default-image

Η πνευματική αίγλη της Αθήνας

Απόψεις
Η πνευματική αίγλη της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα ανακηρύχτηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και είναι η 18η πόλη που έχει κατακτήσει αυτόν τον τίτλο.

Είναι μια τιμητική διάκριση που αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της, καθώς πρωταγωνιστεί πλέον στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή ως συνδιαμορφωτής διακρατικών εξελίξεων.  

της Χρυσάνθης Καμπουράκη, μέλους της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ο αριθμός των συνυποψηφίων της ήταν πολύ μεγάλος, όμως η ελληνική πρωτεύουσα επικράτησε με τον πλήρη και ελκυστικό φάκελο που κατέθεσε.

Η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν να ενισχύσουν την πρόσβαση των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο, προώθηση της ανάγνωσης βιβλίων ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, φεστιβάλ, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικούς διαγωνισμούς και άλλες εκδηλώσεις.

Στα θετικά που συνυπολογίστηκαν για την επιλογή της Αθήνας είναι οι πολιτιστικές της υποδομές, η πολιτισμική της αίγλη και η εμπειρία που διαθέτει σε αυτές τις διοργανώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, 23 Απριλίου 2018, και θα ολοκληρωθεί 23 Απριλίου 2019. Η διάκριση αυτή είναι μεγάλη επιτυχία της Αθήνας, αλλά και μεγάλη ευθύνη.

Επιδίωξη αποτελεί να αναδειχτεί η Αθήνα σε ένα σύγχρονο πολιτισμικό κέντρο, να προβληθεί η πνευματική κληρονομιά και να ελκύσει μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα, που θα γευτεί όχι μόνο τις φυσικές καλλονές, αλλά θα προσεγγίσει και τις πολιτισμικές παρακαταθήκες της.

Η Ελλάδα αξίζει βέβαια το θαυμασμό και το σεβασμό των άλλων χωρών ως πνευματική μητρόπολή τους, αφού τους έδωσε τα φώτα του μεγάλου ανθρωποκεντρικού πολιτισμού της. Η Αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., του "χρυσού αιώνα του Περικλή", τους δίδαξε τις αξίες της Δημοκρατίας, της ευβουλίας, του ανθρωπισμού.

Και η σύγχρονη Αθήνα θα ανταποκριθεί στη νέα πρόκληση που ανέλαβε, να προβάλλει παγκοσμίως την πνευματική ακτινοβολία του βιβλίου, την αξία των πνευματικών αγαθών σε μια εποχή με κυρίαρχα τα νεοφιλελεύθερα και τεχνοκρατικά πρότυπα, όπου το υλιστικό πνεύμα αλλά και η εμπορευματοποίηση των αξιών αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους.

Και πάλι λοιπόν η Αθήνα καλείται να παραδειγματίσει τους λαούς και να τους υποδείξει την οδό των Γραμμάτων, των Επιστημών, του ορθού Λόγου, της έκφρασης και της δημιουργίας, που καταξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και την ιστορική πορεία των λαών.

Το πνευματικό κύρος της Αθήνας, επίσης, αναδεικνύεται και από το συνέδριο που έλαβε χώρα 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης και αφορούσε στα "Γλυπτά του Παρθενώνα", 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, μηχανικοί και νομικοί, οι οποίοι παρουσίασαν τις έρευνες και τις εξελίξεις για τα Γλυπτά, που αφαίρεσε ο Έλγιν βίαια από την Ακρόπολη.

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών, που υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Θα ανανεωθεί επιπρόσθετα και η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο και τη γενέτειρά τους, την Αθήνα.

Πατριωτικό βέβαια καθήκον αποτελεί η συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών για την επάνοδό τους στην πατρίδα μας, δικαιώνοντας και τις προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης.

Η ελληνική πρωτεύουσα λοιπόν, ως πολιτισμική μητρόπολη των λαών, δικαιούται να διεκδικεί την περίοπτη θέση που της αξίζει, τοποθετώντας τα επιτεύγματα του νου και τον άνθρωπο-δημιουργό στο επίκεντρο της πνευματικής ζωής, προβάλλοντας παντού το μεγαλείο του πολιτισμού μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News