default-image

Αναστολή του Δουβλίνο ΙΙΙ εδώ και τώρα

Απόψεις
Αναστολή του Δουβλίνο ΙΙΙ εδώ και τώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την Έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν στις 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση επιβεβαιώθηκε χωρίς περιστροφές αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εδώ και ενάμιση μήνα τώρα, δηλαδή ότι οι επιστροφές προσφύγων από Γερμανία και άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα στην Πατρίδα μας βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ είναι προ των πυλών καθώς πλέον από τον προσεχή Δεκέμβριο θα αρχίσουν να δρομολογούνται.

του Νότη Μαριά, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητή Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική Ανακοίνωση της Κομισιόν «σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα μέτρα επανέναρξης της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου» Βέβαια για να χρυσώσει το χάπι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «σε περίπτωση επανέναρξης μελλοντικά των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της δύσκολης κατάστασης στη συνολική λειτουργία του συστήματος ασύλου και, ως εκ τούτου, η διαδικασία αυτή θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει σταδιακά και κατά περίπτωση.

Η Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε απολογισμό της προόδου που θα σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό και να εκδώσει περαιτέρω συστάσεις πριν από το τέλος του έτους». Συνεπώς επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα από τα κράτη της Ε.Ε από Δεκέμβριο όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Και όμως, η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη και εύκολα προβλέψιμη, αρκεί να μην εστίαζε κανείς στην κυβερνητική προπαγάνδα αλλά στα γεγονότα.

Στις 15 Ιουνίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις Βρυξέλλες «την Δεύτερη Σύσταση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου».

Σύμφωνα με την τότε Ανακοίνωση της Επιτροπής απώτερος στόχος ήταν - και παραμένει - η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα ατόμων που αιτούνται άσυλο από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος του Δουβλίνο που κατέθεσε η Επιτροπή στις 4 Μαΐου 2016 επί της ουσίας δεν άλλαζε πολλά πράγματα και κυρίως δεν ακουμπούσε την αρχή της «χώρας πρώτης υποδοχής» βάσει της οποίας θα οργανωθούν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, οδήγησε πολύ λογικά στην παραπάνω Ανακοίνωση της 28ης Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, ο κ. Μουζάλας σε ένα ρεσιτάλ ανακοινώσεων, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, είχε φτάσει σε σημείο να αποκαλέσει «φαντασίωση και ψέμα» τις ανησυχίες μας για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του Δουβλίνο ΙΙΙ και επιπλέον, για να μας τη βγει και δήθεν «πατριωτικά», κατηγόρησε τη στάση μας ως δήθεν «αντεθνική».

Σε συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΙ στις 14 Αυγούστου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι' αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό». Δεν είχε προβλέψει όμως ο κ. Υπουργός την ταχύτητα των εξελίξεων που τον εκθέτουν πλέον ανεπανόρθωτα.

Εμείς από τη πλευρά μας πράξαμε το καθήκον μας, ενημερώνοντας υπεύθυνα τις τοπικές αρχές κατά την σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στις 17 Αυγούστου σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις στο θέμα των προσφύγων και την κατεπείγουσα λειτουργία επιπρόσθετων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Επιπλέον, με συνεχείς παρεμβάσεις μας ενημερώσαμε την κοινή γνώμη και προτείναμε μια σειρά μέτρων που μπορούν να φέρουν διέξοδο στο μείζον πρόβλημα της μαζικής παρουσίας  προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς όμως να το μεταφέρουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη.  

Κλειδί, όπως επαναλαμβάνω ακατάπαυστα εδώ και ένα χρόνο είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων - από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 -  για τις μετεγκαταστάσεις.  Βάσει των στοιχείων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι 28/9/2016 είχαν μετεγκατασταθεί συνολικά 5.651 άτομα: 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία.

Από τη χώρα μας πρέπει να μετεγκατασταθούν 66.400 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Εάν είχαν πραγματοποιηθεί έστω και οι μισές από αυτές τις μετεγκαταστάσεις, στην Ελλάδα θα είχαν απομείνει λιγότεροι από 30.000 πρόσφυγες αντί των 60.000 και πλέον εγκλωβισμένων προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Δυστυχώς όμως η Κομισιόν δεν φαίνεται να επιμένει στις μετεγκαταστάσεις παρά τις ανακοινώσεις του κ. Αβραμόπουλου μέσα στο καλοκαίρι ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους» (Βλ. σχετική Απάντηση στη Γραπτή Ερώτησή μας, 22/8/2016).

Το ίδιο ισχύει και για τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, καθώς από τις 20 Μαρτίου - οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας - έχουν γίνει μόλις 578. Εάν επέστρεφαν στην Τουρκία όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, δεν θα βρίσκονταν σήμερα στα νησιά 14.000 και πλέον εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Σε αυτούς τους τομείς η Ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλα περιθώρια να ασκήσει πίεση για τον απλούστατο λόγο ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και η διεκπεραίωσή τους αποτελεί δέσμευση των κρατών μελών της Ε.Ε.

Από εκεί και πέρα οι αρμόδιες Αρχές της χώρας μας πρέπει να αρνηθούν οποιαδήποτε επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων βάσει του Δουβλίνο ΙΙΙ.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική πλευρά αξιοποιώντας το άρθρο 72 Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει μονομερώς για λόγους δημόσιας τάξης  και εσωτερικής ασφάλειας σε αναστολή της εφαρμογής του Δουβλίνο ΙΙΙ μέχρις ότου το ισχύον Σύστημα του Δουβλίνου καταργηθεί και στη θέση του έρθει μία Συμφωνία που πλέον θα κατανέμει δίκαια και αναλογικά τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των κρατών της Ε.Ε. όπως έχω επανειλημμένα τονίσει.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News