default-image

Η ελληνορωσική συνεργασία

Απόψεις
Η ελληνορωσική συνεργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημαντική, πέμπτη κατά σειρά από το 2001, επίσκεψη του ισχυρού ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός διεθνούς σημασίας.

της Χρυσάνθης Καμπουράκη, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου

Αναθερμαίνεται η ελληνορωσική συνεργασία που είχε τεθεί στον "πάγο" τα 10 τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που εφάρμοζαν το καραμανλικό δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν», και είναι και η πρώτη επίσκεψη, μετά από επτά μήνες, που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υλοποιήθηκε στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας, που τροφοδότησε τις διμερείς επαφές, και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία.

Ο Βλ. Πούτιν συνοδευόταν από το μισό Υπουργικό Συμβούλιό του, φορείς και 150 επιχειρηματίες. Υπογράφτηκε μια σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και προωθείται διευρυμένη ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία με στρατηγική επιδίωξη να αποτελέσει η Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Υπογράφτηκε, επίσης, πολιτική διακήρυξη αναβάθμισης του ελληνορωσικού πολιτικού διαλόγου επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γεγονός που αναβαθμίζει τον πολιτικό ρόλο της Αθήνας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Η ρωσική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, στοχεύοντας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ και εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η πολυεπίπεδη ελληνορωσική συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και προέκταση της ανεξάρτητης, ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, που προτάσσει τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης των διακρατικών διαφορών, προωθώντας τον πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της.

Η ελληνορωσική προσέγγιση έχει μεγάλη βαρύτητα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που, μετά από έξι χρόνια οικονομικής ασφυξίας και σκληρής λιτότητας που επέβαλαν στο λαό μας οι Ευρωπαίοι εταίροι, αρχίζουν να δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης και οι πρωτοβουλίες Μόσχας-Αθήνας μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια της ελληνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Η ρωσική συμμαχία αποτελεί επιπλέον εγγύηση ασφάλειας για τη χώρα μας σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και δημιουργίας περιβάλλοντος αστάθειας στα Βαλκάνια, στην εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και ακραίας τουρκικής πίεσης στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Ρωσία ως ομόθρησκες χώρες συνδέονται με παραδοσιακούς ισχυρούς ιστορικούς πνευματικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά πέρα από τη διαχρονική φιλία τους υπάρχουν και δεσμοί κοινών συμφερόντων. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές, αποτελεί γέφυρα της Ρωσίας προς τη Δύση και της Δύσης προς τη Ρωσία, ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι ευρωρωσικές σχέσεις διέρχονται κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, αλλά και των ρωσικών αντίμετρων, που έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την εμπορική τους συνεργασία και δημιούργησαν ένα εχθρικό κλίμα. Η Ελλάδα λοιπόν παίζει ρόλο- "κλειδί" στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνιστά αμοιβαίο όφελος για την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος και την εδραίωση ευρύτερα του κλίματος ειρήνης και σταθερότητας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη του Βλ. Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στο Άγιο Όρος, λόγω των εορτασμών για τα 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο "Περιβόλι της Παναγίας". Υπάρχει σχέδιο να γίνει το Άγιο Όρος παγκόσμιο κέντρο Ορθοδοξίας, γεγονός που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας με σοβαρά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι επισκέψεις όμως, οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις δεν αρκούν, επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν "τα άλλα λιμάνια" αποδείχτηκαν κλειστά για την Ελλάδα, καθώς το διπλωματικό παιγνίδι ήταν δυσμενές. Και τώρα από τη συμβολική και μείζονος σημασίας επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν υψηλές στη βάση της εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, κυρίως με την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών. Το μέλλον βέβαια θα δείξει πού θα οδηγήσει η ανατροφοδότηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ας ελπίσουμε όμως αυτή τη φορά οι προσδοκίες να μη διαψευστούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News