default-image

Εγκυμοσύνη και αύξηση βάρους

Απόψεις
Εγκυμοσύνη και αύξηση βάρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την αύξηση του βάρους τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς τα πρότυπα που προωθούνται θέλουν τις γυναίκες πολύ αδύνατες ακόμα και κατά την διάρκεια της κύησης.

Της Μαρίνας Αποστολάκη*

Το θέμα όμως είναι, ότι κατά την όμορφη αυτή περίοδο της ζωής, η αύξηση του (εντός ορίων) σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντική γιατί επηρεάζει την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και αποτρέπει την γέννηση ελλειποβαρών μωρών. Οι δίαιτες αδυνατίσματος ΔΕΝ επιτρέπονται κατά την εγκυμοσύνη, εξάλλου αν η γυναίκα δεν υπερβεί τα συνιστώμενα όρια, τα κιλά που θα πάρει θα τα χάσει τους πρώτους μήνες μετά την γέννηση του μωρού, χωρίς να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Πόσα κιλά όμως συνίσταται να πάρει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;  

Αρχικά πρέπει να δούμε ποσά κιλά θα μας δώσουν οι αλλαγές στο σώμα μας το οποίο θα πρέπει να μετατραπεί σε φιλόξενο περιβάλλον για το έμβρυο. Ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό, το έμβρυο, η μήτρα, η αύξηση όγκου πλάσματος, οι μαστοί, το εξωκυττάριο υγρό και η εναπόθεση λίπους, υπολογίζεται ότι θα μας δώσουν περίπου 12 kg.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να αυξήσει το βάρος της κατά 12 kg! Ο αριθμός των κιλών πού πρέπει να πάρει μια έγκυος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό της βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πόσο μπορεί να αυξηθεί το βάρος κάθε γυναίκας , φυσικά ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός, κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό περιστατικό και πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού της.     

          ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη

Μέσος ρυθμός αύξησης βάρους (2-3 τρίμηνο εγκυμοσύνης)

Εύρος συνολικής πρόσληψής βάρους (kg)

Λιποβαρής

500gr/εβδομάδα

Φυσιολογικό βάρος

Υπέρβαρη

> 30

Παχύσαρκη

Πηγή: diatrofikoiodigoi.gr

Όπως βλέπουμε η αύξηση του βάρους μέχρι το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης είναι μέτρια 4-5kg, τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους είναι μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη αύξηση του εμβρύου και του πλακούντα.  

Συχνά ακούμε ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο. Αυτό δεν ισχύει για την ποσότητα αλλά για την ποιότητα της τροφής. Όντος η εγκυμονούσα πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή της πρόσληψη, αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι μεγάλη. Το πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται να αυξήσουμε της θερμίδες που προσλαμβάνουμε, το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται ότι πρέπει να αυξηθούν κατά 200kcal/ημέρα, στο τρίτο τρίμηνο η extra ενεργειακή μας πρόσληψη υπολογίζεται στις 300kcal/ημέρα. Η παραπάνω οδηγίες απευθύνονται σε γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αυτό που πρέπει να απασχολεί περισσότερο τις εν δυνάμει μανούλες είναι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν. Η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο θα της παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται, η υπερφαγεία όπως και οι στερητικές δίαιτες μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου!            

* Η κ. Μαρίνα Αποστολάκη είναι ειδική σύμβουλος διατροφής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News