πολλοί που πραγματικά… ξεχωρίζουν για το… ήθος που δεν έχουν και που δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν.

Επόμενο βήμα της «γνωστής παρέας», ήταν να απευθυνθεί στη ΔΟΥ για να καταγγείλει τις δαπάνες που έκανε η εταιρεία ασκώντας μάλιστα πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες δαπάνες δεν ήταν σύννομες με το καταστατικό της εταιρείας.

Πρόκειται μάλιστα για δαπάνες που έκανε η εταιρεία για το κοινό συμφέρον της περιοχής.  Αφορούσαν χορηγίες σε πολιτιστικούς συλλόγους, στην ομάδα, κάποια έργα οδοποιίας, σε αγροτικούς δρόμους, τον στολισμό του διάκοσμου τα Χριστούγεννα και κάποιες άλλες δαπάνες που αφορούσαν την πρώην κοινότητα.

Από τη πλευρά της η Δ.Ο.Υ. θεώρησε τις παραπάνω δαπάνες, κέρδη της εταιρείας,  με συνέπεια να τις φορολογήσει αναδρομικά και μαζί με τα πρόστιμα, να δημιουργηθεί οφειλή, συνολικού ύψους 98.000 ευρώ!!!

Όσο ήμουν πρόεδρος, διακανονίσαμε τα παραπάνω χρέη τα οποία και πληρώναμε κανονικά.

Με λίγα λόγια, η «γνωστή παρέα» η οποία αντιδρούσε και στις χορηγίες, προκάλεσε νέες αναταράξεις στην τοπική μας κοινωνία, με το… κερασάκι στην τούρτα να βάζει η παρούσα δημοτική αρχή!

Μόλις τελειώνει η θητεία μας, οι δραστηριότητες της εταιρείας (παραλίες και καντίνες) μεταφέρονται στο δήμο και στην ΔΑΕΑΝ. Αν και ο δήμος γνωρίζει τις υποχρεώσεις της εταιρείας, την αφήνει έκθετη χωρίς Δ.Σ. προφανώς σκοπίμως για 2 χρόνια για να εκτοξευθεί  το ύψος της οφειλής στα σημερινά ποσά.

Και ενώ εισπράττει ο δήμος από τις παραλίες του Σισίου δεν γίνονται την ίδια ώρα τα βήματα εκείνα ώστε να οριστεί Δ.Σ. προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες πληρωμής της οφειλής της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο, ως όφειλε, αφού δεν παύει να είναι δημοτική επιχείρηση.

Οι εξελίξεις… τραγελαφικές!

Ο Δήμαρχος δεν αναλαμβάνει το χρέος για το Βραχάσι, όπως έπραξε σε ανάλογες περιπτώσεις όπως σε Καλό Χωριό και Ελούντα (800.000 ευρώ και 400.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Και ενώ υπάρχει νομικό καθεστώς ώστε να μπορέσει να τα αναλάβει ο δήμος, ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν άκουσε τις νομικές συμβουλές συνεργατών του αλλά φαίνεται ότι επέλεξε να υποθηκεύσει το μέλλον οικογενειών και ανθρώπων που βιώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας… ξεπληρώνοντας ένα, αν μου επιτραπεί η φράση «προεκλογικό γραμμάτιο».

Αλήθεια, που είναι το ήθος, η εντιμότητα και η ισονομία που… διατυμπανίζει η παρούσα δημοτική αρχή;

Κύριοι, καλό είναι να εισπράττεται χρήματα από τις παραλίες της περιοχή μας, όμως καλό θα είναι να αποδίδεται και τα οφειλόμενα στη ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία!

Είναι ανήθικο να πληρώσουν το… μάρμαρο κάποιοι που δεν φταίνε και γενικά κάποιοι που δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή στην όλη υπόθεση.

Ας δείτε την αλήθεια κατάματα ώστε να την αντιμετωπίσετε.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Να επαναλάβω ότι προσωπικά δεν δημιούργησα κανένα χρέος στην εταιρεία, ούτε κακοδιαχείριση υπήρξε, σύμφωνα με έγγραφα και με βάση την έκθεση του ορκωτού.

Απλά διαχειρίστηκα το χρέος για το οποίο θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει ευθύνες ούτε το τότε Δ.Σ. της εταιρείας καθώς ο τότε λογιστής όφειλε να συμβουλεύει το πρώην Δ.Σ. για τις όποιες δαπάνες.

Με εκτίμηση

Γιώργος Φθενάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια