default-image

Το Σχολείο του μέλλοντος

Απόψεις
Το Σχολείο του μέλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από λίγα χρόνια, ο αγαπημένος Sugata Mitra είχε δείξει δύο υπέροχες εικόνες!

Γράφει ο Άγγελος Πατσιάς

Η μία απεικόνιζε ένα σχολείο του παρελθόντος-που δυστυχώς δε διαφέρει και πολύ από το σήμερα- και η άλλη κάποια γραφεία της εποχής. Κοιτώντας αυτές τις δύο εικόνες, βλέπεις ξεκάθαρα ποιος ήταν ο στόχος του σχολείου εκείνη την εποχή! Πολίτες πειθαρχημένοι και όμοιοι με συγκεκριμένες δεξιότητες που εξυπηρετούσαν την γραφειοκρατική μηχανή.

Βλέποντας αυτές τις δύο εικόνες, αναρωτήθηκα, τι θα έδειχνε κάποιος 20-30 χρόνια από σήμερα, για τη δική μας εποχή. Πιθανώς λοιπόν να έδειχνε αυτό:

Μια εικόνα από τα νέα σχολεία που χτίστηκαν στη Σουηδία και δίπλα τους μια εικόνα από τα γραφεία της Google. Και είναι σχεδόν βέβαιο, ότι όποιος τις έβλεπε θα έλεγε: "Μα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σχολείο, προετοιμάζει τα παιδιά για αυτή τη δουλειά!"

Και η αλήθεια αγαπητοί μου φίλοι είναι, ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Χωρίς να πούμε αν είναι καλό ή κακό, είναι σίγουρα ρεαλιστικό, ότι οι μεγάλες εταιρείες που αυτή τη στιγμή ορίζουν το πως γυρίζει ο κόσμος, θέλοντας και μη θα επηρεάσουν και την εκπαίδευση. Το θετικό για μένα είναι, ότι οι δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρίες αυτές, μου αρέσουν περισσότερο από αυτές του προηγούμενου συστήματος. Η συνεργασία, η ευελιξία, η δημιουργικότητα, το να παίρνεις ρίσκα, είναι δεξιότητες του μέλλοντος, που μου ταιριάζουν.

Και τώρα θα πει κανείς: "Και τι; Θα αφήσουμε την Google και την Facebook και όποια άλλη, να κάνει κουμάντο στα σχολεία;"

Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Οι εταιρείες αυτές αποσκοπούν στο κέρδος, ενώ εμείς σε έναν ανθρώπινο κόσμο. Και εκεί έρχεται η σημαντικότητα του λειτουργήματός μας!

Παρακάτω θα σας πω 3 πράγματα που θεωρώ ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν σε ένα σχολείο του μέλλοντος.

ΕΝΟΤΗΤΑ: Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί στα παιδιά η έννοια της ενότητας. Ότι όλα στο σύμπαν είναι ένα. Οι φυσικές επιστήμες εδώ και χρόνια το γνωρίζουν αυτό! Η αντίληψη ας πούμε, ότι αν κάτι συμβεί σε ένα δέντρο 1.000 μίλια μακριά, επηρεάζει και εμένα με κάποιον τρόπο, ή ότι αν πειράξω κάποιον συνάνθρωπό μου, βλάπτω ουσιαστικά τον εαυτό μου, θεωρώ ότι θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι τον εαυτό μου μέσα στον κόσμο. Κάτι σαν το Avatar βρε αδερφέ!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η παγκοσμιοποίηση είναι και αυτή ένα γεγονός. Νιώθω ότι οι κυβερνήσεις και οι ενώσεις κρατών, θέλοντας να ενώσουν το διαφορετικό, επιδιώκουν να εξαλείψουν/κρύψουν τις διαφορές και να ενώσουν τους ανθρώπους κάτω από μια κοινή, επιφανειακή αφήγηση. Για μένα αυτό είναι τραγικό λάθος. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ένας νέος πολίτης του κόσμου, πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά, το ποιός είναι και από που έρχεται. Όπως ένα δέντρο για να μεγαλώσει πρέπει να έχει ρίζες, έτσι είναι και ο άνθρωπος. Και είναι τραγικό σφάλμα να πιστεύουμε ότι όποιος γνωρίζει την ιστορία του γίνεται ακροδεξιός. Για την ακρίβεια, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Σκεφτείτε για λίγο την πίτσα! Ένα φαγητό από άλλο πλανήτη! Έχει τόσα διαφορετικά υλικά, με διαφορετικές αναλογίες, άλλες υφές και γεύσεις. Όταν όμως τα τρως όλα μαζί, το αποτέλεσμα είναι ΜΑΓΙΚΟ! Και η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτήν την πίτσα θέλω να ξέρω τι είμαι! Είμαι ντομάτα; Είμαι κασέρι; Τι είμαι; Γιατί αν δεν ξέρω τι είμαι, θα προσπαθήσω να το ανακαλύψω και να το επιβάλλω με τρόπους βίαιους. Για μένα ο κόσμος του μέλλοντος έχει μέσα πολλές διαφορετικότητες, ενωμένες κάτω από ένα κοινό στόχο! Την αναβάθμιση της ανθρωπότητας!

ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ: Τρίτο και τελευταίο στοιχείο για το σχολείο του μέλλοντος, είναι ο αυτοπεριορσμός! Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με καινούριες ανάγκες και αγνοούμε τη μαγεία της ζωής! Ξεχάσαμε να κοιτάμε τις ανατολές, να χαιρόμαστε στο τσούγκρισμα των ποτηριών, να δακρύζουμε στο θαύμα της ζωής.

Νομίζουμε ότι το iPhone X έχει την τελευταία τεχνολογία. Σκέψου το θαύμα της γέννησης και έλα μετά πες μου ποιος έχει την τελευταία τεχνολογία! Δες ένα σπόρο να μπαίνει στο χώμα και να γίνεται ένα γιγάντιο δέντρο!

Στο σχολείο του μέλλοντος τα θαύματα της ζωής γιορτάζονται καθημερινά!  

Και για να γίνουν όλα αυτά ο Δάσκαλος έχει τον πρώτο λόγο! Για μένα οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γίνουν οι rock-star της κοινωνίας μας. Σε κάθε δελτίο ειδήσεων να ακούγεται και ένα χαρμόσυνο νέο από κάποιο σχολείο, για το πως βήμα βήμα, καλυτερέψαμε και σήμερα τον κόσμο μας!

Θέλει αρετή και τόλμη φίλοι μου αγαπημένοι... Μια απόφαση είναι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News