Απόψεις

Το τέλος των success stories

Πριν από ένα χρόνο, ακούγαμε δημοσιεύματα που ήθελαν τις χώρες του Νότου να έχουν μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η χώρα μας να βυθίζεται καθώς το καράβι της έπλεε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Πιστεύω πως όσοι παρακολουθούσαν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015 θα θυμούνται τις φιγούρες Ευρωπαίων αξιωματούχων να υπερτονίζουν τις προσπάθειες που κάνουν χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία και να καλούν την Ελλάδα να τις μιμηθεί.

Γράφει ο Νίκος Κοσμαδάκης*

Μετά από ένα χρόνο, η κατάσταση έχει αναστραφεί. Η Ελλάδα, πλέον, φαντάζει το αγαπημένο παιδί της Ευρώπης, ενώ οι άλλες χώρες του Νότου φέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Γιατί, όμως, μιλάμε για το τέλος των success stories, των ιστοριών ή των αφηγήσεων, οι οποίες είχαν τη μορφή επιχειρήματος που Ευρωπαίοι διηγούνταν στους Έλληνες πολιτικούς για να πάρουν στάση ανάλογη όπως τα κράτη που ανέφερα;

Τα υψηλά ποσοστά που έλαβε ο Μάριο Ραχόι καθησύχασαν την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που έβαλε τη χώρα του να υπογράψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και πήρε τον Ιούνιο του 2016 υψηλά εκλογικά ποσοστά, κατέδειξε στα μάτια των φίλων της Ευρώπης ότι οι Ισπανοί στηρίζουν την ευρωπαϊκή ιδέα. Δυστυχώς, όμως, η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με το έλλειμμά της. Με ένα έλλειμμα που κυμάνθηκε στο 5,1% για το 2015, και δείχνει πως είναι αδύνατο το έλλειμμα να φτάσει κάτω του 3% για το έτος 2016. Το υψηλό έλλειμμα συνηγορεί στην έλλειψη αξιοπιστίας του Συμφώνου και, άρα, των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Πέρα, όμως, από την Ισπανία, η Πορτογαλία φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ύπαρξη προοπτικής ανάπτυξης. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές της Πορτογαλίας ακολουθούν καθοδική πορεία και, σε συνδυασμό με το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά, η πορτογαλική ανάπτυξη τίθεται εν αμφιβόλω. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως το έλλειμμα της Πορτογαλίας, με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί, δεν μπορεί να πέσει κάτω του 3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να ζητάει περισσότερες πολιτικές λιτότητας και μείωσης κρατικών δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης.

Η Ιταλία συμπληρώνει το παζλ της κρίσης του Νότου. Η κρίση της Ιταλίας είχε ορόσημο τις τράπεζές της. Το Βrexit στοίχισε στην Ευρώπη. Στοίχισε στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες υπέστησαν ταλαιπωρία. Οι ιταλικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι το θύμα της κρίσης. Έχουν χάσει πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησής τους. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με την ενίσχυση 150 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες. Οι τράπεζες πήραν μια βαθιά ανάσα, χωρίς αυτό να σημαίνει τη θεραπεία της ασθένειάς τους.

Το Brexit ήταν η αφορμή να δει η Ευρώπη το ρόλο της πιο ρεαλιστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ελλάδα δεν είναι το θύμα της κρίσης. Φαίνεται, επίσης, πως οι χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε τραπεζικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Και, πλέον, η Ε.Ε. μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς οφείλουν να ανασυντάξουν ένα σχέδιο σωτηρίας για τις οικονομίες του Νότου. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ειδάλλως η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη θα συνεχίζει να υπονομεύεται, ενώ, παράλληλα, ο ευρωσκεπτικισμός θα γιγαντώνεται.

Σίγουρα, πάντως, το καλοκαίρι του 2016 έρχεται να διαψεύσει το καλοκαίρι του 2015 και, πλέον, μιλάμε για το τέλος των success stories που στα αφτιά των ευρωσκεπτικιστών ακουγόταν ως μια καλοστημένη προπαγάνδα.

* O Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας (nkosmadakis@ymail.com).

Σχόλια