default-image

«Παιχνίδια» με τις εκλογές

Απόψεις
«Παιχνίδια» με τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου οι λαοί γνωρίζουν το θεσμικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές στα κοινοβούλιά τους.

*Γράφει ο κ. Μαρίνος Παττακός

Μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες «γνωστές» χώρες συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, ο λαός ποτέ να μην γνωρίζει τον ακριβή χρόνο διενέργειας των εκλογών. Την μία Κυριακή ψηφίζουν και εκλέγουν κυβέρνηση και μετά  από κάποιες Κυριακές αρχίζουν πάλι την γκρίνια και συζητούν πολίτες και πολιτικοί αναζητώντας άλλες λύσεις και πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Κάποτε στην Ελλάδα ο «αμερικανικός» παράγοντας ήταν που καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Αξέχαστη έχει μείνει η «γκάφα» του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κρίστοφερ, όταν τον Μάιο του 1993 είχε κατά λάθος προαναγγείλει τις πρόωρες απρόβλεπτες εκλογές του Οκτωβρίου 1993 που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι δανειστές. Οι Ευρωπαίοι επέβαλαν τη λύση Παπαδήμου μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στη συνέχεια έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο.

Όμως το 2014 το φθινόπωρο, οι Ευρωπαίοι διαβλέποντας αδιέξοδο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαθόρισαν ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις, αρνούμενοι να δεχθούν την πρόταση Σαμαρά με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη παρά το ότι εγνώριζαν τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα αναγνώριζε καμία συμφωνία.

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτικό αισθητήριο για να καταλάβει ότι όλα τα παραπάνω παρά του ότι είναι υποθετικά, έχουν εκ του αποτελέσματος κάποια λογική βάση.

Νέα παιχνίδια με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές αρχίζουν να εξυφαίνονται αυτήν την περίοδο στην 'Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα των Μ.Μ.Ε. αλλά και τον νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση φαίνεται να καταστρώνει σχέδια - χρονοδιαγράμματα, για την πολιτική διαχείριση των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε δήμους, περιφέρειες, ευρωκοινοβούλιο και την ελληνική Βουλή. Με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα όλες αυτές οι εκλογές τοποθετούνται μέσα στο εκλογικό έτος 2019.

Με τα ίδια ισχύοντα, οι μόνες εκλογές που μπορούν να αλλάξουν ημερομηνία είναι οι εθνικές εκλογές, ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκδηλώνονται προθέσεις για ψήφιση νόμου, που θα αναγκάζει Δημάρχους να κυβερνούν χωρίς πλειοψηφία τα δημοτικά συμβούλια.

Μέσα στις σχετικές ζυμώσεις παρεμβαίνουν αναγκαστικά οι νέες ισορροπίες που προκαλεί η κυβερνητική φθορά, γι' αυτό και οι κινήσεις των κυβερνώντων στοχεύουν στον καλύτερο συνδυασμό, προκειμένου να προκύψει όσο το δυνατόν περισσότερο γι' αυτούς πολιτικό όφελος.

«Στο ίδιο έργο θεατές ευρίσκονται για μία ακόμη φορά οι Έλληνες, οι εκλογές να μαγειρεύονται και κανείς να μην ξέρει πότε θα γίνουν. Όλοι όμως λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο». Τώρα ήρθε η σειρά του ΔΝΤ να καθορίσει τον χρόνο εκλογών στην Ελλάδα και από ότι φαίνεται θα ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για εκλογές με την εξάντληση της τετραετίας.

Το έτος 2019 προβλέπεται δύσκολο για τους φορολογούμενους και όπως είναι αυτονόητο θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό πολιτικοοικονομικό τοπίο.  Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδράσει νωρίτερα αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στη Νέα Δημοκρατία, ποντάροντας σε μία δεξιά «παρένθεση», με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας του μέλλοντος οι Έλληνες ετοιμάζονται να πάνε διακοπές τον Αύγουστο με βάρκα την ελπίδα, αδιαφορώντας αν τα παιχνίδια με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αθήνα συνεχίζονται…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News