default-image

Οι επιδόσεις των Κρητών αθλητών στον 61ο Μαραθώνιο

Απόψεις
Οι επιδόσεις των Κρητών αθλητών στον 61ο Μαραθώνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκαπέντε μέρες μετά το Μαραθώνιο της Αθήνας με νηφαλιότητα και έχοντας αρκετά στοιχεία στη διάθεση μου θα επιχειρήσω μια ανάλυση με κριτήρια συγκεκριμένα και αντικειμενικά χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που θα περιγράψω παρακάτω.

Από τον Στέφανο Αντωνάκη

(Αθλητή που έχει τερματίσει σε 61 Μαραθώνιους)

Εμπειρική ανάλυση επιδόσεων, σχόλια και αξιολόγηση αθλητών και αθλητριών που συμμετείχαν στον 34ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Το εγχείρημα μου  αφορά τους αθλητές/τριες με τις καλύτερες επιδόσεις και το σύνολο σχεδόν των αθλητών από την Κρήτη που συμμετείχαν σε αυτό το παγκόσμιας ακτινοβολίας αθλητικό γεγονός.

Προκαταβολικά θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους αθλητές της Κρήτης που δεν συμπεριέλαβα στο κείμενο , είναι προφανές ότι δεν έγινε ηθελημένα γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζω όλους όσους συμμετείχαν.

Η αναγνώριση της προσπάθειας τους και οι έπαινοι αφορούν όλους όσους συμμετείχαν στον 34ο  Κλασσικό  Μαραθώνιο.

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ αξιολογεί τους χρόνους των αθλητών στα πρώτα πέντε χιλιόμετρα, στον ημιμαραθώνιο, στα τριάντα χιλιόμετρα και στα τελευταία 2195 μέτρα.

Φαίνεται με αυτόν τον τρόπο η τακτική που ακολουθεί κάθε αθλητής και τι δυνάμεις έχει στο τέλος γιατί ο μαραθώνιος είναι ο αγώνας που τα 2/3 τα τρέχεις με μυαλό και το τελευταίο 1/3 με ψυχή.

Έτσι καταλήγω σε μια εμπειρική βαθμολογία που προκύπτει από την αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων.

Θεωρώ ότι κάθε προσεκτικός και καλόπιστος αναγνώστης , μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα που θα διαμορφώσουν μια συνταγή επιτυχίας για τον επόμενο αγώνα του.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την αξιολόγηση δεν έλαβα υπόψη μου τη θέση που κάθε αθλητής κατέλαβε στον αγώνα. Η κρίση μου στηρίχτηκε μόνο σε ανάλυση της προσπάθειας  και του αποτελέσματος που είχε.

Πριν προχωρήσω θα κάνω κάποια γενικά σχόλια.

Στο συγκεκριμένο αγώνα οι αθλητές είχαν αντίπαλο τον καιρό. Δεν ήταν κακός, είχε όμως ζέστη και αντίθετο άνεμο στις ανηφόρες με αποτέλεσμα να «στεγνώνει» τους αθλητές ,που αν δεν είχαν επαρκή ενυδάτωση έφταναν σε κατάσταση αφυδάτωσης με αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια τους.

Όσοι τρέχουν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν «ρεκόρ» στην κλασσική διαδρομή. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι δύσκολος αγώνας και είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις κρίνονται στην τακτική και στις δυνάμεις που έχουν οι αθλητές στα τελευταία 2195 μέτρα της κούρσας, ενώ αρκετές φορές αυτό συμβαίνει και μέσα στο στάδιο.

Όλοι πρέπει να ακολουθούν το ρητό «Ξεκινώ αργά για να φτάσω γρήγορα στο τέλος».

Με βάση τα αποτελέσματα και την εμπειρική αξιολόγηση για τους αθλητές από την Κρήτη μπορούμε να πούμε ότι είχαμε εμφανίσεις σε όλη την κλίμακα αξιολόγησης ( άριστες, πολύ καλές, μέτριες), είναι αξιομνημόνευτο όμως το γεγονός ότι τερμάτισαν όλοι και άξια αναφοράς η καταγραφή για πρώτη φορά τόσων πολλών πρωτοεμφανιζόμενων αθλητών, με 6 από αυτούς μάλιστα να εφαρμόζουν άριστη τακτική (ίδιο χρόνο για 1ο & 2ο μισό του αγώνα).

