Απόψεις

Λίγο πριν τις Ολλανδικές Εκλογές…

Οι Ολλανδικές κάλπες ανοίγουν σήμερα για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης. Οι Ολλανδοί πολίτες θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα κυριαρχεί για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Του Νίκου Κοσμαδάκη

Οι Ολλανδικές εκλογές είναι προάγγελος των εξελίξεων που θα συμβούν στην Ευρώπή και κατ' επέκταση στις Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σημασία των εκλογών αυτών, πρέπει να τεθούν ευθέως κάποια ερωτήματα.

  1.  Ποια είναι η κατάσταση στην Ολλανδία;

Η Ολλανδία  δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα , όπως οι χώρες του Νότου. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ανάπτυξης (2,3%) και η ανεργία είναι λίγο πιο πάνω από το 5%. Τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Ολλανδία αφορούν τις πολιτικές αφομοίωσης των προσφύγων και κατ' επέκταση την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Επομένως, πρέπει να διευκρινιστεί πως το προσφυγικό πρόβλημα έχει εξέχουσα θέση.

2. Ποια είναι υφιστάμενη πολιτική  κατάσταση στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο;

Κατ' αρχήν, ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Η Ολλανδία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, παρουσιάζει ένα άριστο κοινοβουλευτικό μοντέλο. Για να δημιουργήσει ένα πολιτικός σχηματισμός κυβέρνηση, πρέπει να λάβει 76 έδρες. Όσον αφορά την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, χαρακτηρίζεται από ευελιξία και από-γραφειοκρατία. Μέχρι και χθες, το Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του πρωθυπουργού Μαρκ Ρουττε είχε 41 έδρες. Ακολουθούσε το Εργατικό Κόμμα του Lodewisk Asscher με 39 έδρες. Ενώ εντός Βουλής, υπάρχουν 9 κόμματα που κατέχουν από 2 έως 15 έδρες. Στην Ολλανδία είχαμε τη συγκυβέρνηση μέχρι πρότινος του κεντρο-αριστερού Εργατικού Κόμματος με το φιλελεύθερο κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

3. Ποιο είναι το φαβορί από τους αρχηγούς για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός;

Στην Ολλανδία, τίποτε δε πρέπει να θεωρείται σίγουρο. Έως τώρα, δύο πολιτικοί αρχηγοί πρωταγωνιστούν στις δημοσκοπήσεις. Από τη μία, είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Από την άλλη, είναι ο Βίλντερς. Ενώ οι δημοσκοπήσεις, πριν λίγο καιρό, έδειχναν τη νίκη στο Βίλντερς, πλέον η κατάσταση έχει αναστραφεί. Αιτία είναι η διαρροή πληροφοριών από την ομάδα του Βίλντερς, οδηγώντας τον ακροδεξιό ηγέτη σε μείωση των δημόσιων εμφανίσεών του. Σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κυμαίνεται το Εργατικό Κόμμα.

4. Ο Βίλντερς και ο Ρουττε, τι υποστηρίζουν;

Ο Βίλντερς,, από την αρχή της ίδρυσής του κόμματος του (2006), τάχθηκε κατά των μεταναστών και των μεταναστών. Χωρίς ίχνος σεβασμού στη διαφορετικότητα και στο «ξένο στοιχείο», ο Βίλντερς ,αρκετά συχνά, προβαίνει σε δηλώσεις, που συνιστούν εμπρηστικά σχόλια για του μετανάστες. Έτσι, σε αυτόν αποδίδονται λόγια, όπως: «Χάρη στο Ρούττε, η Ολλανδία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο ΑΤΜ από πολλούς μετανάστες».Ο ίδιος, επίσης, έχει ασκήσει κριτική στο Ισλάμ, επιθυμεί  το κλείσιμο των συνόρων, ενώ σε περίπτωση εκλογής του , αναφέρει πως θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από τηΝ Ευρωζώνη και την επιστροφή της χώρας στο φιορίνι. Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει στη Γαλλία τη Λεπέν, ενώ στη Γερμανία τάσσεται υπέρ της Εναλλακτικής Γερμανίας. Για τον ίδιο, εάν καταφέρουν οι τρεις αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί να μετατραπούν σε εξουσιαστικούς πόλους στις χώρες τους, τότε η «Πατριωτική Άνοιξη» φθάνει για τους λαούς τους. Το κόμμα του είναι αντ-ισλαμικό, κενοφοβικό και εθνικιστικό.

