Απόψεις

Ο γύπας που δε θα ξαναπετάξει

Τρεις Αυγούστου, γύρω στις 11 π.μ., στη γέφυρα του Αποσελέμη έχουν σταματήσει 30 οχήματα εκατέρωθεν της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου. Παρά τους 32 βαθμούς Κελσίου κανένας δεν κορνάρει, κανένας δε διαμαρτύρεται. Σιωπηλός ο κόσμος προσπαθεί να βοηθήσει έναν έφηβο γύπα να ξαναπετάξει.

Ο Γ. Σμπώκος

Η Αστυνομία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουν ήδη ειδοποιηθεί. Μια ολόκληρη ad hoc κοινωνία σκοπού διασώζει και μεταφέρει το γύπα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο γύπας είναι μάλλον δηλητηριασμένος.

Χρόνια τώρα, το Μουσείο, η Αστυνομία, το Δασαρχείο, ο Σταύρος, ο Άρης, ο Δημήτρης, ο Πέτρος και εκατοντάδες ακόμη ενεργοί πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν τον πληθυσμό των 1.000 περίπου γυπών που έχουμε στην Κρήτη, το σημαντικότερο πληθυσμό της Ευρώπης. Χρόνια τώρα ένα ολόκληρο επιτελείο επιστημόνων παρακολουθεί τον πληθυσμό, καταγράφει και διασώζει δηλητηριασμένα ή χτυπημένα ζώα.

Η Ομάδα Εργασίας ενάντια στα δηλητήρια της Ορνιθολογικής Εταιρείας (http://www.ornithologiki.gr), η Ομάδα Σκύλων ανίχνευσης δηλητηρίων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (http://www.nhmc.uoc.gr/el/ENSAIP%20ARCTUROS%20MFIK%20POIMENIKA) και ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (http://www.wild-anima.gr/anima/index.php/el/) είναι ένα δείγμα μόνο των φορέων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη της άγριας πανίδας.

Απέναντί τους, χρόνια τώρα, ασυνείδητοι τοποθετούν φόλες για να καταπολεμήσουν "επιβλαβή" για τις καλλιέργειες ή τις περιουσίες τους είδη. Αυτοί οι ασυνείδητοι δεν είναι άγνωστοι. Έχουν όνομα, είναι γείτονες, φίλοι, θείοι ή παππούδες κάποιου από εμάς. Συνεχίζουν ανενόχλητοι να δηλητηριάζουν πρωτογενώς οικόσιτα και δευτερογενώς πτωματοφάγα ζώα. Δειλοί, μικρόθυμοι και οκνηροί, εκτελούν νύχτα τα νοσηρά τους σχέδια. Το μήνα Αύγουστο μόνο βρέθηκαν πάνω από δέκα δηλητηριασμένα ζώα. Τρία στο Ροδάκινο, ένα στον Αποσελέμη, δύο στις Τρεις Εκκλησιές, δύο στον Κερατόκαμπο... Τοποθεσίες όλες όπου εμείς οι άδολοι κάνουμε τις διακοπές μας.

Ο έφηβος γύπας της φωτογραφίας δε θα ξαναπετάξει. Συγχαρητήρια στο σιωπηλό κόσμο της διάσωσης του Αποσελέμη. Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να βγει από τη σιωπή του και να φωνάξει.

Σημείωση νομικού περιεχομένου: Τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 1650/1986: στ) η θανάτωση, ο αφανισμός, η κατοχή ή η σύλληψη προστατευόμενων ειδών της άγριας χλωρίδας ή πανίδας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που η συμπεριφορά αφορά αμελητέα ποσότητα αυτών των ειδών και έχει αμελητέο αντίκτυπο στο καθεστώς διατήρησης των ειδών, ζ) η εμπορία με προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας ή χλωρίδας ή μερών ή παραγώγων αυτών, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που η συμπεριφορά αφορά αμελητέα ποσότητα των ειδών αυτών και έχει αμελητέο αντίκτυπο στο καθεστώς διατήρησης των ειδών, και η) κάθε συμπεριφορά που προκαλεί την ουσιαστική υποβάθμιση του οικότοπου/ενδιαιτήματος μέσα σε προστατευόμενη περιοχή (άρθρο 3 του Ν. 4042/2012).

Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (άρθρο 16 του Ν. 4039/2012). Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων (άρθρο 46 του Ν. 4235/2014).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια