default-image

Ολίγα τινά περί τεχνητής βροχής

Απόψεις
Ολίγα τινά περί τεχνητής βροχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάζοντας το τελευταίο διάστημα τα "περί βομβαρδισμού των νεφών για παραγωγή τεχνητής βροχής" έμεινα έκπληκτος, βλέποντας να χαρακτηρίζεται η μέθοδος ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, βεβαίως λόγω της πλοκής του.

Του Μιχάλη Μανιαδάκη*

Καλό Χωριό, Άγιος Νικόλαος, 31-12-2016

Φίλτατοι, τόσο "νέα" είναι αυτή η μέθοδος, ώστε οι Αμερικανοί τη χρησιμοποιούσαν στο πόλεμο του Βιετνάμ, για να δημιουργήσουν λασπουριά στην κίνηση των αντιπάλων στρατευμάτων. Είναι τόσο "νέα", ώστε το δικό μας Υπουργείο Γεωργίας πριν από χρόνια πολλά ενοικίαζε την τεχνολογία και τα αμερικανικής κατασκευής, ειδικά για τις αποστολές αυτές αεροπλάνα, με πιλότους Έλληνες συναδέλφους.

Το υπουργείο μας λοιπόν με συνεργασία ΕΛΓΑ-ΟΓΑ βομβάρδιζε τα ανοδικά ρεύματα αερίων μαζών, ρεύματα που ήταν φορτωμένα με υδρατμούς τα οποία ανερχόμενα αδιαβατικά και ολισθαίνοντας τις οροσειρές, η συμπύκνωση των οποίων αρχικά έριχνε τη πρώτη βροχή και ως ανερχόμενα η ψύξη δημιουργούσε το χιόνι και συνεχίζοντας δημιουργούνταν η σύνθεση χαλαζιού. Τα βομβάρδιζαν λοιπόν νωρίτερα ώστε να εναποθέσουν τα φορτία τους, πριν φτάσουν σε περιοχές με παραγωγή όπου επρόκειτο να αποθέσουν το χοντρό πλέον χαλάζι που κατέστρεφε τα πάντα. Αυτή είναι η μια χρήση της μεθόδου, δηλαδή η πρόληψη του χαλαζιού.

Δεύτερη χρήση είναι ο βομβαρδισμός, ή ψεκασμός όπως λέγεται, για περιπτώσεις που χρειαζόμαστε να πέσει νερό, εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο για σύννεφα υψηλής συμπύκνωσης, ώστε να πέσει η βροχή εκεί που τη χρειαζόμαστε, είτε για πότισμα της καλλιεργούμενης περιοχής είτε για θέσεις περιοχής όπου το νερό περισυλλεγόμενο εμπλουτίζει τα φράγματα. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ένα κράμα ιωδιούχου αργύρου, τα μικροσταγονίδια του οποίου με τον ψεκασμό, δημιουργούν πυρήνες συμπύκνωσης στα υπερκορεσμένα με ατμούς νέφη, ώστε κατ' απαίτησή μας αποδίδουν τη βροχή.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η μέθοδος της τεχνητής βροχής και η πρόληψη χαλαζιού έξω από αγροτικές παραγωγικές περιοχές.

Πληροφοριακά, στη Ρωσία αντί αεροπλάνα χρησιμοποιούν μικρά πυραυλάκια εδάφους-αέρος τα οποία εκτοξευόμενα και εκρηγνυόμενα μεθοδικά μέσα στα σύννεφα, κάνουν την ίδια δουλειά. Ίσως είναι απλούστερα, ίσως και φτηνότερα.

Οι ενδιαφερόμενοι της Περιφέρειας Κρήτης πολύ καλά έχουν πιάσει το θέμα, αν και με καθυστέρηση, γιατί οι πηγές και γεωτρήσεις με την περσινή ανομβρία, έχουν "κάτσει" απογοητευτικά. Ας ανατρέξουν λοιπόν στο δικό μας Υπουργείο Γεωργίας, που έχει σχετική εμπειρία πριν από πολλά χρόνια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο για τις περιοχές Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Έχω τη γνώμη ότι αφού εξιχνιάσουν οι επιστήμονές μας τις λεπτομέρειες και των δύο συστημάτων, λαμβάνοντας υπ όψιν τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες και τη διαμόρφωση του εδάφους, ίσως καταλήξουν στην εφαρμογή μικτού συστήματος δράσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξερική μας περιοχή, ενώ τα φράγματα Μπραμιανό και Αποσελέμη απαιτούν εμπλουτισμό υδάτων, έτσι ή αλλιώς και διαχρονικά.

*Ο Μιχάλης Μανιαδάκης είναι Αεροπόρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News