Απόψεις

Ολυμπιακός, πολιτικός, προσφυγικός Αύγουστος 2016…

Σε πρωτόγνωρα μεγέθη για τα δεδομένα των Ελληνικών ιστορικών Ολυμπιακών επιτυχιών, διευρύνεται ο αριθμός των Ολυμπιακών μεταλλίων για τη χώρα μας στο Ρίο της Βραζιλίας.

Σε πρωτόγνωρα μεγέθη για τα δεδομένα των Ελληνικών ιστορικών Ολυμπιακών επιτυχιών, διευρύνεται ο αριθμός των  Ολυμπιακών μεταλλίων για τη χώρα μας στο Ρίο της Βραζιλίας.

Του Μαρίνου Παττακού

Οι Έλληνες αθλητές έβαλαν πλάτη, αγωνίστηκαν και πέτυχαν με κόντρα τον άνεμο της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, στέλνοντας παντού σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα:

«Τούτος  ο τόπος και στις δυσκολότερες εποχές έχει αντοχές, μπορεί να γεννά ολυμπιακούς ήρωες άνδρες και γυναίκες νικητές…».

Όμως παρά τις τελευταίες ανέμελες ημέρες του Αυγούστου και τις στιγμές υπερηφάνειας που χάρισαν σε όλους μας οι Ολυμπιονίκες του Ρίο, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να ευρίσκεται σε περίοδο  βαθιάς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών  και η αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να πείσουν τους Έλληνες στην εφαρμογή των δυο μνημονίων, δημιούργησαν μια νέα πολιτική συγκυρία με την πρώτη φορά αριστερά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου.

Είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο αυτή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κατάλαβε ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι βαθμοί ελευθερίας  των θεσμών, των επιχειρήσεων και των πολιτών μειώθηκαν.

Η οικονομική ασφυξία είναι εμφανής παντού ακόμη και στις τουριστικές περιοχές, που φέτος παρά την αυξημένη κίνηση είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, λόγω  του αυξημένου ΦΠΑ και της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών στα νησιά του Αιγαίου. Ο πολιτικός Αύγουστος 2016 παρουσιάζει μία οικονομία παγιδευμένη στη στασιμότητα και στην επενδυτική απαξίωση, αφού κυβερνητικοί υπουργοί βάζουν εμπόδια σε προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, αυξάνοντας το επαναχρηματοδοτούμενο χρέος  της χώρας ανακυκλώνοντας την κρίση.

Στον προσφυγικό Αύγουστο του 2016 ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, στα ελληνικά νησιά  αυξάνεται η ροή των προσφύγων και μεταναστών, σε σχέση με τις μηδενικές ροές των προηγούμενων εβδομάδων.   

Από το πρωί  της προηγούμενης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής, είχαν φτάσει 261 και το Σάββατο άλλοι 144, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά πλέον τους 11.200. Το γεγονός που προκάλεσε έκπληξη ήταν η άφιξη μίας ομάδας μεταναστών σε πολυσύχναστη παραλία της Μυκόνου.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σε κρητικό ραδιόφωνο, ότι η Γερμανία αποφάσισε να στείλει στην Κρήτη πάνω από 3.000 μετανάστες. Ακολούθησαν διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δηλώνοντας την είδηση ανυπόστατη διαβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η Κρήτη δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000.

Προσφυγικό «παραλήρημα»  προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Κρήτη, με πολιτικές παρενέργειες και τη άδικη επίθεση κατά του Δημάρχου Ηρακλείου, ως «μεσολαβητής» στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις Δημάρχους της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός παραδέχτηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ότι ήταν δική του η πρωτοβουλία για μια σημαντική σύσκεψη εν μέσω τουριστικής περιόδου, για να δώσει τις οδηγίες που έπρεπε, προσθέτοντας ότι εφόσον χρειαστεί θα πάνε στην Κρήτη 2.000 με χρηματοδότηση της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση εμφανίζεται αμήχανη, χωρίς σχέδιο ούτε για την οικονομική, ούτε για την προσφυγική κρίση, αλλά με πρωτεύοντα στόχο πως θα διατηρηθεί στην εξουσία.

 Για το σκοπό αυτό συνεχίζει τις διαδικασίες ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου,  καθιερώνοντας στην τηλεοπτική αγορά με τις τέσσερις άδειες, επιβάλλοντας νέα φορολογικά μέτρα για να μην ενεργοποιήσει τον περιβόητο «κόφτη».

Με αυτές τις συνθήκες η χώρα θεωρείται αδύνατον να προοδεύσει. Η ανάγκη για περισσότερη οικονομία και κοινωνική ελευθερία κρίνεται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε και αυτό  μόνο η Νέα Δημοκρατία  έχει τη δυνατότητα να αναδείξει με το δικό της πρόγραμμα, ρεαλιστικό, δίκαιο και αποτελεσματικό, μακριά από τις αγκυλώσεις του κρατισμού και τις παθογένειες του παρελθόντος.  

Τον Αύγουστο  που διανύουμε η δημοσκοπική  υπεροχή  που παρουσιάζει  η Νέα Δημοκρατία,  δίνει νέα πολιτική ευκαιρία στους Έλληνες για να προσπεράσουν, ακολουθώντας μία νέα καλύτερη ελπιδοφόρα πορεία δημιουργίας και ανάπτυξης της χώρας.

Ο Ελληνικός, Ολυμπιακός, πολιτικός και προσφυγικός Αύγουστος 2016  φεύγει και το μόνο που θα απομείνει για τους Έλληνες  είναι  τα Ολυμπιακά μετάλλια των αθλητών μας στο Ρίο  και η ελπίδα από τις εκλογές που έρχονται...

Σχόλια