Απόψεις

"Κόκκινα" δάνεια και Δήμοι

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γνωστά και σαν “κόκκινα”, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο για την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γνωστά και σαν "κόκκινα", είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο για την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Υπάρχουν δύο τύποι "κόκκινων" δανείων: Αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα από την τράπεζα που τα εξέδωσε, και αυτά που, αν και δεν εξυπηρετούνται, δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας για το χαρακτηρισμό τους. Το σύνολο όλων των παραπάνω υπολογίζεται ότι φτάνει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου.

της Αθηνάς Σπανάκη - Κοχιαδάκη

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι το κρισιμότερο σημείο μιας πορείας προς την ανάκαμψη. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Η λύση στο πρόβλημα φυσικά βρίσκεται σε μια χρηστή και αποτελεσματική διαχείρισή του.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή μιας καθολικής λύσης, μέσω ειδικών διαγραφών, πωλήσεων πακέτων δανείων κ.ά. Το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να είναι πλήρες, παρέχει πλέον αρκετές δυνατότητες εύρεσης λύσεων.

Η διαχείρισή τους όμως δεν είναι ένα εύκολο έργο. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, μεγάλη εμπειρία και ειδικά εργαλεία πληροφορικής.

Εδώ και μερικούς μήνες εμφανίζονται προτάσεις Δήμων, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαχείριση "κόκκινων" δανείων δημοτών τους, από τους ίδιους του ΟΤΑ!

Ζητούν την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει νομική κάλυψη του εγχειρήματος. Μάλιστα, ανάμεσα στους εν λόγω Δήμους βρίσκεται και ο Δήμος μας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης!

Πρόκειται για πρόταση απέραντου και ακραία παλαιοκομματικού λαϊκισμού, η οποία, ακόμη και αν επιτραπεί η υλοποίησή της από την Τράπεζα της Ελλάδας και την τρόικα, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Πρώτα απ' όλα επειδή, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δε διαθέτει την οικονομική ευρωστία, που είναι απόλυτα απαραίτητη για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Πιστεύει άραγε κανείς ότι είναι εφικτό ν' αναλάβουν τα "κόκκινα" δάνεια δημοτών τους ορισμένοι μόνο Δήμοι, ενώ οι υπόλοιποι όχι; Πώς θα υλοποιηθεί η διαχείρισή τους;

Όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, η συγκεκριμένη εργασία είναι έργο απόλυτα εξειδικευμένο και τεχνικό. Άρα απαιτούνται ειδικευμένα στελέχη με σοβαρή εμπειρία από τον τραπεζικό χώρο. Στελέχη τα οποία κάθε άλλο παρά "φθηνά" κοστολογούν τις υπηρεσίες τους. Πώς θα λειτουργήσουν οι σχετικές υπηρεσίες, όταν δε θα διαθέτουν τ' απαραίτητα στελέχη, επειδή δεν επιτρέπεται να καλύψουν τις αμοιβές τους από το νόμο και δεν μπορούν να τα προσελκύσουν; Με τους υπάρχοντες λιγοστούς υπαλλήλους; Ή μήπως με διμηνίτες η οκταμηνίτες συμβασιούχους;

Μπορούν οι Δήμοι, όσο εύρωστοι και να είναι, να αναλάβουν το ρίσκο της μη πληρωμής; Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι σε θέση να λάβουν ή τελικά θα χαρίζουν τα δάνεια που δε θα πληρώνονται;

Ποιες διαβεβαιώσεις και από ποιον θα δοθούν, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, όπως τόσο συχνά συναντάμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο κατάλογος των μειονεκτημάτων ενός εγχειρήματος ανάληψης "κόκκινων" δανείων από τους Δήμους είναι πολύ μακρύς. Σε αντίθεση με εκείνον των πλεονεκτημάτων, ο οποίος περιορίζεται στα ψηφοθηρικά κέρδη της διοικούσας δημοτικής παράταξης. Και αυτό για μία φορά και τίποτα περισσότερο.

Είναι ολοφάνερο πως κάποιοι ανακάλυψαν έναν ακόμη τρόπο να εκμεταλλευτούν την ανάγκη και τον πόνο των συνανθρώπων μας. Αντί να φροντίσουν, όπως έχουν καθήκον, να κάνουν τη ζωή αυτών που έχουν ανάγκη λίγο πιο εύκολη, ν' απαλύνουν τον πόνο και τις δυσκολίες τους, υπόσχονται παράλογες και ανέφικτες υποσχέσεις. Υποσχέσεις που, κάποια μέρα, θα κληθούν αναπόφευκτα να πληρώσουν όλοι οι πολίτες.

Ο Δήμος Ηρακλείου ισχυρίζεται ότι είναι οικονομικά εύρωστος. Αλήθεια, από πού προέρχεται αυτή η οικονομική ευρωστία; Μήπως από αυξημένα δημοτικά τέλη; Μήπως από δάνεια; Ή μήπως από μια σκληρή εισπρακτική πολιτική, σε συνδυασμό με παντελή έλλειψη έργων; Και εντέλει, γιατί να μη χρησιμοποιηθεί η ευρωστία αυτή για να μειώσει τα βάρη των δημοτών; Να ελαττώσει τα δημοτικά τέλη; Να μειώσει την τιμή του νερού; Να υποστηρίξει τους οικονομικά αδύναμους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Αντί να γίνονται διακοπές ρεύματος και αφαιρέσεις ρολογιών; Να στηρίξει δομές για να μην υπάρχουν άστεγοι στη Βικελαία ή, έστω, να μην πεθαίνουν σε τρώγλες; Να φτιάξει τους γεμάτους λακκούβες δρόμους του Ηρακλείου; Να επενδύσει σε δημοτικές συγκοινωνίες; Να συντηρήσει τα σχολεία; Να κάνει εμβολιασμούς παιδιών και αδύναμων πολιτών; Αντί να τάζει χίμαιρες, που ξέρει ότι δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τελικά;

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, το μόνο που περνά από το χέρι μας, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για την αλήθεια! Ώστε να μην περάσει αυτή τη φορά ο λαϊκισμός τους.

Σχόλια