Απόψεις

Θα ζήσουμε μαζί! 

Με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη ξεκίνησε μια καταστροφολογία για το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες στον τουρισμό, στην οικονομία... ακόμα και στον πολιτισμό μας.

Με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη ξεκίνησε μια καταστροφολογία για το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες στον τουρισμό, στην οικονομία...ακόμα και στον πολιτισμό μας.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία.

Απειλή πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και βέβαια και για την υπόλοιπη κοινωνία είναι τα απομονωμένα κλειστά στρατόπεδα, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε επαρκείς υποδομές υγιεινής. Απειλή είναι όσοι κερδοσκοπούν αναλαμβάνοντας τη σίτιση προσφύγων και τελικά τους παρέχουν μόνο πατάτες.

Για αυτό απαιτούμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα "στο πουθενά". Κατάλληλες υποδομές. Μέριμνα για τη σωστή σίτιση, ειδική μέριμνα για τη διατροφή εγκύων, μωρών, παιδιών. Ιδιαίτερα στο θέμα της διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία των catering έχει δείξει τεράστιες απάτες με υπερκοστολόγηση γευμάτων που δεν τρώγονται. Για αυτό και είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εταιρίες catering που έχουν προκαλέσει προβλήματα με το άθλιο φαγητό που παρέχουν και να προκριθούν άλλες λύσεις όπως η ύπαρξη υποδομών για μαγείρεμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και όχι γκετοποίησή τους. 

Οι όποιες συγκρίσεις με τα νησιά του Β.Αιγαίου είναι άτοπες. Από τα νησιά αυτά περάσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί περισσότεροι από όσους υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, τις τόσο απαράδεκτες για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι τοπικές οικονομίες δούλεψαν, τα δρομολόγια των πλοίων πολλαπλασιάστηκαν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα λειτούργησαν ακόμα και το χειμώνα.

Για όσους πάλι ανησυχούν για το "πλήγμα στο πολιτισμό μας", το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως ο ρατσισμός και μισαλλοδοξία δεν είναι δείγματα πολιτισμού. Πολιτισμός είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η έγνοια για τον κατατρεγμένο.

Πρόσφυγες θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια. Και το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν είναι μικρό. Οι βάσεις του πολέμου "φιλοξενούνται" στον τόπο μας, ήρθε η ώρα να φιλοξενηθούν και τα θύματά τους.

Θα ζήσουμε μαζί!

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών (Χανιά)

Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Ρέθυμνο)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια