Απόψεις

ΕΛ.ΑΣ. Συγχαρητήρια!!

Η υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Λεμπιδάκη και η λυτρωτική αναίμακτη απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. μετά από την εξάμηνη ομηρία του

Η υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και η λυτρωτική αναίμακτη  απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. μετά από την εξάμηνη ομηρία του, αλλά και η σύλληψη των απαγωγέων που πραγματοποιήθηκε  αστραπιαία, αποτελεί την κορυφαία στο είδος της αστυνομική επιχείρηση όλων των εποχών στη χώρα μας.

του Μαρίνου Παττακού

Οι δηλώσεις των συγχαρητηρίων που ακολούθησαν από την πολιτική ηγεσία, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, μαζί με την καθολική τοπική αλλά και πανελλήνια προβολή της απελευθέρωσης, απηχούν τα αισθήματα χαράς και ανακούφισης που πλημύρισαν την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινωνία.

Το θρίλερ της απαγωγής όπως είχε εξελιχθεί από την πολύμηνη, σκοτεινή, απογοητευτική, αδιάλλακτη και σκληρή στάση των άγνωστων απαγωγέων, είχε τελικά  αίσιο τέλος με τον 54χρόνο επιχειρηματία να επιστρέφει πίσω στην οικογένειά του και τους απαγωγείς σιδηροδέσμιους χωρίς λύτρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Αναμένεται να ακολουθήσουν πολλά στη συνέχεια μετά την επιτυχημένη εξέλιξη της υπόθεσης. Εκπλήξεις, εκτιμήσεις, πληροφορίες, αναλύσεις και κυρίως φήμες, σενάρια και ανακαλύψεις.

Απαγωγές προσώπων διακεκριμένων, μικρών ή μεγάλων εύπορων επιχειρηματιών, έχουν γίνει πολλές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Κάθε μια από αυτές είχε την δική της περιπετειώδη εξέλιξη, με καλό, κακό, ή και άδοξο τέλος.

Όμως η περίπτωση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στη μνήμη των ανθρώπων διαχρονικά, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα παντού σε όλη την κοινωνία.

Πρώτο μήνυμα που επιβάλλεται να μεταδοθεί είναι η αφύπνιση της πολιτείας και της ίδιας της κοινωνίας, όχι απλά να καταδικάσει, αλλά επιτέλους να αντιδράσει, εναντίον των γνωστών - αγνώστων μιας μικρής μειοψηφίας της καθημερινής εγκληματικότητας, που εκθέτει ανεπανόρθωτα ολόκληρη την Κρήτη. Δεν αξίζει στους Κρητικούς αυτή η φήμη, γιατί η υπερηφάνειά των είναι το φιλότιμο και η φιλοξενία, όχι η εγκληματικότητα και η οπλοχρησία.

Δεύτερο μήνυμα που εκπέμπεται από την θλιβερή αυτή ιστορία, είναι ο απαραβίαστος νόμος της φύσης του καλού και του κακού. Πάντοτε οι δυνάμεις του κακού ελκύουν τους ανθρώπους, στην ανομία, στο εύκολο κέρδος, αλλά στο τέλος νικάει το καλό, έρχεται η αποκάλυψη, η δικαιοσύνη και η τιμωρία.

Τρίτο διδακτικό ενθαρρυντικό συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την υπόθεση είναι η στάση της κρητικής κοινωνίας,  κατά την διάρκεια της ομηρίας, αλλά και μετά την αίσια έκβασή της.

Τα αισθήματα συμπαράστασης προς την οικογένεια του απαχθέντος, απλών ανθρώπων και φορέων, αλλά και η άψογη στάση, η κινητοποίηση, η προβολή και η καταδίκη του φαινομένου, από όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το σπουδαιότερο αναμφισβήτητα μήνυμα είναι εκείνο που στέλνει η Ελληνική  Αστυνομία προς εκείνους που  επιβουλεύονται την τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Το γνωμικό «έχουσι γνώσιν οι φύλακες», μαζί με το αποτέλεσμα της προσπάθειας για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος ασφάλειας των πολιτών,  είναι τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε η ΕΛ.ΑΣ. προς κάθε κατεύθυνση.

Για τους λόγους αυτούς είναι δικαιολογημένα όλα τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες που εκφράστηκαν από την κοινωνία και όλους τους φορείς προς την Ελληνική Αστυνομία, για την άριστα οργανωμένη και επιτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, καθώς επίσης δικαιολογημένος ο τίτλος του σημερινού σχολίου μας, ΕΛ.ΑΣ. Συγχαρητήρια!!

Σχόλια