default-image

ΜeToo

Απόψεις
ΜeToo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, αποφάσισα να γράψω ένα μικρό άρθρο που δε θα έχει πολιτικό περιεχόμενο. Έτσι για αλλαγή. Αλλά και για να δώσω ένα έπαινο με τη σειρά στις γυναίκες εκείνες που έσπασαν τη σιωπή τους και με το hashtag #ΜeToo αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που ασκήθηκε στο πρόσωπό τους. Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» αποφάσισε να ανακηρύξει ανθρώπους της χρονιάς τις γυναίκες εκείνες που ύστερα από πολλά χρόνια άνοιξαν το στόμα τους και δε δίστασαν να κατηγορήσουν μεγαλοεργοδότες, επιχειρηματίες και ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος για προσπάθεια σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Το θέμα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι ισχυροί άνδρες δεν παραδέχτηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. Τουναντίον, τις περισσότερες φορές είτε δε θυμόντουσαν το συγκεκριμένο συμβάν είτε αποδοκίμαζαν τις γυναικείες φωνές που τους κατηγορούσαν ανοιχτά.  Και εδώ θέλω να σταθώ. Όντως, τις περισσότερες φορές ο θύτης δε θυμάται τι έχει κάνει. Το αγνοεί εντελώς, γιατί έχει συνηθίσει να το πράττει. Βέβαια ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση. Μια δυναμική γυναίκα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά από μία άλλη γυναίκα που είναι λιγότερο ευαίσθητη.

Η δεύτερη γυναίκα θα συνεχίζει να θυμάται το γεγονός πολλά χρόνια μετά. Θα θυμάται τη στιγμή, τη μέρα, το πρόσωπο και τα όσα συνέβησαν αμέσως μετά. Μετά την εισβολή στον προσωπικό της χώρο, η γυναίκα θα περάσει έντονα ένα στάδιο μοναξιάς. Η επιθυμία της για έντονη κοινωνική ζωή θα καταλαγιάσει  και θα κλειστεί αναπόφευκτα στον εαυτό της. Θα το σκέφτεται ξανά και ξανά. Κάθε στιγμή. Η όρεξή της για ζωή, διασκέδαση και φαγητό θα πέσει δραματικά.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τους χώρους εργασίας, τις καφετέριες και δημόσιες αίθουσες. Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την έναρξη της κατάθλιψης, ενώ ο δράστης συνεχίζει αμέριμνος να προσβάλλει και άλλες υπάρξεις. Το αίσθημα της προσβολής και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που νιώθουν οι γυναίκες καταπολεμάται μόνο μέσω της κοινοποίησης. Γι' αυτό, επομένως, εάν σας έχει ασκηθεί σεξουαλική παρενόχληση, μη διστάσετε…Μιλήστε ελεύθερα στους γονείς σας, στους φίλους σας…

Ο Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας ([email protected])

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News