default-image

«Ποτέ την Κυριακή…»

Απόψεις
«Ποτέ την Κυριακή…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαφνικά ήρθε πάλι στην επικαιρότητα ο γνωστός παροιμιώδης τίτλος της επιτυχημένης Ελληνικής ταινίας του 1960 «Ποτέ την Κυριακή», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης στην έκδοση απόφασης Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων της χώρας.

του Μαρίνου Παττακού

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν καθημερινά στις σελίδες των Ελληνικών έντυπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων και στις τηλεοράσεις, ανοικτά θα μπορούν να παραμείνουν τα καταστήματα σε όλες τις τουριστικές περιοχές, ανεξάρτητα του μεγέθους και της εμπορικής ιδιότητας.

Συζητήσεις και σχόλια παντού, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τόπους επικοινωνίας, ενώ εξυφαίνονται πάλι τα σενάρια ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής, είναι πρωτοβουλία και σχέδιο συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού με τους δανειστές.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να μεσολαβούν στο αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων κ.λ.π.

Θέσεις μάχης ετοιμάζουν οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι που είχαν αποφασίσει την προηγούμενη Κυριακή τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, ενώ ανακοινώνουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την καταπάτηση της Κυριακάτικης αργίας.

Φοβούνται όπως λένε ότι επιδιώκεται ο στόχος για τον έλεγχο της αγοράς με την συντριβή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών, με επακόλουθο την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία κλίματος εργασιακής ανασφάλειας.

Επιχειρηματολογώντας κατά της απόφασης αυτής, επικαλούνται την απόφαση του Σ.Τ.Ε., ότι η Κυριακή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ημέρα αναντικατάστατη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου και δεν υποκαθίσταται από κανένα ρεπό Δευτέρας ή Τρίτης προς τον εργοδότη ή τον εργαζόμενο.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αντίθετο από εκείνο που υποστήριζε ως αντιπολίτευση. Σήμερα καλείται να πληρώσει τον ανεύθυνο αντιπολιτευτικό της λόγο και την πλούσια παροχολογία της, όμως ήταν επιλογή του κόμματος να πολιτευτούν με αυτόν τον τρόπο και ουδείς τους υποχρέωσε.

Έχει αποδειχθεί ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος ενός κόμματος, βοηθά ή ζημιώνει το κυβερνητικό του έργο όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Για τα Ελληνικά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, μια μετριοπαθής αντιπολίτευση μπορεί να μην συγκινεί τον κόσμο, που αρέσκεται σε συνθήματα και υποσχέσεις, όμως αποτελεί παρακαταθήκη για μια σοβαρή, υπεύθυνη και πετυχημένη κυβερνητική θητεία. Όσο λιγότερες είναι οι υποσχέσεις, τόσο μικρότερες είναι και οι απαιτήσεις, οι προσδοκίες και οι κατηγορίες για την εξαπάτηση των πολιτών.

Την σημερινή δύσκολη οικονομική κρίση και πολιτικοκοινωνική παρακμή, την γνωρίζουν πολύ καλά πλέον όλοι οι Έλληνες, πολύ δε μάλλον η κυβερνώσα παράταξη της Αριστεράς.

Μετά το φανταστικό ταξίδι στην μακρόχρονη πτήση της εικονικής ευημερίας και της ασύδοτης δανειακής ανάπτυξης, προκαλούνται αναταράξεις και τραυματικές συνέπειες, από την ανώμαλη προσγείωση στη δυσάρεστη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα.

Επιβάλλεται έστω και την ύστατη ώρα να σταματήσει το παραμύθι για διαγραφή ή ελάφρυνση του χρέους, γιατί ακόμη και αν τούτο μπορούσε να επιτευχθεί θα ήταν η «εσχάτη πλάνη μεγαλύτερη της πρώτης».

Οι δανειστές τα λεφτά τους τα θέλουν πίσω και θα το πετύχουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο…

Παρ' όλα αυτά μπορεί να θεωρηθεί σωστή αυτή η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, εφόσον είναι προαιρετικό κατά περιοχές, την περίοδο που χρειάζεται και όχι σε βάρος των εργασιακών συμφερόντων, γιατί η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη.

Ο τόπος θέλει ανάπτυξη, ο Έλληνας θέλει δουλειά, λεφτά, ηρεμία και δυο ρεπό την εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα αν δεν πάρει ρεπό την Κυριακή και το πάρει μια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Το ζήτημα είναι να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του, τους φόρους και τα ψώνια του και όχι να διασκεδάζει τις Κυριακές μαζί με τους τουρίστες που θα έρθουν για διακοπές στη χώρα μας.

Σήμερα η κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκαλείται γι αυτά που κάνει, αλλά για εκείνα που έλεγε ως αντιπολίτευση ότι θα κάνει.

Γι' αυτό η ταινία του έργου «Ποτέ την Κυριακή» θα γυριστεί και πάλι στην Ελλάδα, με την απόφαση της Κυβέρνησης και τίτλο «Κάθε Κυριακή» ανοικτά τα καταστήματα σε όλη της Ελλάδα…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News