Χαρακτηριστικό στοιχείο που προκύπτει από τις επιδόσεις είναι ότι οι καλές εμφανίσεις έγιναν από αθλητές που δεν ξεκίνησαν γρήγορα στην αρχή και έκαναν οικονομία δυνάμεων ώστε να διατηρήσουν επαρκές απόθεμα για το τέλος του αγώνα. Απεναντίας, όσοι ξεκίνησαν γρήγορα, εξαντλήθηκαν στο πρώτο μισό του αγώνα με αποτέλεσμα το δεύτερο μισό να βγει σε πολύ αργότερο ρυθμό.

Υπήρξαν μάλιστα κάποιες περιπτώσεις πολύ έμπειρων αθλητών όπου η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μισό κυμάνθηκε από 5 έως 15 λεπτά. Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια πολύ καλή εμπειρία που πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη.

Η αναφορά μου σε αθλητές θα ξεκινήσει από τους πρώτους άνδρες και γυναίκες της γενικής κατατάξης:

Οι τέσσερις πρώτοι άνδρες της γενικής κατάταξης ήταν Κενυάτες και όλοι τους ήταν εξαιρετικοί. Οι θέσεις κρίθηκαν στα τελευταία μέτρα και σε μικρές λεπτομέρειες. Θεωρώ ότι ήταν ισάξιοι αθλητές και οι τέσσερις. Εκτιμώ ότι ο ΣΕΓΑΣ και οι διοργανωτές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τέτοιων αθλητών γιατί ανεβάζουν το επίπεδο του μαραθωνίου και αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες δρομείς.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα περάσματα τους, την τελική τους επίδοση και το μέσο όρο ανά πέντε km.

Έτος γέννησης

Τελικός χρόνος

Μέσος ρυθμός αγώνα ανά 5km

Διαφορά Α-Β μισού

Lobuwan luka Rotich

Kipruto Benson

Kimtai Andrew Ben

Kitur Bernard

Για τους τέσσερις πρώτους Έλληνες θα αναφερθώ προσωπικά στον καθένα με σχόλια που απεικονίζουν ότι σκέφτομαι:

Πρώτος Έλληνας αθλητής ο Χριστόφορος Μερούσης που στον 34ο μαραθώνιο κατάφερε να πετύχει την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του. Ένας αθλητής που ξέρει τις δυνατότητες και τα όρια του. Η επίδοση που πέτυχε στα τελευταία 2195 μέτρα (6'. 40'') είναι χρόνος εξωπραγματικός για έλληνες δρομείς και είναι αυτή που του χάρισε τη νίκη.

Είναι ζηλευτή επίδοση ακόμα και για τους Κενυάτες και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο ο πρώτος νικητής πέτυχε καλύτερο χρόνο (6.29). Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη νίκη και οφείλω να πω πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που πήρε αγκαλιά το γιό του στον τερματισμό. Θεωρώ πως αυτή μπορεί να είναι η πιο όμορφη στιγμή της αθλητικής του καριέρας και θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του.

Δεύτερος Έλληνας τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος στον οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την πρώτη του εμφάνιση στην κλασσική διαδρομή και τη δεύτερη θέση που κατέκτησε.

Εκτιμώ ότι δεν γνώριζε τις δυσκολίες της διαδρομής , έφυγε γρήγορα και πήγε γρήγορα στις ανηφόρες με αποτέλεσμα να φανεί κουρασμένος στα τελευταία 2195 μέτρα που τα κάλυψε σε χρόνο 8':06'' αποδεικνύοντας τον ισχυρισμό μου και χάνοντας ενδεχομένως την πρώτη θέση.

Μπορεί να νοιώθεις πικρία που έχασες τον αγώνα όμως παρηγορητικό είναι το γεγονός  ότι σε νίκησε ο καλύτερος έλληνας των τελευταίων χρόνων και ότι σαν νεαρός αθλητής με ταλέντο θα έχεις πολλές ευκαιρίες στο μέλλον αρκεί να τρέχεις με λογική.  Και πάλι μπράβο.

Τρίτος Έλληνας ο  Δημοσθένης Ευαγγελίδης, στον οποίο  αξίζουν συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για την παρουσία του. Γνωρίζει  τα  όριά του και αξιοποιεί στο έπακρο την εμπειρία του αφού γνωρίζει τη διαδρομή και ακολουθεί πάντα καλή τακτική χωρίς να υπερεκτιμά τις δυνατότητες του. Ώριμος και έξυπνος αθλητής και δεν είναι τυχαίο ότι είναι πολλά χρόνια πρωταγωνιστής. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Ο Γιάννης Ζερβάκης ήταν ο τέταρτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος και 14ος ανάμεσα σε 13790 τερματίσαντες αθλητές. Με την εμφάνιση του έκανε περήφανους όλους του Κρητικούς, ενώ εκτιμώ ότι έχασε την Τρίτη θέση στις λεπτομέρειες.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα τα 28 δευτερόλεπτα που σε χωρίζουν από την τρίτη θέση χάθηκαν στη γρήγορη κούρσα που έκανες στο 1ο 10άρι με αποτέλεσμα στο τέλος να μην έχεις πολλές δυνάμεις.

Έχασες από ένα πολύ έμπειρο αθλητή που πάντα εφαρμόζει πολύ καλή τακτική. Συγχαρητήρια για την αξιοπρεπέστατη, δυναμική εμφάνιση σου που συνοδεύτηκε από ατομικό ρεκόρ, ενώ πεποίθηση μου είναι ότι την επόμενη χρονιά μπορείς να είσαι πολύ καλύτερος.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα περάσματα τους, την τελική τους επίδοση και το μέσο όρο ανά πέντε km.

Έτος γέννησης

Τελικός χρόνος

Μέσος ρυθμός αγώνα ανά 5km

Διαφορά Α-Β μισού

Χριστόφορος Μερούσης

Κώστας Γκελαούζος

Δημοσθένης Ευαγγελίδης

Γιάννης Ζερβάκης

Κάποια σχόλια τώρα για τις τρείς πρώτες νικήτριες:

Οι δύο πρώτες γυναίκες έκαναν καταπληκτική εμφάνιση ! Από το πρώτο χιλιόμετρο έως το τέλος του αγώνα, έδιναν μάχη σώμα με σώμα. Δούλευαν πραγματικά στο «κόκκινο», αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις δυνατότητές τους. Η Nancy Jebichi και η Dahmani Kenza, ακολούθησαν τακτική για σεμινάριο, κατά την προσωπική μου άποψη. Η τελική κατάταξή του κρίθηκε σε λεπτομέρειες.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια Ουρανία Ρεμπούλη στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια

Μέχρι το πέμπτο χιλιόμετρο φαίνεται ότι κυνήγησε τις δύο πρώτες, κατάλαβε όμως ότι δεν μπορούσε να τις ακολουθήσει και αποφάσισε να κάνει συντηρητική κούρσα χωρίς να πιεστεί. Θεωρώ ότι έχει δυνατότητες για πολύ καλύτερο χρόνο, όμως η πρώτη θέση  ανάμεσα στις Ελληνίδες αθλήτριες αξίζει πολλούς επαίνους. Στη μνήμη όλων είναι χαραγμένος ο συγκινητικός τερματισμός σου.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ανάγλυφα τα λεγόμενα μου:

Έτος γέννησης

Τελικός χρόνος

Μέσος ρυθμός αγώνα ανά 5km

Διαφορά Α-Β μισού

Nancy Jebichi

Dahmani Kenza

Ουρανία Ρεμπούλη

Πριν από την αναφορά μου στους αθλητές από την Κρήτη με σχόλια που βασίζονται στη γνώση που έχω για τον καθένα, στην τακτική που ακολούθησε και στην επίδοση του παραθέτω δύο πίνακες στους οποίους φαίνονται οι πρώτοι αθλητές , οι πρώτες αθλήτριες και οι χρόνοι τους:

Τα σχόλια μου:

 Παπαδάκης Σταμάτης: Πολλά συγχαρητήρια στο διδάκτορα μας. Σταθερότατος (τρίτη χρονιά με 2h 40΄), κατάφερε να τερματίσει στη 10η θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (το 2015 τερμάτισε 12ος) και στην 25η θέση της γενικής κατάταξης του Κλασσικού Μαραθωνίου μεταξύ 13.779 αθλητών-τριών που τερμάτισαν και χρονομετρήθηκαν.

 Βουρεξάκης Ανδρέας: Μπράβο  στον Ανδρέα που «έσπασε» το φράγμα των τριών ωρών (2.59.48). Δούλευε στα «κόκκινα»  σε όλο τον αγώνα! Αλλά είναι δυναμικός αθλητής και τα κατάφερε.

