Απόψεις

Λόγια συγκίνησης του Γιάννη Κουράκη στον Αρχιεπίσκοπο

Ο Κουράκης ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε πανηγυρικά στη Χανιώπορτα τον νέο Αρχιεπίσκοο Κρήτης κατά το εθιμικό της τελετής ενθρόνισης.

Μια ξεχωριστή συγκυρία είναι αυτή που διανύουμε για την Εκκλησία της Κρήτης, αφού εορτάζεται η επέτειος της συμπλήρωσης δέκα εκκλησιαστικών ετών (2006-2016) Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Μάλιστα, στις 23 του μήνα, με αφορμή και την ονομαστική εορτή τού κ. Ειρηναίου, τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Η επετειακή συγκυρία δε θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητο τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.

Μην ξεχνάμε ότι η ενθρόνιση Ειρηναίου στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2006 είχε συμπέσει με τη διακυβέρνηση του Γιάννη Κουράκη στο Δήμο Ηρακλείου και μάλιστα σε συγκυρία κατά την οποία ο τότε δήμαρχος απολάμβανε την πιο ισχυρή περίοδό του στη Λότζια.

Και το σχετικό βίντεο:

Ο Κουράκης ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε πανηγυρικά στη Χανιώπορτα και τον πέρασε από τα τείχη, κατά το εθιμικό της τελετής ενθρόνισης.

Οι δυο τους είχαν και συνεχίζουν να έχουν άριστες διαπροσωπικές σχέσεις. Υπάρχει αλληλοσεβασμός, αγάπη και εκτίμηση, ενώ είχε αναπτυχθεί επί θητείας του καλή συνεργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Συγκινημένος, λοιπόν, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου συνέγραψε μια λιτή ευχετήρια επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, απευθύνοντάς του ευχές. Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Κουράκης αναφέρει:

«Έχουν ήδη παρέλθει υπέρ τα δέκα έτη, αφότου η Θεία Πρόνοια με αξίωσε της μεγάλης τιμής να Σας υποδεχτώ, ως δήμαρχος της πόλεως του Ηρακλείου, εις τη δυτική είσοδό της και να Σας συνοδεύσω εις την έδρα της Αρχιεπισκοπής. Τον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του προστάτου Αγίου του Μεγάλου Κάστρου, του Αγίου Μηνά.

Στο μακρύ αυτό διάστημα, κατά το οποίο πολλάκις μου εδόθη η ευκαιρία της στενής συνεργασίας μαζί Σας, θεωρώ τύχη αγαθή για την πόλη μας, αλλά και την Κρήτη, να σας έχει πνευματικόν της ταγό. Λιτός, ασκητικός, μοναχικός εις τον προσωπικό Σας βίο, ποιμαντορείτε την Εκκλησία της Κρήτης με σοφία, αγάπη, όραμα και δημιουργικότητα, κατορθώνοντας - σε κρίσιμους καιρούς - να τη διατηρείτε πάντα σε "ήρεμα νερά".

Αναπτύξατε πολυσχιδή δράση σε πλείστους τομείς, ανακαινίζοντας ιστορικές ιερές μονές, εγκαθιδρύοντας αδελφότητες και πραγματοποιώντας τεράστιο εσωτερικό έργο στην Εκκλησία, την οποία οδηγήσατε, υπέρποτε άλλοτε, πλησίον της κοινωνίας και ιδιαιτέρως της νεότητας.

Εύχομαι, Σεβασμιότατε, η Χάρις του Θεού, η οποία Σας οδήγησε εις την "κεφαλή" της τοπικής Εκκλησίας, να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροζωία, ώστε να ολοκληρώσετε το έργο Σας, επ' ωφελεία της Εκκλησίας και της Κρήτης μας».

Η φωτογραφία που δημοσιεύει η "Νέα Κρήτη" είναι από την περίφημη υποδοχή του κ.κ. Ειρηναίου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 στο Μεγάλο Κάστρο.

ΜΠ.Σ. - Μ.Α.

Σχόλια