default-image

«Από το «Ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας στην TTIP

Απόψεις
«Από το «Ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας στην TTIP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απύθμενο πλέον το θράσος της Κομισιόν που με διάφορες αλχημείες και υπό την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης δίνει το πράσινο φως στην Τσεχία να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι»!!!

Γράφει ο Νότης Μαριάς , Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμημνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

 «Ελληνικό γιαούρτι» λοιπόν made in Τσεχία και με τη βούλα της Κομισιόν. Νέα  πισώπλατη μαχαιριά κατά της Ελληνικής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Έτσι πλέον η Τσεχία με την έγκριση της Κομισιόν θα μπορεί να παράγει προϊόν με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» αφού όπως επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική Ερώτησή μου «ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής». Γι΄ αυτό αφού χορήγησε τη σχετική άδεια στην Τσεχία τελικά η Κομισιόν απλά υποχρεώνει στους Τσέχους να  «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές». Με άλλα λόγια κάπου προφανώς με ψιλά γράμματα που δεν θα μπορεί να διαβάσει κανείς θα αναφέρεται ότι το «Ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Τσεχία!!!

Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η απραξία των Ελληνικών Αρχών όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε τη σχετική έγκριση αλλά και στο παρελθόν αφού όπως προκύπτει από την Απάντηση της Κομισιόν «σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι». Διερωτάται βέβαια κανείς τόσο καιρό τι έκανε το Τμήμα του Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τσεχία. Αλλά και οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, τα επιμελητήρια ούτε αυτοί είχαν πάρει είδηση τι είχε συμβεί ή μήπως τελικά ψεύδεται ασυστόλως η Κομισιόν;

Και τι έπραξε μέχρι στιγμής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν οι Τσέχοι έκαναν την κίνηση για τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» μια και όπως συνομολογεί η ίδια η Κομισιόν αυτό δεν έγινε στα κρυφά καθώς «στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011(2), οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν(3) στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια».

Επισημαίνεται ότι στις 5/4/2016 κατέθεσα στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την προστασία της ποιότητας αλλά και της ονομασίας του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού καταγγέλλοντας ότι ήδη η Τσεχία κινείται παρανόμως για την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» και ζητώντας από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού.

Βεβαίως η παραπάνω Απόφαση της Κομισιόν είναι αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα τόσο του Κανονισμού 1169/2011 όσο και του Κανονισμού 1151/2012 που αναλύουμε παρακάτω και οδηγεί σε καραμπινάτη παραπλάνηση των καταναλωτών μια και όπως έχουν δεχθεί ήδη τα Βρετανικά Δικαστήρια  ο καταναλωτής που ακούει Ελληνικό γιαούρτι αντιλαμβάνεται ότι παράγεται στην Ελλάδα από Ελληνικό γάλα.

Τελικά η Κομισιόν όχι μόνο νομιμοποίησε με την Απάντησή της το «Ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας αλλά άνοιξε το δρόμο και για την παραγωγή γιαουρτιού με γάλα σκόνη αυτή τη φορά με την άμεση συνεργασία της κυβέρνησης που εδώ και καιρό είχε αποστείλει στην Κομισιόν για έγκριση τον νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και ζητούσε κατ΄ επιταγή της τρόικας να τροποποιηθεί το άρθρο 82 σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προκειμένου να μπορεί να παράγεται γιαούρτι όχι μόνο από νωπό γάλα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε  να παράγεται γιαούρτι και από γάλα σκόνη .

Τελικά η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως και για παραγωγή γιαουρτιού με γάλα σκόνη αφού απαντά επί λέξει ότι «η προστασία των γαλακτοκομικών όρων στην Κοινή Οργάνωση Αγορών δεν προβλέπει ότι τα γιαούρτια παράγονται άμεσα από νωπό γάλα».

Αυτό σημαίνει νέο χτύπημα για τους Έλληνες παραγωγούς αφού δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φτηνά μη-ποιοτικά προϊόντα του εξωτερικού.

Οι μεθοδεύσεις αυτές της Κομισιόν, όσο και αν προκαλούν το θυμικό των  συμπολιτών μας, είναι ενδεικτικές για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα ζητήματα της προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων μας  οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Κινούμενοι στο πλαίσιο της γραμμής της TTIP και των άλλων διεθνών συμβάσεων που απελευθερώνουν το εμπόριο παγκοσμίως ποδοπατούν  κατακτήσεις ετών που έχουν σχέση με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής 'Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π) που διέπονται από τον γνωστό Κανονισμό 1151/2012 .ΕΕ..

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν φαίνεται να χάνεται σταδιακά η μάχη και για την Ελληνική φέτα τόσο λόγω της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) όσο και στο πλαίσιο της  νέας Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ και 15 κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC) όπου ρητά εξαιρείται η φέτα από την προστασία της ως Π.Ο.Π.

Ειδικότερα η TTIP καταργεί την προστασία των Π.Ο.Π, των Π.Γ.Ε.  και των Ε.Π.Ι.Π. γεγονός που θα ολοκληρώσει τη διάλυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η TTIP επιβάλλει την αθρόα εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία όλων μας.

Μπροστά σ΄ αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις η Ελληνική κυβέρνηση  δεν διαθέτει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και την θέληση να υπερασπιστεί ακόμη και το Ελληνικό γιαούρτι.

Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε σήμερα μάχη για να προασπίσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα από την λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της παγκοσμιοποίησης που καθοδηγείται από ΗΠΑ, ΔΝΤ και Ε.Ε. Και ο δρόμος είναι αυτός που έδειξαν οι αγρότες με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους μέσα στον χειμώνα!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News