Απόψεις

Η αφαίρεση γαλάζιων σημαιών... «μαχαίρι» για τον τουρισμό

Απίστευτες καταστάσεις σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τουριστικές περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου, οι οποίες εδώ και δεκαετίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Γράφει ο κ. Γιώργος Φθενάκης, Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου

Μετά την αφαίρεση της γαλάζιας σημαίας στη πασίγνωστη και πανέμορφη παραλία «Βούλισμα» λόγω έλλειψης ναυαγοσώστη, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το γόητρο ενός από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς, σειρά έχει η παραλία Μπούφος καθώς μπαίνει «λουκέτο» με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της τοπικής Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

«Λουκέτο» στην τουριστική ανάπτυξη και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αναψυχής, καθώς δεν εγκρίνεται το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Α' απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου « Μπούφος Σισίου» στην οποία δεν προβλέπονται χρήσεις γης, οι οποίες να σχετίζονται με τουριστικές υποδομές ή με λειτουργία θαλάσσιων μέσων αναψυχής και σε μια περιοχή όπου δίπλα γίνονται αρχαιολογικές εργασίες.

Για τις παραπάνω εξελίξεις, η ευρύτερη περιοχή «βράζει», με αρκετούς συμπολίτες μου να κάνουν λόγο για μια τεράστια αδικία ή αλλιώς κατάντια, για την οποία όμως οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να κινητοποιούνται προκειμένου να βάλουν φρένο στο κλείσιμο μιας παραλίας, η οποία εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι από τον δήμο Αγίου Νικολάου κλείνουν τα μάτια και σε αυτό το πρόβλημα καθώς αντί να δώσουν «μάχη» φαίνεται ότι αδιαφορούν.

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου οφείλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου για τα όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους ορατούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τους επαγγελματίες αρκετών κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι ανάπτυξης, εδώ και αρκετά χρόνια, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Προσωπικά δεν θα επιτρέψω να αφανιστεί μια άκρως τουριστική περιοχή από τον τουριστικό χάρτη και κυρίως δεν πρόκειται να σιωπήσω σε τυχόν περίεργες και παράλογες κινήσεις από ανεύθυνα άτομα, τα οποία όπως έχω πληροφορηθεί καταθέτουν… ερωτήσεις στις υπηρεσίες, τις οποίες και βαφτίζουν ως… καταγγελίες με μοναδικό γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον.

Οι συμπολίτες μου βλέπουν τις απαράδεκτες κινήσεις των επονομαζόμενων «τιμητών της νομιμότητας» οι οποίοι επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε επαγγελματίες, την ώρα που «στρώνουν" το οικονομικό έδαφος, επενδύοντας μάλιστα σε κοντινά σημεία..  Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Η «σημαία» του ατομικού κέρδους «δηλητηριάζει» το κοινό συμφέρον και γενικότερα το καλό της περιοχής.

Ο καθρέπτης ράγισε Καλό είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν στο όλο πρόβλημα, να εξετάσουν με προσοχή όλα τα γεγονότα και να προχωρήσουν στους απαιτούμενους ελέγχους και σε σχέση με τη νομιμότητα στη λειτουργία επιχειρήσεων, των οποίων οι «επικεφαλείς» έρχονται για ακόμη μια φορά να ταράξουν τα νερά στην τουριστική μας βιομηχανία.

Αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά!

Σχόλια