default-image

Άποψη για τη λύση του Κυπριακού

Απόψεις
Άποψη για τη λύση του Κυπριακού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Toυ Αντώνη Φώσκολου

Η διάσκεψη της Γενεύης έχει σαν απώτερο σκοπό να δώσει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα με βάση το φυσικό αέριο. Αυτό το σκεπτικό είχε και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και αυτό έχει σήμερα και ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης.

Σήμερα οι καταστάσεις ευνοούν μια ορθή λύση. Το θέμα είναι ποια είναι η ορθή λύση. Η διέλευση μέρους του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με κατεύθυνση την Ευρώπη είναι ολέθρια για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι προτάσεις που εισηγούμαι βασίζονται και αυτές στο φυσικό αέριο και είναι οι εξής:

1. Η κυπριακή κυβέρνηση να δώσει το 30% των ακαθάριστων εσόδων της στην Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματά της. Εκτιμώ ότι το 30% των ακαθάριστων εσόδων ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. $, ήτοι

2.000.000 για κάθε Τούρκο στρατιώτη που θα εγκαταλείψει την Κύπρο. Αυτή η πρόταση μπορεί να βρει ανταπόκριση λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης που έχει η Τουρκία. Εκτιμώ ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου ανέρχονται σε 145 τρισ. κυβικά πόδια. Η αξία τους με $8/1.000 κυβικά πόδια σε 1,16 τρισ. $. Αν η κυπριακή κυβέρνηση πάρει το 25% της ακαθαρίστου αξίας, ήτοι 290 δισ. $, θα μπορεί να διαθέσει το 30%, ήτοι 87 δισ. $, για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Με απλά λόγια, τη διαχείριση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων θα την έχει η Κύπρος, ενώ μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Ο τουρκικός στρατός θα αντικατασταθεί για μια περίοδο, φερ' ειπείν, 20 ετών από στρατιώτες που προέρχονται από ουδέτερες χώρες, που δε θα είναι ούτε χριστιανοί ούτε μουσουλμάνοι, ήτοι Ινδούς, Νοτιοαφρικανούς, Ιάπωνες, κ.ο.κ.

2. Η κυπριακή κυβέρνηση να απασχολήσει στον ενεργειακό τομέα το 30% των θέσεων που θα δημιουργηθούν. Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και 150.000 θέσεις στο δευτερογενή τομέα. Το 30% αντιστοιχεί σε 16.000 θέσεις στον πρωτογενή και 50.000 θέσεις στο δευτερογενή τομέα. Ουσιαστικά όλος ο ανδρικός Τουρκοκυπριακός πληθυσμός θα απασχοληθεί στην ενέργεια. Τα έσοδα από τη φορολογία του εισοδήματος αυτών των 66.000 ατόμων, που ανέρχονται πάλι σε 23,76 δισεκατομμύρια ευρώ1 να δοθούν στους Τουρκοκυπρίους.

3. Η οιαδήποτε χημική βιομηχανία, ήτοι πλαστικά, λιπασματοβιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία κ.λπ. να δημιουργηθεί στη βόρεια Κύπρο.

4. Να υπάρξει εναλλαγή Τουρκοκυπρίου προέδρου με Ελληνοκύπριο πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι τόσο για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο όσο και για τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο θα ψηφίζουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ και όχι οι Τουρκοκύπριοι για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο και οι Ελληνοκύπριοι για τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο. Έτσι, οι επεμβάσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο θα εξαλειφθούν.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το φυσικό αέριο το έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι, οι Τούρκοι και οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί. Ας μη βιαζόμαστε να δώσουμε οιαδήποτε λύση, αν δεν ικανοποιεί Κύπρο και Ελλάδα.

Εκείνο που επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι φυσικό αέριο οιασδήποτε προέλευσης, που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας και εν συνεχεία Ελλάδας προς την Ευρώπη, διότι εγκυμονεί τεράστιους εθνικούς κινδύνους για την Ελλάδα. Και αυτό πρέπει το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. να το διαμηνύσει προς ΗΠΑ, Ρωσία, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, υποκίνηση των Αλβανών για διεκδικήσεις στην Ήπειρο κ.ο.κ. Ας μη δώσουμε και άλλα δικαιώματα στους εχθρούς μας.

Η λύση που προτείνω είναι να εξαγοράσουμε από την Τουρκία την ανεξαρτησία της Κύπρου με χρήματα, κάτι που έγινε στο παρελθόν, όταν οι Άγγλοι αγόρασαν την Κύπρο από τους Τούρκους... Το παζάρι συνεχίζεται στη Γενεύη.

Και βεβαίως τη λύση μπορούν να τη δώσουν οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν τα κυπριακά κοιτάσματα, όπως ακριβώς την έδωσαν οι TOTAL, SHELL και ΒΡ (τότε ANGLOIRANIAN OIL COMPANY) το 1916, που διαμέλισαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία... Συνθήκη της Δαμασκού.

1. 66.000 άτομα x 4.000 ευρώ μηνιαίως x 12 μήνες x 30 χρόνια εκμετάλλευσης x 25% φορολογία = 23,76 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News