Απόψεις

Η Ανάσταση έρχεται ............

Με  μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια οι Έλληνες γιόρτασαν κι εφέτος , όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της Γής , την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Σε αυτή την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης όλοι οι Χριστιανοί στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πάντοτε περίμεναν με την πίστη και την ελπίδα και για τη δική των "Ανάσταση".

γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Μοιάζει όμως η  «Ανάσταση» με ουτοπία ή είναι πραγματικότητα? Σίγουρα πρόκειται για ένα εθιμικό ευσεβή πόθο, που καλλιεργεί την προσδοκία των ανθρώπων για βελτίωση της ζωής των, σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο,

Είναι μια πανανθρώπινη προσέγγιση της σύγχρονης κοινωνίας , που διαχέεται στους λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης .Το νόημα της Ανάστασης του Χριστού μεταφορικά προσδιορίζει την αισιοδοξία, την ελπίδα και τη σωτηρία της ζωής, από το παγκόσμιο ανθρώπινο καθημερινό δράμα.

Ειδικότερα στην εποχή μας ταυτίζεται με την επίκαιρη εικόνα της καθημερινότητας που παρουσιάζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας των ανθρώπων.

Σήμερα βλέπουμε μια εικόνα δυστυχίας , εξαθλίωσης πόνου, φόβου, ανασφάλειας, αγωνίας και αβεβαιότητας που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες.

Στην Ελλάδα της Ευρώπης ο λαός δεν ζει πλέον στη σιγουριά του παρόντος για ένα ασφαλές μέλλον, αλλά στην ανεργία και την διαπίστωση ενός γενικευμένου, απροσδιόριστου μέλλοντος. Ο κόσμος αισθάνεται ολιγότερο ευτυχής , φοβάται, ελπίζει και προσδοκά ολιγότερο. Η Ελλάδα του 2016 είναι λιγότερο αναστάσιμη από την Ελλάδα του 2015 ή του 2014 και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1990 ή του 2000 και του 2004.

Η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο κοινωνικής και οικονομικής παρακμής και η πολιτική ηγεσία σήμερα δεν εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία στην κοινωνία. Έχει χαθεί το πνεύμα της δημιουργικότητας που αποτελούσε διαχρονικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στους Έλληνες και στη θέση του εκδηλώνονται φαινόμενα αδράνειας, που εάν μονιμοποιηθούν θα καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για το μέλλον του τόπου.

Η κοινωνία οδηγείται και δεν καθοδηγείται, σε μια τάση εγκατάλειψης της προσπάθειας στην ανοικοδόμηση της εργασίας, της κοινωνικής παραγωγής για την ανάκαμψη της χώρας.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν κανείς πλέον  με τις σημερινές συνθήκες δικαιούται να ελπίζει πως η καθημερινή του σταύρωση σήμερα, μπορεί να φέρει την Ανάσταση του αύριο , αφού οι πολιτικοί της χώρας συνεχίζουν να αποκρύπτουν την αλήθεια από το λαό και δεν υπηρετούν την προοπτική της Ελληνικής Ανάστασης. Ειδικότερα στην οικονομία  με τα υπάρχοντα στοιχεία η Ανάσταση δε γίνεται με αυτή την κυβέρνηση. Η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση της οικονομίας, θα έχει την ίδια τύχη με τις παλαιότερες δεσμεύσεις του. Η οικονομία όχι μόνο δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, αντίθετα όλες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις , δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα υποτροπή της οικονομικής κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι Εταίροι έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην Ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς, για την υλοποίηση των μέτρων της  υπογραφείσας συμφωνίας του τρίτου μνημονίου.

Το μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά χάθηκε μαζί με την ανοχή και την ελπίδα του Ελληνικού λαού, με την εφαρμογή ενός προγράμματος δικαίου, αναπτυξιακού, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού, όπως τα τελευταία χρόνια διαβεβαίωνε τους  Έλληνες. Με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, είναι βέβαιο ότι η «Ανάσταση» της Ελληνικής οικονομίας δεν έρχεται , με την περιφορά του λαού από τον «Άννα» στον «Καϊάφα» ……..  αλλά με μια άλλη κυβέρνηση , εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας για να γιορτάσουν επιτέλους την Ανάσταση της οικονομίας όλοι και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι Έλληνες.

Σχόλια