default-image

Φορολογικός "καύσωνας"... διαρκείας

Απόψεις
Φορολογικός "καύσωνας"... διαρκείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, λήγει η προθεσμία κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ νέος φορολογικός οικονομικός «καύσωνας» αναμένεται να επικρατήσει σε όλη τη χώρα, μετά την αποστολή για την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Γράφει ο κ. Μαρίνος Παττακός

Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από την εποχή της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακόμη οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κατάργηση των ετήσιων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που τους έλεγαν, αναμένεται να συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο με αμείωτη ένταση. Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αγρότες η ανακοίνωση για τον νέο κωδικό φορολόγησής των που «σπέρνει» την αβεβαιότητα του αγροτικού των μέλλοντος και την απογοήτευση σε αυτούς και στις οικογένειές των.

Το «σαφάρι» των υπαλλήλων της οικονομικής αστυνομίας με ελέγχους που ήδη ξεκίνησαν, στα μαγαζιά, τις παραλίες και στα τουριστικά θέρετρα της χώρας ανακοινώνεται ότι θα συνεχιστεί επ' αόριστόν.

Επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης με απρόβλεπτες συνέπειες, σύμφωνα με έκτακτο «μετεωρολογικό» φορολογικό ανακοινωθέν, προβλέπεται να προκαλέσουν τα νέα χαράτσια που έρχονται για τα ακίνητα. Πρόκειται για τον νέο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και θα εφαρμοστεί από τα τέλη Αυγούστου. Θεωρείται σύμφωνα με τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές ως πρωτόγνωρο ακραίο οικονομικό φορολογικό φαινόμενο για τον τόπο, που θα ανεβάσει την θερμοκρασία του αναφερόμενου καύσωνα σε υψηλότερα επίπεδα.

Το νέο πιστοποιητικό απόδοσης κτιρίου, όπως ονομάζεται, διαφέρει από τη σημερινή ηλεκτρονική του ταυτότητα, αλλά και τα δύο αργά ή γρήγορα θα φέρουν πονοκέφαλο σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επί της ουσίας της υπόθεσης, η ταυτότητα κάθε κτιρίου θα περιλαμβάνει έναν φάκελο με μία σειρά εγγράφων στοιχείων, που θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή του μηχανικού, στην καταχώρηση στο εν λόγω σύστημα και επαναλαμβανόμενους ελέγχους κάθε πέντε χρόνια. Ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης ΚΕΝΑΚ καθιερώνει ένα κοστοβόρο πιστοποιητικό υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες που ζητούν να κτίσουν ένα κτήριο, να ενοικιάσουν, να πουλήσουν ή να το μεταβιβάσουν.

Πέραν του φοροεισπρακτικού χαρακτήρα του, σκοπός του μέτρου σύμφωνα με το ΦΕΚ είναι η μείωση κατανάλωσης της συμβατικής ενέργειας, της εξασφάλισης άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτηρίων.

Εκείνο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί είναι, εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις από το νέο «χαράτσι» που έρχεται με τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, το οποίο θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν ανά πέντε χρόνια οι ιδιοκτήτες για να δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους με κόστος που υπό φυσιολογικές συνθήκες υπολογίζεται πάνω από 500 ευρώ.

Είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία που λέει «μην κλαις καημένε Έλληνα για αυτά που έπαθες, αλλά να κλαις για αυτά που πρόκειται να πάθεις…»

Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα η Αριστερά γράφει ιστορία στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση τα μέτρα που επιβάλλονται με το 4ο μνημόνιο να περνούσαν με καμία κυβέρνηση πάρα μόνο με την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το πρόβλημα για τον λαό δεν είναι επειδή κάνουν τα αντίθετα από όσα έλεγαν αλλά κυρίως επειδή εφαρμόζουν δήθεν πολιτικές που δεν τις πίστεψαν αλλά ούτε και σήμερα πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θα μπορούσε να παρηγορήσει σήμερα τους Έλληνες είναι η ευχή τα σκληρά οικονομικά μέτρα να λειτουργήσουν θετικά για την οικονομική εξυγίανση της χώρας, με την ελπίδα να αντέξουν τον «φορολογικό καύσωνα διαρκείας» που έρχεται, γιατί η Πολιτική Προστασία σε αυτό το φαινόμενο όχι μόνο αδυνατεί αλλά αισθάνεται ανήμπορη να αντιδράσει…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News