default-image

Ο νόμος Παρασκευόπουλου, οι φυλακές και... ο Κουφοντίνας

Απόψεις
Ο νόμος Παρασκευόπουλου, οι φυλακές και... ο Κουφοντίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν περάσει πάνω από 2.000 χρόνια όταν ειπώθηκε για πρώτη φορά δια στόματος Ιησού Χριστού η περίφημη ιστορική φράση «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίου υποκριταί», εναντίον των θρησκευτικών και πολιτικών Εβραϊκών αρχόντων της εποχής εκείνης, καυτηριάζοντας αποστομωτικά την υποκριτική συμπεριφορά τους απέναντι στο λαό και την κοινωνία.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

«Από τότε παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη χωρίς ποτέ να χάσει το ιστορικό πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό της νόημα, αφού μέχρι και σήμερα τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε και οι σύγχρονοι «γραμματείς και φαρισαίοι» πολιτικοί, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, συνεχίζουν το ίδιο «τροπάριο» της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού χωρίς μεγάλη διαφορά ή άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο έδωσε η δήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες στο κανάλι της Βουλής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά σταμάτησε να υποστηρίζει το δικό του νομοθέτημα το νόμο 4322/2015 για την αποσυμφόρηση των φυλακών και πρότεινε την κατάργησή του.

Θα σας φανεί περίεργο αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο, είπε και ο νόμος αυτός κακώς ονομάστηκε νόμος Παρασκευόπουλου για να στιγματίσουν εμένα, είναι ένας έκτακτος νόμος προσωρινός που έγινε για έκτακτες ανάγκες αποσυμφόρησης των φυλακών και δεν έχει λόγο ύπαρξης μονίμως…

Είναι φυσικό μετά απ' αυτή τη δήλωση η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, να προκαλεί απορία και ερωτηματικά πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο εμπνευστής του νόμου που έβγαλε από τη φυλακή 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργησή του. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δικαιώνεται, όταν ανακοινώνεται ότι ο καταδικασμένος δέκα φορές ισόβια εκτελεστής της 17 Νοέμβρη, με απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών εξέρχεται με «8ωρη άδεια».

Μετά απ' αυτό, οι περισσότεροι Έλληνες απορούν και εκπλήσσονται γιατί ο κορυφαίος των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη εξέρχεται από τη φυλακή με ολιγοήμερη άδεια, αγνοώντας προφανώς ότι ο νόμος για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους έχει ψηφιστεί από το έτος 1999, αλλά και ο νόμος Παρασκευόπουλου εξακολουθούν να υφίστανται. Έπρεπε να αποφυλακιστεί ο Κουφοντίνας για να καταλάβουν ότι υπάρχουν αυτοί οι ευεργετικοί για τους βαρυποινίτες νόμοι;

Και εδώ αρχίζει η υποκριτική στάση όλων, κυβερνώντων , αντιπολιτευόμενων και κυρίως των αρμοδίων, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για διαδικασία ανεξάρτητη που δεν συμμετέχει η κυβέρνηση. Στην περίπτωση του Κουφοντίνα όπως γνωρίζουμε δεν πρόκειται για δικαστική απόφαση, αλλά για διοικητική πράξη, που εκδίδεται από το συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει κι ένας δικαστής.

Μπορεί οι νόμοι για τη χορήγηση αδειών και την αποφυλάκιση των κρατουμένων να είναι ακόμη σε ισχύ και η άδεια που χορηγήθηκε να έχει νομικό έρεισμα, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ποινικολόγων δεν τηρήθηκαν με ακρίβεια οι οριζόμενες προϋποθέσεις. Ο Κουφοντίνας όπως ορθά δηλώνει η αντιπολίτευση, δεν πήγε στη φυλακή για την ιδεολογία του, αλλά για την εγκληματική του δράση. Ο ίδιος σε δήλωσή του δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια για τις πράξεις του και καμιά συγνώμη για τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, πρέπει να είναι μεγαλόψυχη και κανείς δεν μπορεί να διαστρεβλώσει το πραγματικό της νόημα. Η Δημοκρατία όμως πρέπει να έχει μνήμη. Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν μετά από τα τελευταία τεκταινόμενα, φοβούμενοι μήπως η πικραμένη νεολαία που μεγαλώνει στα χρόνια των μνημονίων, κινδυνεύει να μιμηθεί τους θιασώτες της τυφλής βίας των ακραίων κοινωνικών φαινομένων.

Γι' αυτό και παρακολουθώντας αμήχανα εκείνους που υπερασπίζονται την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα με την δικαιολογία της εφαρμογής του νόμου, ενθυμούνται την ιστορική ρήση του Ιησού που έλεγε «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίου υποκριταί…»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News