default-image

Π.Μπαριτάκης: Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε

Κρήτη
Π.Μπαριτάκης: Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους (από περίπου 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα), λόγω των βαρών που καλούνται να σηκώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι, προχωρούν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων, καθώς αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, τη στιγμή που θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 - 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» την άνοιξη του 2017.

Καταιγίδα φόρων πλήττει μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Έως τα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ από τον Σεπτέμβριο, θα έρθει και η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως κάθε χρόνο το μπαράζ των φόρων ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Για εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 40 δις το 2010 στα 90 δις σήμερα μιλά ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Παύλος Μπαριτάκης στο Ράδιο 9,84 και παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης των 100 δόσεων που τελικά δεν κατάφερε να να ακολουθήσει ούτε το 30% των οφειλετών.

Δύσπιστος και τις δηλώσεις της Λούκα Κατσέλη, ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ομαλότητας και σταθερότητας, καθώς ''το επόμενο διάστημα θα δούμε θετικά  σημάδια στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News