default-image

To Σύμφωνο της Αλήθειας

Απόψεις
To Σύμφωνο της Αλήθειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει περάσει ένας χρόνος από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας αδιαμφισβήτητα ένα νέο σκηνικό στο ευρύτερο ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Γράφει ο κ. Μαρίνος Παττακός

Δημιούργησε νέα εκλογικά δεδομένα πολιτικής συμπεριφοράς της εκλογικής βάσης, ανατρέποντας τα προγνωστικά των εσωκομματικών εκλογών και στην πρώτη ψηφοφορία της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά και της δεύτερης της 10ης Ιανουαρίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των μελών, μέσω επικοινωνίας και των πολιτικών αναλυτών.

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν ένας τεράστιος πολιτικός και προσωπικός άθλος, που έχει διαμορφώσει μια νέα τρισδιάστατη πολιτική εικόνα στην «οθόνη» της σημερινής πολιτικής - ελληνικής πραγματικότητας:

- Πρώτον, γιατί προσέλκυσε στη βάση της Νέας Δημοκρατίας πολλές χιλιάδες ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, ακόμη και της κεντροαριστεράς.

- Δεύτερον, είναι η Δημιουργία μιας ξεκάθαρης αισιόδοξης προοπτικής ενός νέου αξιόπιστου πολιτικού πυλώνα, ικανό για τη διαχείριση της ατέρμονης οικονομικής κρίσης.

- Και τρίτον, αποτελεί την μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ενδεχόμενο συναίνεσης των κομμάτων του Δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου, δεν έχει ευδοκιμήσει μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς και έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Δημιούργησε νέες ισχυρές βάσεις για μια αξιωματική αντιπολίτευση σε ρόλο πρωταγωνιστικό, πολιτικά και κοινωνικά κυρίαρχο. Σηματοδοτεί και εκπροσωπεί ένα νέο φορέα αλλαγής αντιπροσωπεύοντας το καινούργιο διαμορφώνοντας μια νέα πολιτική κουλτούρα, νέο επίπεδο νοοτροπίας και πολιτικής πρακτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι εκπροσωπεί το καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί δεν λαϊκίζει, δεν παροχολογεί και διαθέτει μοντέρνο ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα δεν χρειάζεται μόνο μια συνηθισμένη πολιτική αλλαγή, αλλά μια αλλαγή φιλοσοφίας σκέψης και αντίληψης για την οργάνωση της οικονομίας και του κράτους.

Η νέα νοοτροπία που εκπροσωπεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έρχεται σε σύγκρουση με το «παλιό» που αποδεδειγμένα πλέον εκπροσωπεί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως γνήσιοι εκφραστές του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού στην Ελλάδα.

Μέσα σ' ένα χρόνο έχουν  δοθεί τα πρώτα δείγματα γραφής και έχουν γίνει πράγματα που στέλνουν το μήνυμα ότι κάτι έχει αλλάξει στη Ν.Δ. και κυρίως ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και στον τόπο. Έχει καταφέρει να συμμαζέψει τα οικονομικά του κόμματος και να καλύψει τις υποχρεώσεις του, δίνοντας το παράδειγμα κυρίως ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και στη χώρα.

Η παράταξη οδηγείται ενωμένη χωρίς να απομακρυνθεί από το χώρο της παραδοσιακής λαϊκής δεξιάς η οποία παραμένει βασικό πεδίο αναφοράς, διευρύνοντας το κόμμα προς τα αριστερά και το κέντρο.

Δημιούργησε ανατροπή του παλαιού πολιτικού κλίματος, αφού οι άνθρωποι αριστεροί και δεξιοί έχουν αποβάλλει ταμπού και προκαταλήψεις, εξαλείφοντας οριστικά τα δυσμενή και απαξιωτικά σχόλια του παρελθόντος για την παράταξη μέσα στην κοινωνία. Σ' αυτό βέβαια βοήθησε και η απομυθοποίηση της Αριστεράς με την αποτυχημένη πολιτική της στη διετή παρουσία της στη διακυβέρνηση της χώρας.

O νέος αρχηγός επέτυχε να αυξήσει σε σύντομο χρόνο τα δημοσκοπικά ποσοστά στο εκλογικό σώμα και να φέρει τη Ν.Δ. μπροστά με μεγάλη διαφορά, ενώ υπερέχει σημαντικά σε δημοτικότητα ως καταλληλότερος, πράγμα πρωτοφανές για αρχηγό αντιπολίτευσης στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες ότι η Ν.Δ. σήμερα αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση, ισάξια ακόμη και της δυνατότητας για την επίτευξη της λύσης για την εθνική συνεννόηση, αφού ο ίδιος ο αρχηγός της έχει δηλώσει ότι θα την επιδιώξει, ακόνη και αν κερδίσει αυτοδύναμα τις επόμενες εκλογές.

Η επέτειος της εσωκομματικής νίκης του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί το ξεκίνημα μια νέας πορείας της Ελλάδας, που θα αλλάξει το κλίμα της κοινωνικής απογοήτευσης από την πολυετή οικονομική κρίση.

Το σπουδαιότερο όμως είναι να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει, να μην λαϊκίσει και να μην υποσχεθεί τίποτα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει, υπηρετώντας με ευλάβεια «το Σύμφωνο της Αλήθειας» με το λαό, οικοδομώντας μια ανεξίτηλη σχέση εμπιστοσύνης μες τους πολίτες, γεγονός σπάνιο και για την πολιτική ιστορία του τόπου μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News