 Τζιώτης Νικηφόρος: Ο Νικηφόρος προσπάθησε πολύ. Έφτασε πολύ κοντά αλλά για 1΄:17΄΄ δεν πέτυχε χρόνο καλύτερο από τις τρείς ώρες. Επίδοση 3.01΄.16΄΄. Είναι πολύ κοντά!

 Ζαγκανάς Σταύρος. Σταύρο το γρήγορα πέρασμα σου στέρεισε οριακά να σπάσεις τις 3 ώρες. Πάντως έκανες μια δυναμική παρουσία. 3.05.45 Αξιέπαινη προσπάθεια.

 Σηφάκης Μανώλης: Κάτι έπαθε ο συμπαθής Μανόλης από την Αγία Βαρβάρα . Είμαι σίγουρος ότι ξέρει σε τι οφείλεται η σχετικά καλή εμφάνιση του. Είναι αξιόλογος αθλητής και μπορεί πολύ καλύτερα. Καλή η επίδοση του (3.02΄.49΄΄).

 Μαγκαφουράκης Μάνος: Πέτυχε ατομικό ρεκόρ (3.08΄.02΄΄) και αξίζει συγχαρητήρια. Το γεγονός ότι ήταν πολύ επιθετικός στην αρχή πιθανόν του στέρησε  σου στέρησε 4-5 λεπτά καλύτερο χρόνο.

 Σαριδάκης Γιάννης: Ο καλύτερος βετεράνος(60+) στην Ελλάδα. Έχει τις καλύτερες επιδόσεις στα 5km και στα10km και στο μαραθώνιο [3.09΄.20΄΄ στην κλασσική διαδρομή και 3.05΄.06΄΄ στη Θεσσαλονίκη. Έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα ακολουθώντας άριστη τακτική. Εύχομαι να έχει πάντα υγεία και να μας γεμίζει περηφάνεια με την αθλητική του παρουσία.

 Λαχνιδάκης Δημήτρης: Ο υπερ-μαραθωνοδρόμος από το Ρέθυμνο τερμάτισε το Μάϊο στον αγώνα ultra ήρωες (το μονοπάτι απαγωγής του Κράϊπε) , μια διαδρομή 150km πάνω στα βουνά της Κρήτης. Συγχαρητήρια στο Δημήτρη που έκλεισε τη χρονιά με ένα καλό χρόνο (3.11΄.22΄΄) στην κλασσική διαδρομή.

 Μπριτζολάκης Μανώλης: Ο Μάνος έκανε τρομερή εμφάνιση και πέτυχε μεγάλο ατομικό ρεκόρ (3.11΄.41΄΄). Από το 30ο km και μετά, δεν έτρεχε… «πετούσε». Ειδικά στα τελευταία 2,195km έκανε απίθανο χρόνο 8.35΄΄ Θεωρώ ότι οι κόποι της επίπονης προετοιμασίας του   ανταμείφθηκαν. Θερμά συγχαρητήρια.

 Κουλάκης Μάνος: Μπράβο στο Μανόλη που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την διαχρονική του αξία στην τακτική και στις επιδόσεις αφού τερμάτισε σε (3.11΄.23΄΄) . .

 Αχλάτη Μαρίνα: Η μάνα από την Ιεράπετρα δουλεύει πάντα   με ψυχή. Της αξίζουν συγχαρητήρια για το ατομικό      ρεκόρ

3.05.12 που πέτυχε στο Βερολίνο (ή καλύτερη επίδοση της Μαραθώνιο) και για την βελτίωση της επίδοσης της στην κλασσική διαδρομή 3.13.07 που της έδωσε την πρώτη θέση ανάμεσα στις αθλήτριες από την Κρήτη.

 Αφορδακός Βαλάντης: Φαίνεται να είχε υποσχεθεί μια καλή εμφάνιση στο μικρό γιό και την πραγματοποίησε πετυχαίνοντας χρόνο  (3.15΄.28΄΄).

 Στεφανάκης Μάνος: Αξιοπρεπής εμφάνιση, με πολύ καλά «περάσματα» που συνοδεύτηκε από ατομική επίδοση (3.16΄.30΄΄).

 Μανελάκης Δημήτρης: Σου αξίζουν συγχαρητήρια για την ατομική επίδοση (3.20΄.08΄΄) και για το γεγονός ότι οι αθλητές του Σ.Δ.Υ.Ηρακλείου στον οποίον προεδρεύεις και τους οποίους γυμνάζεις πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και ατομικά ρεκόρ.

 Τσιαρπουνής Βασίλης: Η επίδοση που πέτυχε δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του. Από την ανάλυση της τακτικής του φαίνεται ότι έφυγε γρήγορα με αποτέλεσμα να μην έχει δυνάμεις στο τέλος. Ο χρόνος του στα τελευταία 2195 μέτρα είναι κατά τρία λεπτά χειρότερος από χρόνο που πέτυχαν ισάξιοι του αθλητές. Αναγνωρίζω όμως την μαχητικότητα του. Επίδοση (3.18΄58΄΄).

 Γαργεράκη Ευγενία: Συγχαρητήρια στη δασκάλα για την ατομική επίδοση (3.20΄.27΄΄) και τη 2η θέση ανάμεσα στις αθλήτριες από την Κρήτη.

 Κώνστας Χρήστος: Συγχαρητήρια στο Χρήστο για την ατομική επίδοση (3.20΄.08΄΄) καιτην εξαιρετική εμφάνιση.

 Πασχαλίδης Αυγουστίνος: Κατά τη γνώμη   μου ο καλύτερος καλύτερος  πρωτοεμφανιζόμενος άνδρας πέτυχε επίδοση 3.30΄.31΄΄.Συγχαρητήρια. Ακολουθεί ο Κουβίδης Νίκος με 3. 34΄.32΄΄ επίσης ως πρωτοεμφανιζόμενος.

 Ιωάννου Άγγελος: Ο Άγγελος είναι γερό σκαρί και αντέχει την πίεση. Είναι επίμονος και δεν υποχωρεί. Πολλά συγχαρητήρια για την ατομική επίδοση που πέτυχες (3.31΄.41΄΄).

 Μουρέλλος Νίκος: Νίκο με την τακτική που ακολούθησες στον κλασσικό Μαραθώνιο «ζωγράφιζες». Παρά τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπιζες έπιασες άριστο χρόνο (3.33΄.13΄΄). Είσαι προικισμένος αθλητής με μεγάλη ψυχή και αν συνεχίσεις να τρέχεις με σωστή τακτική θα καταφέρεις πολύ καλύτερες και ξεκούραστες επιδόσεις. Συγχαρητήρια.

 Βανδουλάκη Μαρία : Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί έκανε την καλύτερη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενης αθλήτριας και πέτυχε εξαιρετική επίδοση 3.36΄04΄΄. Αξιέπαινη.

 Πεδιαδιτάκης Μάνος :  Κατά τη γνώμη μου έφυγε γρήγορα και αν ακολουθούσε  μια πιο συνετή , συντηρητική θα έλεγα  τακτική στην αρχή θα πετύχαινε πολύ καλύτερο χρόνο . Πάντως έκανε ατομική επίδοση με χρόνο 3.36΄50΄΄. Μπράβο Μάνο.

 Βογιατζή Δήμητρα : Η Δήμητρα έκανε τέλεια κούρσα και κατάφερε να είναι πρώτη Ελληνίδα στην ηλικιακή της κατηγορία πετυχαίνοντας ατομική επίδοση με 3.36΄51΄΄. Συγχαρητήρια.

 Φασουλάκης Αλέξανδρος: Ακόμη ένας καλός αθλητής και ευγενής άνθρωπος που κοσμεί με την παρουσία του το χώρο του αθλητισμού. Πολύ καλή η φετεινή του παρουσία και η επίδοση του  (3.36΄.52΄΄). Μπράβο Αλέξη.

 Πακιουφάκης Μηνάς: Ο Μηνάς αξίζει τον σεβασμό όλων μας αφού έχει τερματίσει σε είκοσι συνεχόμενες διοργανώσεις του κλασσικού Μαραθώνιου πετυχαίνοντας εξαιρετικές επιδόσεις (από 3.13-3.45΄). Η φετεινή του επίδοση (3.40΄.37΄΄) μετά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε φέτος είναι εξαιρετική και ήταν αποτέλεσμα μιας τακτικής που βασίστηκε μόνο στην εμπειρία και την αυτογνωσία. Συγχαρητήρια Μηνά.

 Γενετζάκης Βαγγέλης : Θεωρώ ότι πήγε πολύ αργά στην αρχή με αποτέλεσμα η επίδοση του 3.43.46 να μην αντικατοπτρίζει τη δυναμική του. Του αξίζουν όμως συγχαρητήρια γιατί βελτίωσε την ατομική του επίδοση.

 Οικονόμου Αλέξανδρος: Ένας έξυπνος δρομέας που ακολούθησε πολύ καλή τακτική και πέτυχε εξαιρετική επίδοση (3.46΄.55΄΄) στην πρώτη του παρουσία σε μαραθώνιο δρόμο.

 Σερπετσιδάκης Γιώργος: Έχω τη γνώμη ότι μπορούσε να πετύχει καλύτερη επίδοση από το 3.47΄46΄΄ είμαι σίγουρος όμως ότι θα αξιοποιήσει την εμπειρία του και στο μέλλον θα πάει πολύ καλύτερα.

 Τσατσάκης Τάσος: Είναι προσγειωμένος αθλητής που γνωρίζει τα όριά του. Με πολύ καλή τακτική βελτίωσε κατά εικοσιεννιά ολόκληρα λεπτά την περσινή του επίδοση πετυχαίνοντας (3.47΄.49΄΄). Έπιασες το τέλειο!! Τάσο σε ευχαριστώ για τη βοήθεια που  μου προσφέρεις σε αθλητικό επίπεδο και όχι μόνο.

 Μαλιαρού Αναστασία: Η δεύτερη καλύτερη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενη αθλήτριας με επίδοση 3.50΄.58΄΄. Μπράβο!

 Γλυφάκης Μάνος. Μάνο το γρήγορα πέρασμα σου στέρησε 6-8΄. Είσαι όμως αξιέπαινος γιατί μετα το 30 πάλαιψες πολύ που φαίνεται από το 14.18 στα τελευταία 2.195 τερματίζοντας άλλο ένα αξιοπρεπή μαραθώνιο.

 Μαρκάκης Θανάσης: Ο Θανάσης κατά τη γνώμη μου ακολούθησε πολύ καλή τακτική κατάφερε να  «σπάσει» το  φράγμα των 4 ωρών πετυχαίνοντας επίδοση (3.57΄.12΄΄). Νομίζω ότι κατάλαβε πόσο σημαντική παράμετρος στον αγώνα είναι η τακτική και θα αξιοποιήσεις αυτή την εμπειρία στο μέλλον.  Μπράβο .

 Επιτροπάκης Γιώργος: Ο Γιώργος αξίζει συγχαρητήρια γιατί ακολουθώντας άριστη τακτική και αξιοποιώντας την εμπειρία συναθλητών του κατάφερε στην πρώτη του εμφάνιση να «σπάσει το φράγμα» των 4 ωρών πετυχαίνοντας επίδοση (3. 58΄.40΄΄). Εύγε.

 Ζαχαριουδάκης Νίκος: Πολύ καλή εμφάνιση με καλή τακτική πέτυχε επίδοση 3. 58΄.47΄΄

 Πιτσικάκη Τούλα : Με τακτική που αξίζει έπαινο κατάφερες να πετύχεις την αξιόλογη επίδοση και ατομικό ρεκόρ 4.05΄.54΄΄ Σου αξίζουν συγχαρητήρια.

 Παντελή Καψής. Παντελή το γρήγορο πέρασμα στο 1ο μισό του αγώνα σου στέρησε 5-6΄. Το πάλεψες όμως όπως πάντα αξιοπρεπώς σαν δρομέας και σαν άνθρωπος. 4.16.32 Μπράβο.

 Χατζηαδάμ Λάμπρος: Μπράβο Λάμπρο για την επανεμφάνιση σου (4.18.13). Θα πήγαινες καλύτερα αλλά εγώ σε καταλαβαίνω διότι δεν είχες κοντα το φιλαράκι σου για να σε τραβήξει που δεν έτρεξε. Το φιλαράκι σου όμως σε περίμενε στον τερματισμό για να σε χειροκροτήσει. Έχεις χρυσή καρδιά και δεν λες όχι σε κανένα. Γι' αυτό σε αγαπάνε και όλοι οι αθλητές.

 Κουτεντάκης Άρης: Ο Γιατρός, ξεσήκωσε την Κρητική κερκίδα με τον τερματισμό του και πέτυχε επίδοση 4.22΄.02΄΄. Εύχομαι να έχεις υγεία και να συμμετέχεις και στην επόμενη διοργάνωση. Μπράβο Αρη.

 Κανέλλης Στράτος : Ο Στράτος έκανε μεγάλη προσπάθεια και είναι αξιέπαινος γι' αυτό μάλλον όμως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του ,έφυγε  γρήγορα στην αρχή με αποτέλεσμα να μην έχει δυνάμεις στο τέλος. Πέτυχε επίδοση 4.33΄.03΄΄.

 Ζάβρας Διονύσης : Ο Γιατρός έκανε πολύ ωραίο και ξεκούραστο αγώνα με τέλεια περάσματα πετυχαίνοντας χρόνο 4.51΄.37΄΄.

 Μαυρουδής Δημήτρης : Ο καθηγητής της Ιατρικής ξέρει ότι νίκη στο Μαραθώνιο είναι ο τερματισμός και του αξίζουν συγχαρητήρια που τερμάτισε άλλο ένα. Πέτυχε επίδοση 4.54΄.32΄΄.

 Καρασταμάτης Στέλιος: Είναι τιμή για όλους μας, το γεγονός ότι      στα 77 σας (γεννηθείς το 1939) χρόνια τρέχετε ακόμη.

Υποκλινόμαστε όλοι στον αειθαλή δρομέα που πέτυχε χρόνο  5.18΄.53΄΄ .

 Αβραμάκης Ιδομενέας: Η πιο χαρακτηριστική φιγούρα του Μαραθωνίου πέτυχε πολύ καλή επίδοση 5.27΄.02΄΄. Έτρεξε για  άλλη μια φορά, ξυπόλητος, ενδεδυμένος ως Μαραθωνομάχος με χλαμύδα, δόρυ, ασπίδα και περικεφαλαία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Ιδομενέα που η συμβολική του παρουσία αναδεικνύει το πάθος και τις αξίες του.

 Μωραϊτάκης Παντελής: Είναι γερό σκαρί ο Παντελής και του ευχόμαστε να έχει υγεία να τρέχει. Πέτυχε επίδοση (5.56΄.24΄΄)  και σίγουρα αποτελεί καλό παράδειγμα για τους νεότερους.

 Ξυλούρης Δημήτρης : Ο Δημήτρης έκανε μεγάλη προσπάθεια σαν Ανωγειανός που είσαι αφού συμμετείχες στον αγώνα απροπόνητος και παρ' όλα αυτά πέτυχες επίδοση 6.02΄.24΄΄. Μπράβο.

Τζούλιας Θεόδωρος : Ο Θεόδωρος με άριστη τακτική τερμάτισε άλλο ένα Μαραθώνιο με επίδοση 6.06΄.24΄΄ αποδεικνύοντας ότι αντέχει καλά ακόμη. Μπράβο Θόδωρα. Αξιέπαινος.

 Πλουμή Αργυρώ: Πολλά συγχαρητήρια και στη σούπερ γιαγιά από τα Ζωνιανά που έχει και 8 εγγόνια. Εύχομαι να έχει υγεία και να τρέχει για πολλά ακόμη χρόνια (6.23.14).

Αισθητή ομολογουμένως, ήταν η απουσία από τον κλασσικό μαραθώνιο των Καμπαξή Παντελή, Κυριακάκη Μπάμπη, Παντατοσάκη Γιάννη, Αλεβιζάκη Γιώργου, Δημήτρη Μπαρίκου και Πενταγιώτη Γιάννη. Ευχόμαστε του χρόνου να είναι καλά και να δώσουν το παρόν.

Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια και πολλούς επαίνους στην εξαιρετική αθλήτρια Πετρουλάκη Ελευθερία που  τερμάτισε πρώτη στις γυναίκες στον πρωϊνό αγώνα των 5km.

Κάνω μια ειδική αναφορά στον Μιχάλη τον Αφορδακό. Έναν πρωταθλητή που για δεκατρία συνεχόμενα χρόνια κερδίζει το Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου. Ο Μιχάλης προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του σε πολλούς αθλητές που με τις επιδόσεις τους τον δικαιώνουν και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι' αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια και επαίνους στο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, κ. Παναγόπουλο, και τους συνεργάτες του, καθώς επίσης σε όλους τους συνδιοργανωτές, στους ευγενικούς και ακούραστους εθελοντές και σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση. Επίσης πολλά συγχαρητήρια στο κόσμο που κατέκλεισε τους δρόμους και το στάδιο για την εμψύχωση των δρομέων. Η έμπνευση, η διάθεση και η προσφορά τους συμβάλλουν στη συνεχή αναβάθμιση του κλασσικού μαραθωνίου.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν και τερμάτισαν στον 34ο  κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας.