Από την άλλη, το Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ανήκει στην Κεντρο-δεξιά. Ο Ρουττε είναι ένας φιλελεύθερος ηγέτης, ο οποίος στηρίζει την ελεύθερη αγορά. Πιστεύει στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

5. Αφού η Ολλανδία είναι μια χώρα με ανάπτυξη και χαμηλά ποσοστά ανεργία μέσα στην Ευρωζώνη, γιατί μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα του Βίλντερς;

Σε αντίθεση με άλλα ακροδεξιά πολιτικά σχήματα, ο Βίλντες δείχνει να είναι δημιουργικός στους λόγους του. Το κοινό που τον υποστηρίζει είναι κατ' αρχήν ανομοιογενές. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της Δεξιάς τον στηρίζει. Ο Βίλντερς  έχει αποδοχή και από τους σοσιαλιστές. Ο ακροδεξιός πολιτικός αρχηγός έχει σχηματίσει την εικόνα μιας χώρας που κινδυνεύει άμεσα τα επόμενα χρόνια εάν συνεχιστούν πολιτικές ανοικτών συνόρων.  Ο ίδιος θεωρεί πως οι επόμενες γενιές δε θα ευημερήσουν τόσο. Και αυτό  οφείλεται στο φιλελεύθερο χαρακτήρα που διακρίνει την ολλανδική κοινωνία. Ο ίδιος, στις προγραμματικές του δηλώσεις, υποστήριξε πως ο ολλανδικός λαός χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και σεβασμό σε περίπτωση εξάλειψης των «ξένων».  Όλα τα παραπάνω δένουν με ένα συνθηματικό λόγο. Ο ίδιος αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιλέγει συγκεκριμένους δημοσιογράφους ώστε να εκθέσει τις απόψεις του. Η νεολαία τον στηρίζει, γιατί ο ίδιος δε μιλάει με διπλωματικό τρόπο, όπως κάνουν οι παραδοσιακοί σχηματισμοί.

6. Μπορεί ο  Βίλντερς να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός;

Δε νομίζω. Ακόμη, κι αν βγει πρώτος σε ψήφους, δε θεωρώ πως είναι εφικτό να φτιάξει μια μονοκομματική κυβέρνηση. Οι 76 έδρες είναι πολλές. Και αν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια της κρίσης του Ευρώ είναι πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις πρέπει να θεωρούνται κάτι το ιδεατό. Ο Βίλντερς δε μπορεί να συνεργαστεί με κανένα, καθώς έχει εξαπολύσει μια ρητορική που στρέφεται αποκλειστικά και ενάντισ στους μετανάστες και στην Ευρώπη. Έως τώρα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, εντός της Ολλανδίας, δεν έχει εκφράσει την άρνησή της στο ευρωπαϊκό όραμα. Μόνο ο Βίλντερς.

7. Η Ευρώπη πρέπει να φοβάται για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας;

Όχι. Εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Βίλντερς δε με τρομάζει. Είναι μεγαλόστομος και δημιουργικός. Όμως, κανένας δε θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Θεωρώ, όμως, πως εάν επανεκλεγεί ο Ρούττε, σίγουρα θα τοποθετήσει το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρώτο στις πολιτικές του προτεραιότητες. Θεωρώ πως ο ίδιος θα εφαρμόσει μια πιο αυστηρή πολιτική. Σε επίπεδο οικονομίας, τα πράγματα θα είναι τα ίδια. Επίσης, δε θεωρώ καθόλου απίθανο να ζητήσει η Ολλανδία περισσότερη ευρωπαϊκή. Με δεδομένο πως ο Βίλντερς φαντάζει ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους με μεγάλο εκλογικό κοινό και ακολουθούν οι Γαλλικές εκλογές, πιστεύω πως εάν ο Ρούττε είναι ξανά πρωθυπουργός θα ζητήσει περισσότερη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ουσιαστικότερες απαντήσεις στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους.

Ο Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας (nkosmadakis@ymail.   

Σχόλια