Απόψεις

Σκοπιανό: Το τέλος ενός προαναγγελθέντος εθνικού ζητήματος

Ξεκίνησαν κανονικά, όπως αυτό είχε προαναγγελθεί στη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του θέματος για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ μέσα απ' αυτές τις διεργασίες προκύπτει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα για μια νέα σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και το όνομα «Μακεδονία».

Γράφει ο κ. Μαρίνος Παττακός

Και ενώ το «σήριαλ» του Σκοπιανού ζητήματος οδεύει προς το τελευταίο επεισόδιο, μεγάλος σκεπτικισμός επικρατεί στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, μετά το προχτεσινό μεγάλο, παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Την ευθύνη για τη διαχείριση του σοβαρού αυτού εθνικού ζητήματος την έχει σαφέστατα η κυβέρνηση, η οποία οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση της, χωρίς να ανοίγει πολιτικές συζητήσεις «υπό σκιά» και η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων να αντιμετωπίσει το θέμα σε υψηλότερο επίπεδο όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Η ιστορία πρέπει να διδάσκει τους Έλληνες γιατί όσες φορές αντιμετωπίστηκαν τα εθνικά ζητήματα με όρους εσωτερικής κατανάλωσης διασπάστηκαν, αποδυναμώθηκαν οι ελληνικές θέσεις και τελικά νικήθηκαν κατά κράτος.

Ο φανατισμός και ο εκνευρισμός είναι κακοί σύμβουλοι. Απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και εθνική αποφασιστικότητα. Ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής είχε δηλώσει ότι τα εθνικά θέματα δεν λύνονται με τα συλλαλητήρια. Από την άλλη πλευρά ήταν λάθος ο εκνευρισμός με την αντίδραση των κυβερνητικών κύκλων όταν επιτέθηκαν στην εκκλησία, επειδή η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την άποψή της για την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διορθώσει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι λανθασμένη η αριστερή αντίληψη ότι όποιος διαφωνεί με τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» θεωρείται εθνικιστής, ακροδεξιός, εχθρός του κράτους.

Ποια είναι κατά την άποψή μας η αλήθεια και το εθνικό συμφέρον που μπορεί να προκύψει, από μια έντιμη συμβιβαστική λύση, για το όνομα των Σκοπίων;

Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που δεν θα επιθυμούσε στο νέο όνομα των Σκοπίων να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» και θα ήταν ευχής έργο αυτή η κυβέρνηση να μπορούσε να το πετύχει. Πριν λίγες ημέρες δυστυχώς ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ομολόγησε ότι η λέξη Μακεδονία θα υπάρχει στο όνομα και όπως είπε το δέχεται και η Ελλάδα.

Όμως ας όψονται όλοι «εμείς κι εκείνοι» που καταντήσαμε την Ελλάδα φτωχή, χρεωμένη και ανίσχυρη. Έχει η Ελλάδα τα κότσια να αντισταθεί ειδικά τώρα με αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα;

Γι' αυτό και στην παρούσα χρονική συγκυρία πολλοί θεωρούν ως καταλληλότερη εποχή για την εξεύρεση μιας κοινής συμβιβαστικής λύσης. Η σημερινή Ελλάδα «διψάει» για ανάπτυξη, ενώ η νέα ηγεσία των Σκοπίων «καίγεται» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από μια έντιμη συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί είναι σήμερα εκ των πέντε κυριότερων επενδυτών στα Σκόπια.

Η εξεύρεση λύσης θα επιτρέψει την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στον τουρισμό και στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να θυσιαστεί η εθνική πραγματική αξιοπρέπεια των Ελλήνων με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, εάν η προτεινόμενη συμβιβαστική λύση επιτευχθεί χωρίς την έμπρακτη μεταβολή των πάγιων θέσεων των Σκοπίων, τόσο στο θέμα του ονόματος, της εθνικής ταυτότητας και των αλυτρωτικών θέσεων σε βάρος την Ελλάδας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ελλάδα οφείλει να αποδεχτεί τη λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, υιοθετώντας σταθερά τη θέση του Κων/νου Μητσοτάκη το 1992 και του Κώστα Καραμανλή το 2007, επιτυγχάνοντας μια συμβιβαστική αλλά δίκαιη λύση, σηματοδοτώντας το τέλος ενός προαναγγελθέντος εθνικού ζητήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια