Απόψεις

Δε γίνεται να κλείνουμε "αλλού" τα μάτια...

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την τεκμηρίωση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την εισήγηση της υπηρεσίας, με την οποία ζητά την ισοπέδωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε αθλητικά σωματεία και γειτνιάζουν με τα ενετικά τείχη. Όπως είχαμε εγκαίρως σημειώσει, σίγουρα η επιχειρηματολογία θα στηρίζεται σε ένα σκεπτικό, άσχετα εάν αυτό γίνεται αποδεκτό ή όχι.

Ωστόσο, παρά τις εξηγήσεις, τα ερωτήματα παραμένουν και τα κενά αυξάνονται. Δε γίνεται να επιδεικνύεται ιδιαίτερος ζήλος για την προστασία και την ανάδειξη των ενετικών τειχών για όλα τα σημεία όπου λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις σωματείων, αλλά να μην επιδεικνύεται αντίστοιχος ζήλος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν και πάλι με τα ενετικά τείχη, αλλά ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Δε γίνεται να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει επιβάρυνση των τειχών επειδή λειτουργεί, για παράδειγμα, γήπεδο τένις στη βάση τους και όχι πάνω σε αυτά, και να κλείνουμε τα μάτια ακόμη και σε επιχειρήσεις διασκέδασης που λειτουργούν πάνω ή δίπλα στα τείχη!

Δε γίνεται να υποστηρίζει ο οποιοσδήποτε, πόσω μάλλον οι αρχαιολόγοι, ότι προσβάλλεται το μνημείο, όταν σε δεκάδες σημεία έχουν στηθεί κάθε λογής χτίσματα, ίσως και κάποια από αυτά με τη συναίνεση της Αρχαιολογίας. Δε γίνεται να δεχόμαστε ότι μπορούν όχι μόνο να τα διασχίζουν, αλλά και να σταθμεύουν βαρέα οχήματα στα ενετικά τείχη, αλλά να μας ενοχλεί γιατί μερικές εκατοντάδες παιδιά αθλούνται σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Δε γίνεται να μην ενοχλούν τους αρχαιολόγους χώροι που έχουν μεταμορφωθεί σε χωματερές ή έχουν βυθιστεί στην εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτοι για το κοινό, αλλά να τους ενοχλεί επειδή έχουν μια - έστω και αθλητική - αφορμή για να βρεθούν γύρω ή ακόμη και πάνω σε αυτά. Το πρόβλημα δεν είναι η εισήγηση, το πρόβλημα είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

Όσο για το Δήμο Ηρακλείου, οφείλει με πειστικότητα να δώσει απάντηση στον ισχυρισμό της προϊσταμένης, ότι σε κλειστή σύσκεψη είχε εμφανιστεί "γενναιόδωρος" στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων, αλλά τώρα κάνει πίσω αφού δε διαθέτει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει το πολιτικό κόστος απέναντι στα αθλητικά σωματεία.

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια