Απόψεις

"Κάθαρση" στη Δικαιοσύνη;

Σχεδόν κάθε πρωί διαβάζω την "Αυγή". Για λόγους ιστορικούς. Και από παράδοση. Και όχι μόνο. Στην εφημερίδα αυτή έχουν δανείσει την πένα τους πολλοί εκλεκτοί κονδυλοφόροι. Της δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας. Της επιστήμης και της διανόησης. Τον αγώνων για τη δημοκρατία, τις ανθρώπινες ελευθερίες και το Κράτος Δικαίου. Κυρίως, όμως, για την ανανέωση της πολύπαθης Αριστεράς.

γράφει ο Αντώνης Ν. Βγόντζας

Όσο εδώ καλά. Από τότε, όμως, που αποφάσισε να εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, συμβαίνουν πολλά και ανησυχητικά. Το τελευταίο κρούσμα; Το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης Πέμπτης. Με πελώρια γράμματα: "Κάθαρση στη Δικαιοσύνη". Περίπου ως εντολή. Αν όχι ως αίτημα και διεκδίκηση.

Αφορμή ή αφετηρία; Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τα κακουργήματα, με την οποία ακυρώθηκε η κλήση για την εμφάνιση στο δικαστήριο δεκατριών αλλοδαπών. Ενός Γάλλου και δώδεκα Γερμανών.

Αιτία της ακύρωσης; Δεν έχει μεταφραστεί έγκαιρα στη γλώσσα τους το παραπεμπτικό βούλευμα. Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται πλήρως στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δεν έχει μέχρι σήμερα εμφανιστεί κανένας που να αμφισβητεί την ορθότητα αυτής της απόφασης.

Όλα αυτά τα έχω εξηγήσει αναλυτικά και με απλό τρόπο από την ίδια αυτή στήλη την περασμένη Παρασκευή.

Γιατί επανέρχομαι; Γιατί πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το χώρο της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Ο ετσιθελισμός ορισμένων στελεχών την περασμένη χρονιά μάς οδήγησε εκεί που οδηγηθήκαμε. Ο επόμενος στόχος τους; Είναι ολοφάνερο. Σχεδιάζουν και επιχειρούν την άλωση της Δικαιοσύνης. Δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Ξευτέλισαν μάλιστα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, στέλνοντάς τον να υποβάλει γραπτή αίτηση της κυβέρνησης να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη δίκη το γρηγορότερο δυνατό.

Προφανώς ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης είναι αναλώσιμο προϊόν.

Η Αριστερά έχει περάσει πολλές περιπέτειες. Τα οράματα των πιο σημαντικών εκπροσώπων της Αριστεράς έχουν σφαγιαστεί πολλές φορές. Εκεί που δεν έχει ξεμπερδέψει εύκολα η Αριστερά είναι το Κράτος Δικαίου. Αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση για αυτήν η διαχείριση του κορυφαίου θεσμού της Δημοκρατίας.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του '15 ότι στόχος και μεγάλη υπόσχεση της κυβέρνησής του θα ήταν το Κράτος Δικαίου. Λίγο μάλιστα αργότερα να δήλωνε ότι αυτός είναι ο εγγυητής καθεμιάς διάταξης του Συντάγματος.

Για να το ξανασκεφτούν! Όποιοι αμάρτησαν σε βάρος του Κράτους Δικαίου, το πλήρωσαν ακριβά.

Σχόλια