Απόψεις

Ας δώσουμε λίγο χώρο να συνυπάρχουν μαζί μας!

Kαθημερινές και αρκετά πιεστικές, για εξεύρεση λύσεων τις τελευταίες ημέρες, οι αναφορές των ΜΜΕ για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Ηράκλειο και ειδικά στους χώρους των δύο μεγάλων Νοσοκομείων του Νομού.

Της Χριστίνας Μοδάτσου *

Βαρύγδουπα τα λόγια που χρησιμοποιούνται, με μία και μοναδική λέξη να ακούγεται συνήθως, "απομάκρυνση".

Το που, πως και γιατί, δεν μας αφορά, η ευζωία των ζώων, ούτε αυτό μας αφορά, το να τους δώσουμε λίγο χώρο να συνυπάρχουν μαζί μας (το αυτονόητο), αυτό και αν δεν μας αφορά.

Ο πλανήτης είναι μόνο για εμάς, χωρίς αυτά όμως γύρω μας κάποια στιγμή δε θα υπάρχουμε ούτε εμείς. Καλό θα ήταν όλες αυτές οι προσπάθειες να επικεντρωνόταν στο πώς θα σταματήσει η ύπαρξη αδέσποτων κι αυτό μας οδηγεί σε εκείνον από τον οποίο ξεκινά το πρόβλημα και αυτό είναι αυτό το νοήμον ον που λέγεται άνθρωπος.

Εγκαταλείπει, κακομεταχειρίζεται, γίνεται αρκετά εγωιστής, δεν προσπαθεί να δει το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά μόνο επιφανειακά. Διώχνω από δίπλα μου ότι χαλάει την ησυχία μου, την αισθητική μου, την καθημερινότητά μου γενικά. Αντιμετώπιση λοιπόν του προβλήματος πριν αυτό γίνει πρόβλημα.

Δημιουργία αστυνομίας ζώων, με σκοπό τον έλεγχο και την επιβολή ποινών σε ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι δεν τηρούν τους νόμους, έλεγχος για την παράνομη αναπαραγωγή, έλεγχος των κυνηγών (ειδικά εδώ στην Κρήτη), για ζώα χωρίς σήμανση και αστήρωτα, την επιβολή σε κτηνιάτρους μικρού αριθμού δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων και πολλές άλλες σκέψεις για την λύση του προβλήματος.

Ενημέρωση των πολιτών (με σωστή όμως πληροφόρηση) σχετικά με αυτά τα αδύναμα πλάσματα και όχι προσπάθεια να τα παρουσιάζουμε ωσάν να είναι υπεύθυνα για τα δεινά μας, τα παρουσιάζουμε επικίνδυνα, δολοφόνους.

Ίσως αυτό να οφείλεται στην έλλειψη παιδείας. Στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε και δυστυχώς με τον ίδιο τρόπο κάποιοι μεγαλώνουν και τα παιδιά τους. Πριν κάποια χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τα ζώα τους, κοιμόταν μαζί τους, τα υπολόγιζαν. Κάποιοι θα αναρωτηθούν και οι ασθένειες; Ποιες ασθένειες άραγε, μήπως τα σκυλιά σε πολλά αναπτυγμένα κράτη δεν χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Διαφορετική αντιμετώπιση, υγιής προσέγγιση.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Αδέσποτα

Μικρός αριθμός, ελεγχόμενος, καμία επικινδυνότητα.

Σκυλάκια τα οποία σε κάποια δεδομένη στιγμή δημιούργησαν πρόβλημα απομακρύνθηκαν, με στοιχεία που υπάρχουν  στο Κυνοκομείο Ηρακλείου. Όλα τα σκυλιά είναι εμβολιασμένα και είμαστε πάντα δίπλα τους σε οτιδήποτε προκύψει.

Όλα τα θηλυκά είναι στειρωμένα και κάποια από τα αρσενικά. Δεν υπάρχουν άρρωστα, ταλαιπωρημένα, πεινασμένα. Η φροντίδα είναι καθημερινή και η προσπάθειά μας πάντα, είναι να παραμένει σταθερός ο αριθμός τους. Στα αρχεία του Δημοτικού Κυνοκομείου μπορείτε να ενημερωθείτε για τον αριθμό των σκύλων που έχουν απομακρυνθεί, πληροφοριακά τις τελευταίες ημέρες έφυγαν τρία.

Όσον αφορά τις "επιθέσεις" λέξη που συνήθως ακούμε;

Τα σκυλιά εδώ, δεν επιτίθενται, γαυγίζουν (κάποιες φορές), για να μιλήσουν, τα ενοχλεί (όχι πάντα) ο θόρυβος από κάποια μηχανάκια. Με μία σωστή διαχείριση του αναβάτη είναι κάτι που ξεπερνιέται. Είναι αυτό που αναφέρθηκε πριν, να υπάρχει διάθεση να τους δώσουμε λίγο χώρο να υπάρξουν.

Ας επισημάνουμε ότι δεν επέλεξαν εκείνα να έρθουν εδώ, αλλά ότι κάποιοι τα εγκατέλειψαν εδώ. Η πιθανή απομάκρυνσή τους από τον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο ζουν χρόνια τώρα θα οδηγήσει στον θάνατό τους. Εδώ είναι το σπίτι τους, χώρος που σέβονται και προστατεύουν.

Ας βοηθήσουμε να αλλάξει η αρνητική στάση, για όλα υπάρχει και μια άλλη πλευρά, με σωστές προϋποθέσεις και φυσικά με ασφάλεια για όλους.

Συνυπάρξτε μαζί τους για την καλή ψυχική υγεία, τη δική σας και τον παιδιών σας.    

*Η κ. Χριστίνα Μοδάτσου είναι αρχιτέκτων μηχανικός.

Σχόλια