default-image

Ιερή φράξια

Απόψεις
Ιερή φράξια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στους κόλπους των ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχει προηγούμενο και καταδεικνύει χαμηλά ελατήρια έναντι του αναστήματος που θα έπρεπε να έχει η θέση ενός Πατριάρχη.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Πατριαρχών Ρωσίας και Βουλγαρίας. Ο μεν πρώτος Κύριλλος έφτασε στο σημείο, λίγες ημέρες πριν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη, που αποτελεί το ιστορικότερο γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία την τελευταία χιλιετία, να θέσει θέμα για το πώς θα παρακαθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου οι επικεφαλής των Εκκλησιών, απειλώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι, αν δε γίνει δεκτή η απαίτησή του για τη χωροταξία, δε θα παραστεί στη Σύνοδο, επιδιώκοντας να ακυρώσει τυπικά και πρακτικά την έννοια της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου, αφού θα στιγματιστεί από την απουσία του.

Σαν να μη έφτανε αυτό, έρχεται τώρα το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να θέσει ένα ακόμη ακατανόητο ζήτημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν φτάσουμε στη σύγκληση της Συνόδου, για πολλούς μήνες οι εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, μετά από διεξοδική συζήτηση και εργασία, είχαν καταλήξει στην ατζέντα αλλά και στα βασικά κείμενα επί των θεμάτων που συζητούν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος από τη Σόφια δυναμιτίζει το κλίμα αιτούμενος αναβολή της Συνόδου, αλλιώς αποκλείει τη συμμετοχή του, γιατί, όπως υποστηρίζει, δύο εβδομάδες πριν τη σύγκλησή της "ανακάλυψε" ότι δε συμφωνεί με τα κείμενα και γι' αυτό απαιτεί να γίνουν δεκτές οι θέσεις του. Και εκείνος με τη σειρά του θέτει ζήτημα για το πώς θα καθίσουν οι προκαθήμενοι, ενώ διαφωνεί με την ατζέντα, η οποία όμως αρχικώς είχε συμφωνηθεί. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, ότι Πατριαρχεία όπως της Ρωσίας, της Βουλγαρίας ή ακόμη και της Γεωργίας βρίσκονται σε "ανοιχτή" γραμμή για να θέσουν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, προσκόμματα στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη. Με τη στάση τους απλώς βυθίσουν σε υψηλό σκεπτικισμό τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σίγουρα το μόνο που δεν περιμένουν είναι "χαμηλά" αναστήματα.

Αναβοσβήνει "φωτιές"

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επιχειρεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά απέναντι σε ανησυχίες επιμέρους μητροπολιτών της ελλαδικής Εκκλησίας, για το περιεχόμενο των προτάσεων και τις τελικές αποφάσεις για θέματα όπως την αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, το μυστήριο του γάμου, η σπουδαιότητα της νηστείας, το αυτόνομο των Εκκλησιών και ο τρόπος κήρυξής τους, καθώς και οι σχέσεις των ορθοδόξων με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση για να καθησυχάσει, ζητώντας ειρήνευση και αφού προηγουμένως επισημαίνει ότι οι παρατηρήσεις των μητροπολιτών έχουν συμπεριληφθεί στα κείμενα που θα καταθέσει ο Ιερώνυμος.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε αντίθεση με κάποιους από τους Πατριάρχες, δε βάλλει εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ωστόσο σίγουρα με επιμέρους ενστάσεις που έχει καταθέσει δεν εμφανίζεται ως απόλυτα ειλικρινής υποστηρικτής του.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν πρόκειται ποτέ να βάλλει εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη, όσο τουλάχιστον γνωρίζει ότι υπάρχουν άλλοι που το κάνουν χωρίς περιστροφές, δείχνοντας προς Μόσχα και Σόφια μεριά.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News