Απόψεις

Ορθοδοξία και πολιτική

Θέλω πολύ να γράψω για την Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Κολυμπάρι των Χανίων. Ποιο φρόνιμο μου φαίνεται: Να περιμένω λίγο ακόμη. Να διαβάσω, με προσοχή, τα πρακτικά της Συνόδου. Και να μελετήσω σε βάθος τα συμπεράσματά της. Και μετά...

του Αντώνη Βγόντζα

Πρέπει να εξηγήσω τους δισταγμούς μου.

Τρέφω μεγάλο σεβασμό στην Ορθοδοξία. Τον ιστορικό ρόλο της. Και τις προοπτικές της. Και από την άλλη είναι η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος μετά το καταστρεπτικό Σχίσμα του 1054.

Τρέφω, επίσης, μεγάλη εκτίμηση για το ρόλο και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους αγώνες για την ελευθερία του έθνους μας. Παρά τις κάποιες και ελάχιστα τεκμηριωμένες ενστάσεις ορισμένων δογματικών και στρατευμένων ιστορικών, η Ορθοδοξία συνέβαλε τα μέγιστα στην οικοδόμηση και ενίσχυση της εθνικής μας συνείδησης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα περισσότερο και διαρκέστερα από ό,τι η ελληνική γλώσσα.

Πρέπει, όμως, να εξομολογηθώ και μια άλλη βαθιά έγνοια μου για τις αναστολές μου. Πολλές φορές, όχι σπάνια, η θρησκεία και οι οργανωμένες εκφράσεις της χρησιμοποιήθηκαν για τραχείς πολιτικούς στόχους. Με κίνητρα που βρίσκονται πολύ έξω από τη λογική, τη φιλοσοφία και τους κανόνες της ίδιας της θρησκείας.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα στελέχη της Εκκλησίας που παροικούν στους σκοτεινούς διαδρόμους της πολιτικής εξουσίας.

Έχουν γραφεί πολλά για τις ύποπτες σχέσεις αρχιερέων του Καθολικισμού με τους ναζί. Και, ουσιαστικά, δεν έχουν καταρριφθεί τα σχετικά δημοσιεύματα ή και βιβλία.

Δεν αμάρτησε μόνο ο Καθολικισμός. Αμάρτησαν και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στα χρόνια του Μπολσεβικισμού. Αμάρτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία και εδώ, στην Ελλάδα. Ποιος πρωταγωνίστησε στο ανάθεμα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο μέσο της κρίσης του εθνικού διχασμού; Ποιοι λιθοβόλησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στα ιστορικά εκείνα χρόνια; Δεν πρωταγωνίστησε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών;

Είμαι, σχεδόν, βέβαιος ότι πολλοί πολιτικοί εναγκαλίζονται την Εκκλησία για ανήθικους λόγους. Για να αποκτήσουν αθέμιτα ερείσματα, διαμέσου αυτής. Για να προωθήσουν στόχους κατάκτησης και διατήρησης στην πολιτική εξουσία. Και αυτοί είναι επικίνδυνοι. Και οι ιεράρχες που δέχονται να μετατραπούν σε αθύρματα τέτοιων ανήθικων σχεδίων.

Άλλωστε τι κρύβεται πίσω από την άρνηση ορισμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών για να προσέλθουν στη Σύνοδο; Είμαι βέβαιος. Πολιτικοί είναι οι στόχοι και πολιτικά τα κίνητρα.

Σχόλια