Απόψεις

Κυβερνήστε "ρε"!

Άλλο και τούτο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κυβερνήσει με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου. Απέτυχε τις τελευταίες μέρες να επαναλάβει τις θριαμβολογίες για το success story της φοροκαταιγίδας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο κινείται ανάμεσα στο εξαιρετικά δύσκολο και το αδύνατο.

γράφει ο Αντώνης Βγόντζας

Και, όπως φαίνεται, κατρακυλάει στις δημοσκοπικές της επιδόσεις.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες επανέλαβε τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος μέχρι το τέλος του μήνα και άφησε ανοιχτό το θέμα της επικύρωσης της αναθεώρησης του Συντάγματος με δημοψήφισμα!

Ε, τι μας θύμισε η κ. Όλγα Γεροβασίλη! Έχουμε δύο ιστορικά προηγούμενα επικύρωσης του Συντάγματος με δημοψήφισμα. Το 1968! Και το 1973! Συμπτωματικά, στις χρονιές που ήταν κυρίαρχη η δικτατορία! Καλά, δεν το σκέφτηκαν αυτό; Μπορεί η ακτινολόγος κ. Γεροβασίλη να μη γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία μας. Στην κυβέρνηση, όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πρέπει να θυμούνται. Είτε γιατί τα έζησαν τα γεγονότα. Είτε γιατί από συνήθη επιμέλεια διάβασαν για τα πέτρινα εκείνα χρόνια.

Και ερμηνεύονται εύκολα αυτά τα δύο προηγούμενα. Η κύρωση και επικύρωση ενός νέου Συντάγματος απαιτεί συνεκτίμηση πολλών πραγμάτων με πολλά κριτήρια, που η ανάλυσή τους και η σύνοψή τους σε ένα «ναι» και σε ένα «όχι» είναι δύσκολη έως αδύνατη. Αν, μάλιστα, η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόσει τις ίδιες διαδικασίες, όπως και στο προηγούμενο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, μέσα σε μια βδομάδα εμείς οι πολίτες τι θα μελετήσουμε;

Και πέρα από αυτό. Ένα νέο Σύνταγμα θέλει επαρκή χρονικό ορίζοντα. Για να συμμετάσχουν όλοι. Όλα τα κόμματα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Οι ειδικοί και οι μη ειδικοί. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Όλη η κοινωνία. Όλοι εμείς. Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να υλοποιήσει την απειλή της για κύρωση του Συντάγματος με δημοψήφισμα, τότε αυτό θέλει να αποκλείσει. Τον ουσιαστικό διάλογο.

Και τέλος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται μόνο με την αυστηρή διαδικασία του άρθρου 110 του ισχύοντος Συντάγματος. Και αυτό σε καμία φάση δεν προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πολύ απλά: αν η κυβέρνηση το επιχειρήσει, αυτό θα είναι πραξικόπημα!

Με μοναδικό αίτιο. Την αδυναμία της να κυβερνήσει!

Σχόλια