Απόψεις

Η Ελληνική εικονική πραγματικότητα

Σήμερα με την εκρηκτική επέκταση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολλοί άνθρωποι έχουν παρασυρθεί λειτουργώντας σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητας της ζωής, επηρεαζόμενοι από ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό περιβάλλον που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Γι' αυτό η φράση «εικονική πραγματικότητα» αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα διαδεδομένο όρο που έχει καθιερωθεί, δημοφιλής επίκαιρος και διδακτικός, κυρίως υπό την πραγματική αλλά και τη μεταφορική του σημασία.

Είναι φυσικό τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι περισσότεροι σχολιαστές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους γύρω από το επίμαχο θέμα, σχολιάζοντας, αναλύοντας τα αίτια, να παρουσιάζουν τους ενόχους και να προτείνουν λύσεις ή μεθόδους για την έξοδο από την ύφεση και την παρακμή της.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να «χαϊδεύουν τα αυτιά» του λαού και των αναγνωστών ή ακροατών τους για το άδικο μαρτύριό τους στα «πέτρινα χρόνια των μνημονίων», ενοχοποιώντας τους πάντες μέσα και έξω από την Ελλάδα, κολακεύοντας τους πολίτες.

Μελετώντας προσεκτικά και αναλύοντας αντικειμενικά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι στην Ελλάδα κυριολεκτικά ζούσαμε μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα όπου οι περισσότεροι γύρω μας συμπεριφερόταν με όρους μιας ζωής που δεν τους ανήκε, αλλά ήταν σίγουροι ότι τους άξιζε.

Μια πραγματικότητα που κυριαρχούσε η καχυποψία, ο εγωισμός, το χρήμα, ο καταναλωτισμός και πάνω απ' όλα ο εξωραϊσμός της κατάστασης με μια όμορφη εικόνα.

Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα για την ακύρωση της μεγεθυμένης  ζωής που διδαχθήκαμε λανθασμένα και επιζητούσαμε. Κρεμάσαμε το καλάθι μας εκεί που δεν έφτανε το χέρι μας, για μια ζωή που δεν σχεδιάσαμε στο μέγεθός μας, αλλά συνεχίζουμε ακόμη να λέμε ότι μας ταιριάζει.

Η Ελληνική κρίση είχε φανεί από το έτος 2008, όμως εμείς με δική μας επιλογή δεν βλέπαμε αυτό που ήταν μπροστά μας. Συνεχίζαμε να στεκόμαστε τυφλοί μπροστά στην αλήθεια της πραγματικότητας και ζούσαμε «παράλληλη ζωή¨, αυξάνοντας τις δανειακές μας επιθυμίες.

Προχωρήσαμε στην ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας το 2009 πιστεύοντας ότι λεφτά υπάρχουν και χωρίς να μας διδάξει η ιστορία, προχωρήσαμε υπό το βάρος της μνημονιακής απόγνωσης στην τελευταία πολιτική ανατροπή και υπό πλήρη «επήρεια» του λαϊκισμού, αναζητούσαμε την ελπίδα και το σκίσιμο των μνημονίων.

Άραγε μετά απ' αυτά υπάρχει ακόμη ελπίδα για εμάς τους Έλληνες;

Ναι υπάρχει, αρκεί να διδαχτούμε από τα λάθη μας. Να δούμε το απλό, το ορατό, αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει. Γιατί σήμερα δεν είναι μόνο ότι διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τι διαφωνούμε.

Οφείλουμε όλοι, πολιτικοί, κόμματα και πολίτες, να μεταδώσουμε την αλήθεια και να ανακτήσουμε την όραση του πραγματικού.

Κανένα από τα όνειρα που πέτυχε η Ελλάδα  στην ιστορία της, δεν βασίστηκε σε φανταστικές εικόνες. Εάν θέλουμε πραγματικά οι Έλληνες να ονειρευτούν, πρέπει να τους βοηθήσουμε πρώτα να ξυπνήσουν… δηλαδή να ανοίξουν τα μάτια τους κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να βάλουν στη ζωή τους το φως , για να μπορούν να βλέπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Σήμερα η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έχουν γίνει σκλάβοι ενός δυσβάσταχτου, άδικου και αδικαιολόγητου ελληνικού χρέους.

Όποιοι νομίζουν ότι μπορούν χρησιμοθηρικά αξιοποιώντας τις δυνάμεις του Λαϊκισμού θα αποφύγουν να πληρώσουν το τίμημα των συνεπειών που θα προκύψουν, είναι βαθιά γελασμένοι.

Οι Έλληνες πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουν στο μέλλον με τις δικές τους κυρίως δυνάμεις, με αληθινή παιδεία, παραγωγικότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, δημιουργώντας στην κοινωνία την αίσθηση του πραγματικού, μακριά από  τη σημερινή Ελληνική, εικονική πραγματικότητα.

Σχόλια