Ο μαραθώνιος είναι ο αγώνας που χρειάζεται πολύ προπόνηση, αρκετές θυσίες, προσήλωση στο στόχο και μεγαλείο ψυχής. Αναμετράται ο αθλητής με την απόσταση και με τον εαυτό του και όταν τερματίζει είναι νικητής.

Γιατί δεν έτρεξε μόνο την απόσταση αναμετρήθηκε με το σώμα του και νίκησε με την ψυχή του.

 Όταν όμως τερματίζει στο καλλιμάρμαρο στάδιο στην κυριολεξία μετατρέπει ένα ιστορικό άθλο σε σύγχρονο επίτευγμα αφού ζει τη μέθεξη ενός γεγονότος που απέδειξε ότι η δύναμη της ψυχής και η εξυπνάδα μπορούν να πετύχουν το αδιανόητο.

Και είναι εκείνη η στιγμή που η ιστορικότητα του τοπίου τον γυρίζει σε άλλες εποχές επιβεβαιώνοντας τις κλασσικές αξίες του αθλητισμού.

Ακολουθεί πίνακας με περάσματα, την τελική επίδοση και το μέσο όρο ανά 5 χιλ. 109 Κρητικών αθλητριών και αθλητών που συμμετείχαν:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 34ου ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

1ο 5αρι

21.1 km

30o km

Τελικός Χρόνος

ανα 5km

1ου  με 2ου μισού

 ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 ΒΟΥΡΕΞΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 ΤΖΙΩΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

 ΣΗΦΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΖΑΓΚΑΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 ΜΑΓΚΑΦΟΥΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΛΑΧΝΙΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΜΠΡΙΤΖΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΑΧΛΑΤΗ ΜΑΡΙΝΑ

 ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ ΒΑΛΑΝΤΗΣ

 ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 ΤΣΙΑΠΡΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 ΜΑΝΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΚΩΝΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 ΓΑΡΓΕΡΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

 ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΣΤΑΒΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

 ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ

 ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ

 ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

 ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

 ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

 ΜΟΥΡΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

 ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΚΟΥΦΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 ΒΑΝΔΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

 ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ

 ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

 ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 ΜΑΡΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

 ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

 ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΠΑΚΙΟΥΦΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ

 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 ΜΠΟΥΤΣΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΓΕΝΕΤΖΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 ΤΣΙΠΑ ΜΑΡΙΕΛΑ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ

 ΔΟΜΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΣΩΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 FEDDERSEN ELENA

 ΚΕΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΜΑΛΙΑΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 ΡΗΓΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

 ΣΑΡΙΚΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΠΑΚΚΙΔΗ ΣΥΛΒΙΑ

 ΓΡΥΦΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΜΕΛΙΣΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟ

 ΔΙΑΡΜΙΣΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

 ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΚΟΥΓΙΟΥΜΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 ΛΕΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

 ΠΙΤΣΙΚΑΚΗ ΤΟΥΛΑ

 ΠΑΠΑΔΟΒΑΣΙΛΑΚΗ ΕΦΗ

 ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΜΠΡΟΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

 ΚΑΛΙΟΡΑΚΗ ΚΑΛΙΑ

 ΖΑΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

 ΚΑΨΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

 ΧΑΤΖΗΑΔΑΜ ΛΑΜΠΡΟΣ

 ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΑΡΗΣ

 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 ΒΟΛΩΝΑΚΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ

 ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗ

 ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

 ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 ΒΑΜΒΟΥΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΑΤΣΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 ΖΑΒΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

 ΜΑΜΑΤΖΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 ΜΑΡΚΑΤΑΤΟΣ ΘΩΜΑΣ

 ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 ΜΑΡΚΑΤΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 ΣΕΛΙΑΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

 ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΡΕΝΑ

 ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ

 ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΜΩΡΑΙΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

 ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΤΖΟΥΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 ΠΛΟΥΜΗ ΑΡΓΥΡΩ

 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News