Απόψεις

Φοροκαταιγίδα διαρκείας, χωρίς έλεος

Μια απρόβλεπτη πρωτόγνωρη για τα ιστορικά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα του τόπου «φοροκαταιγίδα», αναμένεται να εκδηλωθεί σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Απορροφημένοι οι Έλληνες από τη θλιβερή εικόνα της πετρελαιοκηλίδας που απλώνεται στις παραλίες του Αργοσαρωνικού κόλπου και τους καταστροφικούς αντικυκλώνες «IRMA» και «MARIA» των Η.Π.Α., αφήνουν να περνά απαρατήρητη η δική τους πραγματική φοροκαταιγίδα που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους επιβίωση.

Kι όμως δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα που αποδεικνύεται από τα καθημερινά στοιχεία των οικονομικών αναλυτών, των εφημερίδων, των τηλεοράσεων και λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εξωπραγματικά ποσά φόρου εισοδήματος, δυσανάλογα των πενιχρών εισοδημάτων που δήλωσαν για το έτος 2016, καλούνται φέτος να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι. Άγαμοι ή οικογενειάρχες με αληθινά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των τριών χιλιάδων ευρώ, έχουν λάβει εκκαθαριστικά σημειώματα που πολλές φορές υπερβαίνουν τα εισοδήματα που δήλωσαν.

Τα αίτια για τους παράλογους αυτούς φόρους όπως λένε, είναι από τους «παρανοϊκούς» υπολογισμούς του φόρου εισοδήματος και οι στρεβλώσεις που προκάλεσαν οι νέες διατάξεις για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Φορολογική παράνοια προκαλούν τα στοιχεία που καθημερινά δημοσιεύονται και δυστυχώς περνούν απαρατήρητα, για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες πολίτες για ελάχιστα εισοδήματα, επειδή πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Με λίγα λόγια υπάρχουν άνεργοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο, επειδή έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, για εισοδήματα που δεν απέκτησαν κατά το έτος 2016.

Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που οικοδομήθηκαν με αγώνες ολόκληρης ζωής είτε από τους ίδιους, είτε από τους γονείς τους.

Ο άδικος φόρος όλων των εποχών στην Ελλάδα ο ΕΝΦΙΑ, όπως τον έλεγαν κάποτε στην αντιπολίτευση, που δεν διορθώνεται αλλά μόνο καταργείται, σήμερα βαφτίζεται δίκαιος, εφόσον ισχύσει η υπόσχεση ότι θα εφαρμοστεί μόνο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε για τους περισσότερους Έλληνες, η αποκαλυπτική δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους, αντί να μειώσει ως όφειλε τις δαπάνες για να πετύχει τους δημοσιοοικονομικούς στόχους σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Τελικά οι αυξήσεις των φόρων και οι μειώσεις στην κοινωνική πολιτική, δεν ήταν επιλογή των  Βρυξελών, όπως ξεκάθαρα δήλωσε μια άλλη επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα απασχόλησης.

Αναλύοντας με την απλή λογική τα αίτια της «φοροκαταιγίδας διαρκείας» που εκδηλώνεται στη χώρα μας, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τα πάντα, για να παραμείνει αλώβητο το ίδιο παλαιό κομματικό κράτος, με τους κρατικοδίαιτους παρασιτικούς μηχανισμούς, που γρήγορα μεταμορφώθηκαν στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά σ' αυτήν την απίστευτη «φοροκαταιγίδα» μέτρα προστασίας δεν υπάρχουν, παρά μόνο αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, μια επιλογή που εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες, γιατί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου η Πολιτική Προστασία όχι μόνο αδυνατεί, αλλά αισθάνεται ανήμπορη να αντιδράσει…

Ο κ. Μαρίνος Παττακός είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία, τη Δημοτική Αστυνομία και τη Ρύθμιση Εμπορικών Δραστηριοτήτων.

Σχόλια