default-image

«Παγκόσμιο βαρομετρικό χαμηλό...»

Απόψεις
«Παγκόσμιο βαρομετρικό χαμηλό...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την παγκόσμια μετεωρολογική ορολογία, το βαρομετρικό χαμηλό αποτελεί την καθοριστική ένδειξη πρόγνωσης των δορυφορικών και επίγειων ειδικών οργάνων, για την έλευση δυσμενών καιρικών φαινομένων ψύχους, βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων ή καταιγίδων.

Είναι η αρχή έκδοσης των έκτακτων μετεωρολογικών δελτίων που σηματοδοτούν την κινητοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούν τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο ή τοπικό επίπεδο.

του Μαρίνου Παττακού

Στη σημερινή εποχή ένα νέο «πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, βαρομετρικό χαμηλό» κινείται απειλητικά από βορά, ανατολή και δύση κινδυνεύοντας να πλήξει τη «γηραιά ήπειρο» και την Ελλάδα.

Είναι ο σύγχρονος αντικυκλώνας που δημιουργείται από τη σύγκρουση τριών διαφορετικών κατευθύνσεων ρευμάτων επικίνδυνων πολιτικοοικονομικών και εθνικιστικών φαινομένων, με σαφή προέλευση τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών γεωπολιτικών αναλυτών, επίκεντρο της αναφερόμενης σύγκρουσης αναμένεται να είναι κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κρίσης συνοχής και τη διάλυσή της.

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει τάσεις συνωμοσιολογίας για να αντιληφθεί την αντιευρωπαϊκή ρητορεία του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, συσχετίζοντας την ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού για το Brexit, με την έλευση του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο.

Είναι φανερές πλέον οι προθέσεις των Αγγλοσαξόνων και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, που δείχνουν έτοιμοι να στήσουν τείχος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη δέχεται απανωτά οικονομικά κτυπήματα από τους δήθεν συμμάχους της, αλλά και με την αναπαραγωγή η συντήρηση διαφόρων άλλων πολυεθνικών προβλημάτων, που προκαλούνται από Ρωσία, Τουρκία, ISIS, ακόμη και τους δορυφόρους των ΗΠΑ, που μπορεί να είναι και μέλη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά αποδεικνύονται ξεκάθαρα από το περίφημο προεκλογικό «δόγμα» Τραμπ, που συνοπτικά περιλαμβάνει:

- Υποστήριξη της Βρετανίας εναντίον της Ε.Ε. αφού δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει την ομαλή έκδοση διαζυγίου και υποσχέθηκε στο Λονδίνο διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

- Το ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς της δημιουργίας του και τα μέλη του επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ, χωρίς να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

- Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον. Οι δυο χώρες θα συνεργαστούν για να πολεμήσουν την τρομοκρατία, ενώ η Ρωσία δικαιούται να έχει πρώτο ρόλο στους πολέμους της Μέσης Ανατολής.

- Ο Τραμπ δεν εγκρίνει τις εμπορικές συμφωνίες που μέχρι σήμερα έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και καταγγέλλει τις διεθνείς συμβάσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.

- Δεν αναγνωρίζει την Ε.Ε. αφού ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει ότι σε 1-2 χρόνια δεν θα υπάρχει το Ευρώ.

- Απορρίπτονται τα συμπεράσματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή και σκοπεύει να διακόψει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προσφυγική απειλή, από το εκρηκτικό πολεμικό κλίμα της Μέσης Ανατολής, τον Ρωσικό αντιευρωπαϊσμό του Πούτιν, τα ψυχροπολεμικά εθνικιστικά Τουρκικά απειλητικά ρεύματα και τον οικονομικό επεκτατισμό της Κίνας, εύλογα προκαλούν την ανησυχία στους Ευρωπαϊκούς ηγέτες, για την εκδήλωση υπό την μεταφορική του έννοια, ενός σπάνιου πρωτόγνωρου παγκόσμιου πολιτικού επικίνδυνου βαρομετρικού χαμηλού που θα επικρατήσει από διαφορετικές κατευθύνσεις, στον ουρανό της Ευρώπης.

Γι' αυτό και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους ηγέτες όλων των Ευρωπαϊκών κρατών υποχρεούνται ενωμένοι να στείλουν παντού το δικό τους Ευρωπαϊκό μήνυμα, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

- Να σταματήσουν οι δυνάμεις που υποδαυλίζουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πανηγυρίζοντας την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας ότι οι Βρετανοί δεν θα βρουν άλλους μιμητές.

- Να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις «Πολιτικής Προστασίας» των κρατών μελών της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν από τον επερχόμενο πολιτικοοικονομικό «αντικυκλώνα», διατηρώντας την ενωμένη και ζωντανή, προκειμένου η «Γηραιά Ήπειρος» να γίνει ακόμα γηραιότερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News