default-image

Απ΄τα ψηλά στα χαμηλά

Απόψεις
Απ΄τα ψηλά στα χαμηλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έξω πάμε καλά» είχε πει παλιότερα ο Καραμανλής (ο γνήσιος). Φράση που από τότε καθιερώθηκε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο. Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα μπορούσε κανείς να το ισχυριστεί αυτό σήμερα, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά πως υπάρχουν πλέον σύννεφα στις σχέσεις μας με όλους σχεδόν τους γείτονές μας, ξεκινώντας από το διαρκή "πονοκέφαλο" των εξωτερικών μας σχέσεων, την Τουρκία.

γράφει ο Δημήτρης Καρατζάνης

Πέρα από τις γνωστές αξιώσεις, παραβιάσεις, αμφισβητήσεις κ.λπ., η χώρα αυτή προχώρησε χθες σε μια ευθεία πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, στην έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό, η πρώτη όμως που πραγματοποιείται ενώπιον της επίσημης Τουρκίας και συγκεκριμένα του γενικού διευθυντή των Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας.

Το γεγονός, εκτιμούμε, συνιστά κλιμάκωση των προκλήσεων, "μήνυμα" σε μας και τη χριστιανική Ευρώπη και ενδιάμεσο βήμα για επανάληψη της ενέργειας με την παρουσία πιστών. Ή, ίσως, την "ανταλλαγή" της με υποχώρηση από μέρους μας σε κάποιο άλλο πεδίο.

Το υπουργείο μας των Εξωτερικών, πάντως, πέρασε μάλλον χαλαρά το θέμα με μια "χλιαρή" ανακοίνωση, την οποία μάλιστα έσπευσε να "αποδυναμώσει" ο υφυπουργός κ. Ξυδάκης, δηλώνοντας πως δεν έγινε και τίποτα, γιατί «το να διαβαστεί θρησκευτικό κείμενο μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν είναι έλλειψη σεβασμού». Αφού το λέει βέβαια ο κ. Ξυδάκης, που διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού, "τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων";

Δεν πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς, μέχρι τώρα την αντίδραση του κ. Καμμένου. Φόρεσε άραγε τη στολή παραλλαγής για να τρομάξουν οι Τούρκοι ή την κρατά εφεδρεία για... σοβαρότερες προκλήσεις;

Ένταση όμως στις σχέσεις μας δεν έχει δημιουργηθεί μόνο με την Τουρκία, την απειλή και τις προκλήσεις της οποίας βιώνουμε δεκαετίες. Την ίδια σχεδόν ώρα που συνέβαιναν αυτά στην Αγιά Σοφιά, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, είχε ένα καθόλου ευχάριστο πρωινό στα Τίρανα. Εκεί όπου, διαμαρτυρόμενοι Τσάμηδες - απόγονοι των εγκληματιών πολέμου, συνεργατών των Γερμανών - είχαν καταλάβει το χώρο μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδό του στο υπουργείο. Οι Αλβανοί υπεύθυνοι "προσφέρθηκαν" να τον μπάσουν στο κτήριο από πλαϊνή είσοδο, κάτι που εκείνος απέρριψε - ευτυχώς - ασυζητητί.

Ανεξάρτητα πάντως από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν και τη σταθερή ελληνική θέση, ότι για μας δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων, οι Αλβανοί επιχειρούν να "σηκώσουν" το θέμα σε κάθε ευκαιρία, όπως έκαναν και χθες. Είναι δε βέβαιο ότι μελλοντικά θα το βρούμε μπροστά μας, καθώς από τις 15 του Φλεβάρη έχει κατατεθεί, από τους εθνικιστικούς συλλόγους των Τσάμηδων, ογκώδης φάκελος για το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Συνεπώς θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα, σοβαρά και τεκμηριωμένα, για να τους αντιμετωπίσομε εκεί ή σε όποιο άλλο φόρουμ μας προκαλέσουν.

Τέλος, έχουμε τον τελευταίο καιρό κλιμάκωση της έντασης - ακόμα και εδαφικές παραβιάσεις - με τα Σκόπια. Κυρίως λόγω της προκλητικής στάσης τους στο προσφυγικό, αλλά και από το ότι, εξαιτίας μας, συνεχίζουν να μένουν εκτός ΝΑΤΟ.

Γεγονός είναι, πάντως, πως παρ' όλες τις μεγαλοστομίες που ακούμε από την κυβέρνηση, για ανεξάρτητη, δυναμική, πολυδιάστατη κ.λπ. εξωτερική πολιτική, η μαύρη αλήθεια είναι πως έχομε κατρακυλήσει από την ηγεμονική θέση που είχαμε στα Βαλκάνια, στις αρχές της δεκαετίας του '90 (όταν κατέρρευσε ο υπαρκτός Σοσιαλισμός), στο τελευταίο σκαλί.

 Καταφέραμε, από κακές εκτιμήσεις, λάθη (π.χ. στο Μακεδονικό) και καταστροφική οικονομική πολιτική, να πετύχομε το σχεδόν ακατόρθωτο για χώρα ενταγμένη από χρόνια στο δυτικό πλέγμα συμμαχιών. Να μας κουνούν το δάκτυλο ακόμα και χώρες όπως τα Σκόπια και η Αλβανία.

Και το ωραίο είναι ότι ορισμένοι τουλάχιστον που μας έφτασαν εδώ εξακολουθούν να βρίσκονται στο δημόσιο βίο, κάποιοι μάλιστα να θεωρούνται και... εθνικό κεφάλαιο.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο... στρατάρχης Καμμένος, αν φτάσουν τα πιο δύσκολα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News